Annonce
Enhedslistens politiske ordfører og reelle leder Mai Villadsen havde taget sit sædvanlige knæstørre og evigt determinerede ansigtsudtryk på, da hun skød den politiske efterårsæson i gang. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Enhedslisten prøver at blæse en efterårsstorm op

Det bliver et stormfuldt efterår i dansk politik. Et skæbnesvangert efterår for regeringen. Det sagde Enhedslistens leder Mai Villadsen i hvert fald på den nye sæsons første sommergruppemøde, som listen holdt i vante omgivelser på Christiansborg. Hvor politikerne kom ud fra deres kontorer, spiste deres frokost på sædvanlig vis, hvor hverdagen regerede.

Og det er da også blevet hverdag, at det "skæbnesvangre" for Enhedslisten består i, at den siger, den er parat til at udløse et valg, hvis ikke regeringen holder, hvad den har lovet støttepartierne i det såkaldte forståelsespapir.

Enhedslisten har da også sagt det så tilstrækkeligt tydeligt og så mange gange nu, at den bliver nødt til at trække tæppet væk under regeringen, hvis den ikke f.eks. gør noget for fattige børn. At antallet af fattige børn - der er cirka 60.000 i den definition, Enhedslisten arbejder med - skal nedbringes, er den væsentligste røde linje for støttepartiet.

Men hvad er det så, der skal til for, at stormen ikke rejser sig og blæser ministrene ned af taburetterne og ud i en efterårsvalgkamp? Det forsøgte journalisterne på sommergruppemødets pressemøde ihærdigt at få svar på.

Svaret var, at der skal ske et løft.

Hvornår skal det ske?

Tja, bom. Ingen deadline.

Og hvad er overhovedet logikken i eventuelt at vælte regeringen, når det vil betyde, at alle de ting, Enhedslisten forsøger at presse den på, så blot bliver trukket endnu mere i langdrag?

Logikken er, at regeringen skal levere på sine løfter til støttepartierne i forståelsespapiret.

Vi taler altså om en storm uden nogen egentlig form for definition. Er det nok, at regeringen blot permantgør eller forlænger den midlertidige ydelse til fattige børnefamilier, som blev indført tidligere i valgperioden?


Alle partier er på nu jagt efter deres egen Arne - selv Socialdemokratiet er på jagt efter en ny Arne.


Vi ved det ikke, men muligvis.

Og vi taler om politiske ord, der ligner og lyder som bulder og bragen, men hele tiden har en bagdør åbnet på klem ind til et roligt rum i ly og læ.

Ud over alt det, som er fast del af det politiske teater, var der også i Enhedslistens sæsonstart et tydeligt bevis på, at Socialdemokratiet med den tidlige Arne-pension til mennesker, der har været hele deres liv på arbejdsmarkedet, afgørende har forandret dynamikken i dansk politik.

Alle partier er på nu jagt efter deres egen Arne - selv Socialdemokratiet er på jagt efter en ny Arne.

Enhedslistens forsøg er gratis tandlægehjælp til alle. I første omgang ved at indlemme 18-25-årige i skoletandplejen allerede ved næste finanslov men med ambition om at udvide, så tandlægehjælp bliver det samme som lægehjælp. Et gratis tilbud fra velfærdsstaten til alle med behov.

Det kan umiddelbart syne småt, men har formentlig klangbund i store dele af befolkningen - og i hvert fald den del, der ikke er forsikret fra top til tå, fra storetå til hjørnetand, og i øvrigt har sit på det tørre, så en ny krone ikke smadrer budgettet.

Og så vil det ikke mindst være en udvidelse af velfærdssamfundet, som Arne-pensionen var det.

Ud over den helt umiddelbare appel i det, har det også en mentalhygiejnisk effekt for Enhedslistens politikere. Alt deres arbejde går så ikke "kun" op i at kæmpe mod forringelser, nedskæringer og angreb på privilegier - det er den bærende del af partiets selvforståelse - der er faktisk også mål om at bygge til og gøre velfærdshjemmet endnu hyggeligere at bo i.

Også selv om at gratis tandlægehjælp er lidt en gammel traver, som partier, der ikke sidder på pengekassen og ikke har udsigter til at komme til det, har det med at trække frem med jævne mellemrum. Det forhindrede i hvert fald ikke Mai Villadsen i at kalde udspillet for "stort" og "visionært".

Der står så ikke noget om tandlægehjælp i forståelsespapiret mellem regeringen og støttepartierne, så der bliver ikke væltet nogen ud i et stormfuldt efterårsvalg, hvis og når regeringen siger, at det var dog en sympatisk tankegang, at Enhedslisten vil betale borgernes tandlægeregninger med deres egne skattekroner, men det er altså ikke lige noget, der kan komme på bordet nu. 

Til gengæld er det noget, man kan gå til valg på, når det så kommer på et andet tidspunkt.

Det stormfulde efterårsvalg bliver kun til noget, hvis Enhedslistens elastik i metermål alligevel bliver strukket så langt, at den går hen og springer. Det kan ske, men politiske elastikker har det med at være forbløffende elastiske, når dem, der holder i enderne, kan dele en kande kaffe og et par makrelmadder i Statsministeriet, når de har lyst.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge