Annonce
Danmark

Læge slækkede selv på coronaregler inden udbrud: - Nu skal vi være knivskarpe

Afdelingslæge Gitte Anna Madsen fra Aarhus Universitetshospital har siden coronaens ankomst til Danmark fortalt om sundhedspersonalets kamp mod coronavirusset. På mandag kommer hun tilbage fra tre ugers ferie, hvor Aarhus i mellemtiden oplever markant flere smittede. Arkivfoto: Axel Schütt
Læger og sygeplejersker bør efter stigende smittetryk og lokale udbrud være skarpere på at beskytte sig mod coronavirus, mener afdelingslæge Gitte Anna Madsen, der løbende fortæller om kampen mod coronavirus. På mandag vender hun tilbage fra sommerferie til sygehuset i Aarhus, der lige nu oplever markant flere smittede.
Annonce

Corona: Gitte Anna Madsen erkender, at hun kort før sin sommerferie havde mistet en smule af respekten for coronavirusset. Ligesom danskere, der dropper håndspritten i supermarkedet, var afdelingslægen på lungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital også begyndt af vige lidt fra de retningslinjer, der skal sikre, at coronasmitten ikke løber løbsk.

Tydeligst var det, da hun i juli modtog en patient, der havde problemer med luftvejene, og som havde brug for at få ilt gennem en maske. Og det kræver, at læger og sygeplejersker bærer en FFP3-maske, som kan beskytte mod coronavirus.

- Men i den akutte situation ser jeg, at jeg bare har et almindeligt mundbind på.

- Da det skete, tænkte jeg endda for mig selv, at sandsynligheden for, at patienten har covid-19, er ekstrem lille, så jeg blev på stuen, selvom jeg kun havde mundbind på, fortæller Gitte Anna Madsen.

Men nu skal det være slut med at bøje retningslinjerne, og der skal igen være fuldt fokus på at overholde alle regler for at beskytte sig mod virus.


Jeg håber, at befolkningen træder et skridt tilbage og er ekstra opmærksomme på at spritte hænder.

Gitte Anna Madsen, afdelingslæge, Aarhus Universitetshospital.


De seneste uger, mens Gitte Anna Madsen har holdt sommerferie, er smittetrykket steget på landsplan. I Ringsted har et udbrud på et slagteri sendt smittetallet i vejret, og i Aarhus, hvor Gitte Anna Madsen arbejder, er man lige nu centrum for et markant stigende antal smittede.

Coronaen indefra

I serien ”Coronaen indefra” beretter avisen Danmark løbende om afdelingslæge Gitte Anna Madsens oplevelser på et af Danmarks største hospitaler, Aarhus Universitetshospital, mens coronaepedemien raser.

Journalister, fotografer og andre besøgende har under coronakrisen været forment adgang på sygehusene af hensyn til smitterisikoen, og derfor er Gitte Anna Madsens læsernes øjne og ører i sundhedsvæsenet.

Som afdelingslæge på afdelingen for lungesygdomme er hun en del af sundhedsvæsenets frontlinje. Hun skal tage sig af nogle af de patienter, der for alt i verden ikke må blive smittet, hun tager imod coronapatienter i akutafdelingen, og hun skal behandle coronaramte lungepatienter på intensivafdelingen, når coronaen er på sit højeste, og på et af de coronaafsnit, som sygehuset er klar til at tage i brug, hvis epidemien for alvor kommer til at rase.

Artiklerne bringes med jævne mellemrum. I nogle uger vil du opleve, at der vil komme flere artikler, og andre gange vil der være flere ugers mellemrum imellem artiklerne om afdelingslægens kamp mod presset fra covid-19.

Hen over weekenden blev der konstateret 50 nye tilfælde af coronasmittede i Aarhus-området – en fjerdedel af alle nye tilfælde på landsplan. Og tirsdag var hver tredje coronasmittede på landsplan fra Aarhus-området. Onsdag offentliggjorde Statens Serum Institut yderligere 112 bekræftede tilfælde af covid-19 i Danmark - 42 i Aarhus. Den største daglige stigning på landsplan siden 7. maj, hvis der ses bort fra mandage, hvor der også offentliggøres smittetal for den foregående weekend.

- Det er ekstra vigtigt, at vi på sygehuset nu har covid-19 i baghovedet og sørger for at klæde os ordentligt på, for nu kommer der altså flere patienter, siger Gitte Anna Madsen, der i tråd med Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøms, udmelding i avisen Danmark onsdag forudser flere smittede til efteråret.

- Nu skal vi igen være knivskarpe på, at de patienter vi modtager, ikke har covid-19, så vi ikke slipper dem løs hos de mest syge patienter, siger hun.

Men selvom hun altså nu indskærpet vigtigheden af at følge retningslinjerne, vækker det stigende antal smittede i særligt Aarhus ikke nogen speciel bekymring hos lægen.

Fem korte om Gitte Anna Madsen

  1. Gitte Anna Madsen er 43 år.
  2. Hun bor i Risskov ved Aarhus med sine tre børn på 4, 9 og 13 år.
  3. Hun er afdelingslæge på lungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Her har hun været tilknyttet siden 2012.
  4. Hun har været uddannet læge i 11 år og har været uddannet speciallæge i to år.
  5. Hun er formand for Lægeforeningen Midtjylland og fællestillidsrepræsentant for yngre læger.

Da coronaen ramte Danmark i foråret, fortalte hun i avisen Danmark, hvordan hun frygtede, at sundhedsvæsenet i Danmark risikerede at bryde sammen, og hvordan hun som en del af coronaberedskabet kunne blive tvunget til at vælge, hvilke patienter det ville være muligt at give den nødvendige behandling. Men frygten blev hurtigt afkræftet af tomme senge på de hastigt opstillede coronaafsnit. Og før sommerferien var der stort set ingen coronapatienter på sygehuset.

- Inden jeg gik på ferie, talte vi om, at covid-19 nærmest var den mest sjældne sygdom, man kunne have, fordi smitten var så ekstrem lav. Og det var paradoksalt, for vi synes, vi brugte utroligt mange ressourcer og tanker på, hvorvidt patienterne havde covid-19, selvom vi følte, at det var som at lede efter en nål i et høstak. Men nu bliver det mere reelt. Nu kommer der flere med covid-19, siger hun.

Netop den på papiret overdrevne opmærksomhed gør Anna Gitte Madsen tryg over for det stigende antal coronapatienter, som hun mener vil ramme Aarhus Universitetshospital de kommende måneder. Sygehuset er på grund af forberedelserne til et langt værre scenarie i foråret nu forberedt på at modtage langt flere patienter, fortæller hun.

- Vi kan godt komme under pres. Men på sygehuset har vi været rigtig gode til at øve, træne og lave scenarier for, hvordan det er. Og i første bølge havde vi langt, langt, langt mere kapacitet, end vi havde brug for. Jeg vil ikke undervurdere truslen, men det viser, hvor hurtigt vi kan ændre et sygehus og mobilisere det, og det giver lidt ro, siger afdelingslægen, der også opfordrer befolkningen til at være mere opmærksom på grund af det stigende smittetryk.

- Jeg håber, at befolkningen træder et skridt tilbage og er ekstra opmærksomme på at spritte hænder. siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Debat: Opgør med Guantánamo

Annonce