Annonce
Jakob Ellemann-Jensen skal nu vise, om han har magten over sit parti. Arkivfoto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Ellemann har kastet sig ud i en grøn krig, der kommer til at koste blod

Der er én ting, man skal lægge mærke til i Jakob Ellemann-Jensens forsøg på at bringe Venstre i front som det grønneste parti i dansk politik. Det er en formulering, der får Venstres kommende kurs til at hænge solidt på ham:

"Jeg skal hilse at sige, at vi er der i den grad nu. Jeg er der i den grad nu."

Ordene faldt i et interview, dagbladet Information publicerede mandag, og de faldt lige efter Ellemann havde fortalt om, hvor fodslæbende Venstre har været på klimadagsordenen, og hvordan "nogle" i Venstre har været langsommelige til at fatte, hvilke udfordringer samfundet står over for, og hvor vælgerne befinder sig.

Men nu skal det være. To år efter et valg, hvor det på en kombination af en udvidelse af velfærdssamfundet - med løfter om Arne-pension for nedslidte og milliarder til ældrepleje og daginstitutioner bl.a. - og store ambitioner på klimaområdet var lykkedes Socialdemokratiet og støttepartier at flytte vælgerne fra blå til rød blok, mens et rådvildt Venstre lod sig spinne rundt om sig selv af daværende formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen inciterende desperadosnak om en ny midte og nye spilleregler i dansk politik.

Socialdemokratiet dannede regering, gennemførte velfærdspolitik og sendte Danmark i en retning mod et klimamål i 2030, der stille og roligt kommer til at virke mere og mere realistisk, mens Venstre mistede en partiformand, to tidligere næstformænd, en tidligere politisk ordfører og en udlændingekriger til mere attraktive fremtider end Venstres folketingsgruppe.

I mellemtiden er klimapolitikken på nogle stræk blevet neutraliseret som kampplads, mens regeringen har befæstet og udvidet sin magtposition. Selv Enhedslisten har nu en fornemmelse af, at klimamålet i 2030 nok skal nås. Ikke mindst fordi så mange faktorer arbejder med politikerne - elbilteknologien og folks lyst til at køre og investere i dem, bevidsthed om madspild, sortering af affald er nærmest blevet en hjemmesport, varmepumper er blevet samtaleemner for husejere på landet, det er blevet mainstream i stedet for sekterisk at skære ned på kødforbruget osv.

Baconjokes rettet mod veganere får færre grin end før.

Venstre var fuldstændig og aldeles blind for den bevægelse under sidste valg. Intet har tydet på, at Venstre er kommet nærmere en egentlig forståelse siden.

Modsat Konservative f.eks. der lykkedes med at få sig en nogenlunde grøn profil ved at lade en profil som Mette Abildgaard sidde med området gennem lang tid og bygge videre på Connie Hedegaards brand. Papes rolle har så været at undlade at lade være med at ødelægge profilen, hvilket han med få undtagelser også er lykkedes nogenlunde med.

Kig på Venstre. Hvem har en reel grøn profil i Venstre nu?

Tommy Ahlers potentielt. Men hvem tror på, at Tommy Ahlers bliver stående, hvis Troels Lund Poulsen kommer kørende i en traktor mod ham?

Ellemann selv? Nu siger han, at han har en reel grøn profil. Han har også potentialet til at få det. Eller han havde i hvert fald.

Han turde lægge sig ud med landbruget og sagde i sin tid, at han var miljøminister, før han var fødevareminister. Men han endte med at blive bange for landbruget og især det bundjyske venstrebagland, der lossede Løkke ud af kontoret og satte Ellemann på tronen. Han sidder på deres mandat. Og de har vist, at de er villige til at bruge deres organisatoriske magt.

Hver gang Ellemann siger noget, der kan rejse et bare halvt øjenbryn hos en middelmådig deltidslandmand, rejser de kræfter i folketingsgruppen, der har de stærkeste bånd til landbruget, sig. Det er næppe tilfældigt, at Ellemann forsøger at blive grøn lige nu, hvor sommerferien er begyndt, og der er længe til, at Venstres folketingsgruppe skal samles igen.

Prøven kommer til efteråret, når de igangværende forhandlinger om landbrugets bidrag til klimamålet.

Her vil det vise sig, om Ellemanns snak om Venstre som det store, effektive, borgerlige og lysende grønne parti er kommunikationsstrategi, eller om der er en politisk bund. Om Ellemann reelt har magten over sit parti. Om det at han personligt "i den grad er der nu" også betyder, at partiet Venstre følger med.

Et parti, som under Ellemann har bevæget sig i modsat retning og har knyttet tættere bånd end nogensinde til Bæredygtigt Landbrug - der på trods at sit navn aldrig er blevet beskyldt for at være en grøn organisation.

Et parti, der er blevet bange for at miste landbrugsvælgere og -medlemmer til Nye Borgerlige.

Et parti, der for længst er blevet overhalet af de store erhvervsorganisationer på klimadagsordenen.

Der er lang vej op til klimafronten for Jakob Ellemann-Jensen. Og vejen bliver ikke tilbagelagt med et lækkert interview i Information.

Det bliver en krig, og hvis han skal vinde den, kommer det til at koste blod i gruppeværelset og medlemsskaren.


Det er næppe tilfældigt, at Ellemann forsøger at blive grøn lige nu, hvor sommerferien er begyndt, og der er længe til, at Venstres folketingsgruppe skal samles igen.

Kig på Venstre. Hvem har en reel grøn profil i Venstre nu?

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge