Annonce
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)
Danmark

Læserne anbefaler: Forfatternes vågne nætter

Søvnløshed: Søvnløshed er selvfølgelig ikke noget nyt fænomen. Grækeren Homer (cirka 700 år f.v.t.)  skriver i sin berømte "Odysseen", 19. sang: "Lad mig da hvile, som før jeg i søvnløse nætter har ligget!".

Siden har litteraturen været spækket med søvnforstyrrelser.

Til at hjælpe med at vælge har vi opfordret litteraturelskere fra facebookgruppen "Litteraturklubben" til at finde gode skønlitterære bidrag om søvnløshed, og her er 12 af deres anbefalinger i tilfældig rækkefølge.

1. Johannes V. Jensen skrev i 1906 om den vågne nat i sit digt "Interferens": "Den blaa Nat er saa stille. Jeg ligger søvnløs. Stilheden vider sig og klinger. Det er Lyden af tusinde Miles Tomhed. Det er Rummets Monologer, hvis Ringe mødes med Tidens tonløse Cirkler".

2. "Søvnløs" fra 1994 af Stephen King. Handler om Ralph, der har mistet sin kone og er begyndt at få problemer med at sove. For at få tiden til at gå, går han ture om natten. Ralph ser auraer omkring de folk, han møder, og trods sin søvnmangel begynder han at se yngre og yngre ud.

3. "Søvnens hus" af Jonathan Coe. Udkom på dansk i 1998. Romanen følger på to tidsplaner, 1984 og 1996, nogle studenterkammerater, som har afgørende indflydelse på hinandens liv, og som alle på forskellige måder er stærkt optaget af søvn, søvnløshed, narkolepsi og drømme.

4. "Sleep Stalker" fra 2017 af Sanne Gotlieb. Drømme og virkelighed side om side. Corinne bor i Singapore med sin velhavende forretningsmand og er ensom, men hun opdager, at hun kan gå ud af sin krop, når hun sover. Det fører til en forelskelse.

5. "De søvnløse" af Kim Leine fra 2016.  Vi er i Grønland på et lille sygehus, hvorfra en psykiatrisk patient stikker af og op i bjergene. Det er sommer og lyst døgnet rundt, og vi befinder os i et enkelt døgn i 2025, mens der er krig i Europa. På første side vågner Carina ikke - for hun har ikke sovet, men ligget under "Søvnløshedens tunge dyne".

6. "Macbeth" af Shakespeare. "Ja, hel're være blandt de døde, vi har lagt i jorden for selv at finde ro, end ligge søvnløs i vildelse på sjælens pinebænk".

7. Connie Warnick Aagaard: "Mens vi sover". Romanen, som udkom i 2018, handler om søvnforskeren Albert, som mener, at vi i søvnen befinder os i et fælles søvnhav, hvor vores drømme kan overlappe hinanden.

8. "Søvnløs" fra 2001 af Barbara Voors. Savanna er søvnløs. Hun har mistet sin søn, og som barn var hun vidne til et mord. Da hun modtager hadefulde mails og sms-beskeder, går hendes tanker tilbage til den nat for længe siden.

9. Sidste år udkom "Søvnløs" af Tahar Ben Jelloun. En morbid og humoristisk historie om at samle søvnbonuspoint. Bogens fortæller opdager, at han ved at slå et menneske ihjel omsider kan sove om natten. Desværre løber han tør for søvnbonuspoint og må se sig om efter et nyt offer.

10. "Mand i mørke" af Paul Auster fra 2008 foregår på en enkelt søvnløs nat, hvor nutid, fortid og fremtid blandes sammen for en pensioneret litteraturskribent, der har mistet sin kone og sin førlighed.

11: Cindy Lynn Browns digtsamling "Dealbreaker" fra 2017. Digteren lider selv af søvnløshed, og i sine digte blander hun personlige erfaringer med forskning og pop-videnskab og er vred over, hvordan samfundet favoriserer A-mennesker.

12. Vi slutter med et lille uddrag af digtet "En nat i Berlin" af Tom Kristensen fra 1921: Endeløse Tog af Drosker, Varskoråb og Kvindehvin! Denne by er fuld af Kvinder. Hvem kan sove i Berlin?".

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge