Annonce
Danmark

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Nogle gange er formandsvalg i partier ikke en afstemning mellem to eller flere kvalificerede kandidater. Nogle gange er formandsvalg i partier slet ikke formandsvalg.

I Dansk Folkeparti er det ikke bare den afgående formand, der er væk og sendt i coronaisolation, så han hverken kan møde op eller deltage i afstemningen. Det er simpelthen selve formandsvalget, der er forsvundet. I stedet er det blevet erstattet af en afstemning, hvor man enten er for eller imod Morten Messerschmidt.


Selvfølgelig vil nogle af de delegerede på det ekstraordinære årsmøde i Herning stemme på Merete Dea Larsen eller Martin Henriksen, fordi de har en anelse om, at en af de to kan redde det panisk luftsugende og sørgmodigt lungesyge parti, der nu ligger og gisper nede under fem procent i målingerne og hedder Dansk Folkeparti. Men hovedparten af deres stemmer vil falde som desperate skrig om hjælp.

"Red os fra Morten Messerschmidt," vil der stå med usynlig skrift på stemmesedlerne.


Det er den politiker, Morten Messerschmidt er blevet.

Selv om Messerschmidt bliver båret frem af partimoder Pia Kjærsgaard, der dog også nølede til det sidste og håbede på, at en rigsretsdømt superstjerne med orange hår og folketække som få ville bade Kjærsgaards livsværk i magisk eliksir, så det igen ville leve op til sit navn.

Selv om Messerschmidt bliver flankeret af Peter Kofod, der signalerer tryghed, fordi han på lange stræk fuldstændig ligner den Kristian Thulesen Dahl, der kommer til at gå over i historien som formanden, der gjorde Dansk Folkeparti til et folkeparti - i hvert fald for en stund.


Messerschmidt er stadig den politiker i Danmark, der har fået flest personlige stemmer ved et valg i Danmark - 465.000, som genererede tre ekstra DF-mandater til europaparlamentsvalget i 2014. Ved folketingsvalget i 2019 fik han 7500 stemmer - stadig et fint valg, men ikke nok til at trække flere DF'ere med sig i Folketinget fra Nordsjællands Storkreds.

Men han er også blevet en polariserende politiker. At han er det udadtil er klart - sådan er det at være DF-politiker. Indadtil er det uhørt markant.

Fanskaren omkring Messerschmidt er enorm, på den ene side/på den anden side-segmentet er der, men er ikke betydeligt, og så er der dem, hvor positionen grænser til afsky, had og foragt.


De sidste er DF'ere, der er vant til at blive set ned på af politiske modstandere, men hvor filmen knækker fuldstændig, når de oplever også at blive set ned på af en af deres egne.

Og det er udtryk for et fænomen, man meget sjældent - om ikke aldrig - oplever i samme grad i andre partier. Bevares, man kan uden problemer finde nogle i Venstre eller Socialdemokratiet f.eks., der ikke har det store til overs for deres partiformænd, men ligefrem at finde frem til nogle, der får sorte øjne og svovlet ånde, når man taler med dem om det, er ikke let.

Dem finder man faktisk i Dansk Folkeparti, når man f.eks. ringer rundt til lokalforeningsformænd for at tale om Morten Messerschmidt. Efter valget - i tilfælde af at Messerschmidt vinder - vil de begynde at melde sig ud.

Jeg glæder mig .. til at det er overstået

Pia Kjærsgaard


I folketingsgruppen er der de samme dynamikker på spil dog i noget mere afdæmpet form. Her bliver øjnene ikke sorte, men bare triste. Til gengæld er faktorernes orden vendt på hovedet, og ekstremerne er mindre.

Her er Messerschmidts fanskare lille, mens modstanden er stor. Team Messerschmidt havde forventet, at forskellene ville blive udjævnet og håbet, at de ville blive byttet om i løbet af valgkampen - særligt efter Inger Støjberg var ude af spillet.

Det er ikke sket. Så nu står partiet med en formandsfavorit, der kun kan mønstre seks - inklusiv sig selv - af gruppens 16 medlemmer bag sig. Nogle af de ti andre stemmer på Martin Henriksen, nogle på Merete Dea Larsen, og alle stemmer imod Messerschmidt.


Det er den gruppe, Messerschmidt potentielt skal være leder af frem til næste valg.

Helt stille og roligt kan man notere, at det bliver en umulig opgave. Spørgsmålet er, hvor mange der kommer til at melde sig ud, hvor hurtigt de kommer til at gøre det, og om den nærmest uundgåelige afskalning får et omfang, hvor de flygtende kommer til at samle sig igen som en gruppe løsgængere, der er tilgængelige for et kommende højrefløjsparti, der måske inkluderer Inger Støjberg?


Det er et scenarie, Messerschmidt skal forberede sig på, og som han skal forsøge at få det bedste ud af. Muligheden er til stede for, at det faktisk bliver lettere på den lange bane at håndtere end en stor folketingsgruppe med et flertal, der potentielt kan modarbejde ham.

Det bliver i øvrigt næppe en lettere opgave, hvis Martin Henriksen eller Merete Dea Larsen vinder valget.


Alle taler om, at det ekstraordinære årsmøde i Herning har potentiale til at blive Fremskridtspartiets nedsmeltning i 1995 om igen. Alt kan selvfølgelig ske, menneskelige følelser kan spinne ud af kontrol, men sandsynligheden for, at det ikke sker, virker umiddelbart størst.

Til gengæld kan tiden, der kommer efter, meget nemt blive som en genindspilning af 1995 i slowmotion, når man engang kommer til at se tilbage på den.


I afstemningen for eller imod Morten Messerschmidt stemmer partiets moder Pia Kjærsgaard "for". I hvert fald når Inger Støjberg ikke vil stå på stemmesedlen.

Da Pia Kjærsgaard torsdag aften i Debatten på DR2 blev spurgt, om hun glæder sig til valget, sagde hun:

"Jeg glæder mig ... til at det er overstået."

Overstået er det lige om lidt. Og så begynder det hele igen. Nu med en formand for et parti, der i bedste fald er gået midt over og i værste fald er gået i tusind stykker.

"Red os fra Morten Messerschmidt," vil der stå med usynlig skrift på stemmesedlerne.

Merete Dea Larsen er - ligesom Martin Henriksen - en mulighed, når Dansk Folkepartis cirka 900 delegerede skal stemme for eller imod Morten Messerschmidt. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Putins gas kvæler gartnerierne

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Cykelsport: Vi bliver nødt til at tale om cykelløb her og nu. Så det gør vi. Jørn Mader og Jørgen Leth har nemlig lige set den fantastiske 14. etape af årets Giro d’Italia. Her blev der angrebet gang på gang fra start til slut. Bjergtinder, der kan få Himmelbjerget til at ryste i bukserne, lod ikke til at afskrække rytterne.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Virksomheden bag hjemmesiden Eltjekket.dk har vildledt forbrugerne til at tro, at de kunne finde den billigste elaftale.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse