Annonce
Danmark

Læge oplever ingen pres på sygehuset: - Men stormen er ikke ovre endnu

Afdelingslæge Gitte Anna Madsen beretter løbende i avisen Danmark om kampen mod coronavirus på Aarhus Universitetshospital. Foto: Axel Schütt
Alle tanker om italienske tilstande er skubbet langt væk for lungelæge Gitte Anna Madsen. Der er stadig ikke travlt på sygehuset, men hun frygter, at påsken bliver et vendepunkt, hvis folk lader sig rive med af de optimistiske meldinger fra myndighederne.
Annonce

Coronavirus: Selv om hun slår fast, at kampen langtfra er ovre, kan lungelæge Gitte Anna Madsen ikke helt skjule sin lettelse.

De seneste dage har budt på tal og udmeldinger, der giver grund til optimisme i kampen mod coronavirusset. Antallet af indlagte coronapatienter er stagneret, og ifølge myndighederne er der nok personale, respiratorer og sengepladser til, at alle patienter kan få den hjælp, de har brug for. Samtidig planlægger regeringen at åbne gradvis op for samfundet igen efter påske.

De lovende meldinger har fået tankerne om hendes værste frygt til nærmest at forsvinde: Nemlig frygten for under coronaepidemien at være nødt til at vælge, hvilke patienter der ikke kan få den livsnødvendige behandling, de har brug for, fordi der ikke er nok respiratorer eller sengepladser, når epidemien topper.

- Det gør mig lettet, at det tyder på, at vi ikke kommer til at opleve en eksponentiel stigning. Til gengæld skal vi have for øje, at det nok betyder, at det i stedet bliver en langstrakt periode, hvor vi har Covid-19 inde på livet. Det bliver knap så presset, men et langt sejt træk, siger Gitte, der er afdelingslæge på lungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Folk skal klappe sig på skuldrene og vide, at de har været med til at redde liv. Den store tvivl er så lige nu, om folk kan håndtere det, og hvad der kommer til at ske efter påske.

Gitte Anna Madsen,
Annonce

Folk sendes hjem

Der er fortsat stille på gangene på sygehuset. Selv om antallet af indlagte coronapatienter stiger en smule, er der fortsat masser af ledige senge på sygehusets coronaafsnit. Læger og sygeplejersker har mindre travlt med at passe patienter, end de plejer at have. Ansatte bliver derfor sendt hjem, og flere får andre opgaver, fordi de er mødt ind til vagter på coronaafsnit, som slet ikke er åbnet endnu.

- Indtil videre kan vi fint følge med. Vi har stadig en overkapacitet med respiratorer og personale, og vi har kun åbnet et enkelt covid-afsnit på sygehuset, siger hun.

Men selv om der er grund til optimisme, kan optimismen også give bagslag, frygter Gitte.

- Jeg har ikke hænderne over hovedet endnu. For stormen er ikke ovre endnu, siger hun.

Annonce

Frygter påsken

Hun frygter, at disciplinen hos danskerne lider et knæk, og at de ikke overholder retningslinjerne om at holde afstand og droppe større forsamlinger, når de får at vide, at vi er på rette vej, og når de traditionsrige påskefrokoster nærmer sig.

Åbner vi for tidligt op for samfundet, og slækker danskerne på disciplinen, kan det få alvorlige konsekvenser. Det så man i Hongkong, hvor man så ud til at have fået smitten under kontrol. Men da man genåbnede byen, var den igen ude af kontrol.

- Hvis folk bare giver slip, så ruller det. Jeg tænker ikke, at vi har redet stormen af endnu, bare fordi det går langsommere. Folk skal klappe sig på skuldrene og vide, at de har været med til at redde liv. Den store tvivl er så lige nu, om folk kan håndtere det, og hvad der kommer til at ske efter påske, siger hun.

Fem korte om Gitte Anna Madsen

1. Gitte Anna Madsen er 42 år. Hun bor i Risskov ved Aarhus med sine tre børn på 4, 8 og 12 år.

2. Hun er afdelingslæge på lungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Her har hun været tilknyttet siden 2012.

3. Hun har været uddannet læge i 11 år og har været uddannet speciallæge i to år.

4. Hun er formand for Lægeforeningen Midtjylland og fællestillidsrepræsentant for yngre læger.

5. Gitte Anna Madsens tre børn bor under coronaepidemien mest hos deres far, så Gitte Anna Madsen kan koncentrere sig fuldt ud om sit arbejde på Aarhus Universitetshospital.

Annonce

Flere får påskefri

Selv om Gitte er bekymret for, om danskerne kan håndtere de positive nyheder, glæder hun sig over, at hun og kollegaerne lige nu har tid til fortsat at forberede sig på, at der kommer flere coronapatienter.

Torsdag brugte de tiden på at blive instrueret i, hvordan de bedst muligt tager masker og andre værnemidler af og på for at mindske risikoen for smitte. De fleste havde oprindeligt forventet, at epidemien ville toppe omkring påske, men lige nu er der faktisk så lidt pres på sygehuset, at flere kollegaer kan få fri i påskedagene.

Det gælder dog ikke Gitte, der skal arbejde hele påsken. Hvordan presset så konkret bliver på sygehuset, kan du læse mere om, når vi vender tilbage til Gitte, der løbende fortæller om coronakampen på Aarhus Universitetshospital.

Coronaen indefra

I serien ”Coronaen indefra” beretter avisen Danmark løbende om afdelingslæge Gitte Anna Madsens oplevelser på et af Danmarks største hospitaler, Aarhus Universitetshospital, mens coronaepedemien raser.

Journalister, fotografer og andre besøgende er forment adgang på sygehusene af hensyn til smitterisikoen, og derfor bliver Gitte Anna Madsens læsernes øjne og ører i sundhedsvæsenet.

Som afdelingslæge på afdelingen for lungesygdomme bliver hun en del af sundhedsvæsenets frontlinje, når antallet af coronapatienter når sit højdepunkt. Hun skal tage sig af nogle af de patienter, der for alt i verden ikke må blive smittet, og hun skal behandle coronaramte lungepatienter på intensivafdelingen og på et af de coronaafsnit, som sygehuset er klar til at tage i brug, når epidemien for alvor raser.

Artiklerne bringes med jævne mellemrum. I nogle uger vil du opleve, at der vil komme flere artikler, og i andre uger måske en enkelt om afdelingslægens kamp mod presset fra Covid-19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Endelig kom sneen

Danmark

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Annonce
Danmark

Tre anbefalinger: MeToo på skærmen

Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Annonce