Annonce
Lars Løkke Rasmussen (i midten) og politisk analytiker Kasper Løvkvist (til højre), som helst ikke vil lege spåmand om Løkkes kommende parti, Moderaterne. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Danmark

Kasper Løvkvist: Lars Løkkes opgør med fløjene rammer mange danskere

Lørdag afslørede Lars Løkke Rasmussen navnet på sit nye parti, Moderaterne. Politisk analytiker Kasper Løvkvist forklarer hvorfor - og hvorfor lige nu.

Hvorfor lancerer Lars Løkke Rasmussen på Grundlovsdag?

- Det handler nok mest om nød, fordi det kun er fire gange om året, at man godkender nye partinavne i Indenrigsministeriet. Hvis det ikke var nu, skulle han vente til september, og det kunne vise sig at være for sent, hvis der bliver udskrevet valg til efteråret.

- Lars Løkke Rasmussen har omkring 16.000 medlemmer af sit politiske netværk. Så i forhold til om Moderaterne kan blive opstillingsberettiget, er han ret sikker på, at det kan lade sig gøre, netop fordi han har så mange medlemmer. Derudover har han mailadresser på langt flere, som bare er løst tilknyttet.

Er der behov for et parti som Moderaterne i dansk politik?

- Der er ingen tvivl om, at det synes Løkke, at der er. Men jeg har svært ved at se, at behovet ikke allerede er opfyldt, som det er nu. Ikke mindst fordi Kristeligt folkeparti har fået et sæde i Folketinget, som også vil lægge sig ind på midten med en politik, der på lange stræk er det, vi kan forvente fra Lars Løkke.


Jeg tror, han har en rigtig fornuftig chance for at komme ind i Folketinget. Om han har nogen chance for at komme til at spille nogen rolle i danske politik fremover, det er jeg mere tvivlsom overfor.

Kasper Løvkvist, politisk analytiker


- Til gengæld er der noget i det opgør med fløjene, som jeg tror rammer mange danskere. Og dem vil Lars Løkke have lettere ved at få fat i end Kristeligt Folkeparti. Fordi han har en anden platform og en anden troværdighed, og fordi han har været i stand til at udrette noget i dansk politik.

Så du opfatter ham ikke, som en politiker der har for mange ridser i lakken til at han kan skabe den platform i dansk politik, som han ønsker?

- Det blakkede ry, der opstod omkring bilagssagerne, tror jeg på mange måder er lagt bag ham, og hænger ved hans Venstre-karriere. Til gengæld har han været statsminister i Danmark to gange. Og stået for kæmpestore omvæltninger, som er blevet drevet af ham. Det, tror jeg, at der er mange, som har respekt for.

Hvordan spår du Lars Løkke og Moderaternes fremtid?

- Det vil jeg meget nødig spå om. Men jeg tror, han har en rigtig fornuftig chance for at komme ind i Folketinget. Om han har nogen chance for at komme til at spille nogen rolle i danske politik fremover, det er jeg mere tvivlsom overfor.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst