Annonce
Statsminister Mette Frederiksen taler under Folketingets åbning. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Først tog Mette Frederiksen Danmark - nu er det verdens tur

Der er én rigtig god grund til, at forhandlingerne om klimareduktioner på landbrugsområdet død og pine skulle være færdige senest mandag aften:

Forhandlingerne var nemlig en vigtig brik i det, Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kalder regeringens medieplan, og som han og resten af blå blok nødtvunget har accepteret som en præmis i det politiske arbejde.

Uden en lukket aftale havde det været temmelig vanskeligt for statsminister Mette Frederiksen at holde den åbningstale, hun holdt tirsdag middag i Folketinget.

Mette Frederiksen stod på talerstolen og beskrev et billede, hun ser for sit indre - ikke det billede hun rent faktisk havde foran sig.

Her så hun nemlig en sal fuld af nyklippede politikere, der havde gjort sig umage med deres påklædning i dagens anledning - selv Radikales Stinus Lindgreen havde slips på (var dog ikke blevet klippet). Salen var rammet ind af et gigantisk, orange blomsterarrangement med gladiolus, gerbera og liljer lige foran Mette Frederiksen og tre socialdemokratiske koryfæer på første række oppe på tilhørerpladserne - Helle Degn, Jytte Andersen og Ritt Bjerregaard.

Mette Frederiksen måler sig gerne op mod tidligere statsministre som Viggo Kampmann, H.C. Hansen og Anker Jørgensen, men her, lige foran hende og i live sad tre kvinder, som i den grad har banet vejen for Mette Frederiksen.

Men statsministeren så ind i fremtiden, ikke fortiden og malede et lyrisk, knækprosaistisk billede af et Danmark, hvor der er plads til sortspætter, vilde orkideer, højmoser og heder, hvor "det kribler og krabler og blomstrer og gror". Hvor danskerne elsker deres elbiler og den frie tilværelse, det giver dem, mens de spiser grøntsager trukket lige op af jorden, så familielivet omkring middagsbordet kan leves klimakorrekt.

Man måtte forstå, at vejen til det scenario er udstukket nu - ikke mindst med mandagens landbrugsaftale, selv om der selvfølgelig er mere arbejde, der skal gøres, bevares.

Det egentlige, det vigtigste arbejde nu er dog at sørge for, at resten af verden bliver lige så god som Danmark.

At de andre lande til det kommende klimatopmøde Cop 26 i Glasgow i november også indser, at det skal være slut med olie, gas og kul. At Sydkorea tager ved lære af Danmark. At Indien gør det, når Mette Frederiksen rejser derud på fredag. At resten af EU hæver ambitionerne til Danmarks niveau. Osv.

Det er diplomati og snak og let af fyre af, fordi regeringen, statsministeren og Socialdemokratiet aldrig kan blive holdt ansvarlig for, om det så også rykker noget. Det betyder ikke, at det ikke er vigtigt og muligvis også rigtigt, men det havde i hvert fald stået i et noget andet lys, hvis Mette Frederiksen kunne blive angrebet for at lege "nu redder vi verden", når hun ikke engang kunne få styr på sin egen butik og skabe en klimaaftale herhjemme.

Mon ikke det lige kostede regeringen en halv eller en hel milliard mandag at få den historisk brede landbrugsklimaaftale igennem i sidste øjeblik?

Der var også andet i åbningstalen, som skal sætte tonen for det politiske arbejde resten af året - i hvert fald indtil bomberne kommer flyvende fra uforudsigelige steder.

To væsentlige punkter ud over klimaet:

Danmark i sammenhæng. Indtil nu har i hvert fald det kommunikationsmæssige fokus fra regeringen været på provinsen og Danmark uden for de store byer. Men så er der jo også lige et kommunalvalg om lidt, hvor Socialdemokratiet nok kan være nogenlunde sikker på at bevare magten i København, Aarhus, Odense og Aalborg og også har en god chance for at nappe Esbjerg, men man skal jo også passe på med at tage det for givet.

Kursen er nu justeret, så et land i sammenhæng også betyder, at almindelige mennesker kan købe en bolig i København.

Væk med uddannelsessnobberi. Her bliver klima faktisk faktisk brugt som rammefortælling. Vi skal ikke have flere faglærte arbejdere, fordi faglærte arbejdere er mere tilbøjelige til at stemme socialdemokratisk end akademikere. Vi skal have det, fordi den grønne omstilling tilsiger det.

Så unge skal ikke bare bevidstløst vælge det almene gymnasium, fordi det minder mest om den folkeskole, de kender så godt. De skal allerede fra niende tage et bevidst valg ind i en fremtid, der er grøn og teknologisk og lære at producere det, som den grønne omstilling har brug for.

Metals formand Claus Jensen siger det på en mere bramfri og mindre knækprosaistisk facon end statsministeren: Grøn omstilling handler ikke om klima, men om produktion.

Produktion tjener man penge på, og penge kan Metals medlemmer bruge på at købe sig en lækker, afgiftsbillig elbil. Særligt hvis man kan eksportere den produktion til Indien, Sydkorea, Brasilien. Osv.

Mon ikke det lige kostede regeringen en halv eller en hel milliard mandag at få den historisk brede landbrugsklimaaftale igennem i sidste øjeblik?

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland

USA til Rusland: Vi er dybt bekymrede over planer i Ukraine

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål