Annonce
Afdelingslæge Gitte Anna Madsen beretter løbende i avisen Danmark om kampen mod coronavirus på Aarhus Universitetshospital. Foto: Axel Schütt
Indland

Læge fortæller om corona-kampen på sygehuset: Frygter valget mellem liv og død

Selvom hun ikke forventer italienske tilstande på de danske sygehuse, forsøger afdelingslæge Gitte Anna Madsen mentalt at forberede sig til det værst tænkelige scenarie, når coronaepidemien topper. Hun frygter særligt, at hun kommer i en situation, hvor hun bliver nødt til at vælge, hvilke patienter der ikke kan få den livsnødvendige behandling, de har brug for.

Coronavirus: Gitte Anna Madens søn så forundret på hende, da familien tirsdag sad sammen ved spisebordet og så TV Avisen. Han er ikke ligefrem vant til at se sin mor græde, men Gitte kunne ikke holde tårerne i øjenkrogen tilbage. På skærmen kunne hun se billederne af politibetjente og sygehuspersonale i Barcelona, der hyldede hinanden med klapsalver foran et sygehus i den spanske storby.

- Når man stiller sig ud på gaden som politi og hospitalspersonale og klapper af hinanden. Så må det betyde, at deres forhold er helt urimelige, og man må gå ud og få et pusterum og anerkende hinanden i det, man står i. Det blev jeg altså berørt af, fortæller Gitte.

Selvom tilstanden på de danske sygehuse lige nu er langt fra de italienske og spanske, der er ved at bukke under for coronaepidemien, kan hun ikke lade være med at stille sig selv spørgsmålet: Risikerer vi, at ende i noget, der bare minder om samme pres i Danmark?

Coronaen indefra

I serien ”Coronaen indefra” beretter avisen Danmark løbende om afdelingslæge Gitte Anna Madsens oplevelser på et af Danmarks største hospitaler, Aarhus Universitetshospital, mens coronaepedemien raser.

Journalister, fotografer og andre besøgende er forment adgang på sygehusene af hensyn til smitterisikoen, og derfor bliver Gitte Anna Madsens læsernes øjne og ører i sundhedsvæsenet.

Som afdelingslæge på afdelingen for lungesygdomme bliver hun en del af sundhedsvæsenets frontlinje, når antallet af coronapatienter når sit højdepunkt. Hun skal tage sig af nogle af de patienter, der for alt i verden ikke må blive smittet, og hun skal behandle coronaramte lungepatienter på intensivafdelingen og på et af de coronaafsnit, som sygehuset er klar til at tage i brug, når epidemien for alvor raser.

Artiklerne bringes med jævne mellemrum. I nogle uger vil du opleve, at der vil komme flere artikler, og i andre uger måske en enkelt om afdelingslægens kamp mod presset fra Covid-19.

Den største frygt

I tråd med myndighedernes prognoser og flere eksperter føler hun sig overbevist om, at det ikke bliver lige så slemt i Danmark: Vi er bedre forberedt, og samfundets nedlukning vil forhåbentlig også give tilstrækkelig gevinst.

Men alligevel finder tankerne altid vej hen til, hvordan det mon alligevel vil se ud på Aarhus Universitetshospital, hvor hun er afdelingslæge på lungeafdelingen, hvis epidemien rammer lige så hårdt som i Kina og dele af Sydeuropa. Et scenarie, hun er nødt til at forberede sig mentalt på.

- Det er så uvirkeligt et eller andet sted at se det på skærmen. Men jeg må acceptere, at det ruller, og det er jo virkeligheden i Italien og Spanien, som det er nu. Og det kan jo også blive virkelighed i Danmark, siger Gitte.

Og det leder hende til hendes værste frygt som læge.

For kommer der flere patienter, end sundhedsvæsenet kan bære, risikerer vi mangel på sengepladser, respiratorer, sygeplejersker og læger. Og det vil betyde, at alle patienter ikke vil kunne få den livsnødvendige behandling, som de ville have fået i enhver anden situation i det danske sundhedsvæsen.

Helt konkret frygter Gitte at stå i en situation, hvor en patient på lungeafdelingen får brug for respiratorbehandling for at trække vejret, men at der ikke er flere respiratorer eller mere plads på den intensive afdeling.

- Jeg frygter, at jeg havner i en situation med en meget syg yngre patient, hvor man på et tidspunkt bare må sige, at ressourcerne i vores system er sluppet op. Og man vil være nødt til at fortælle patienten, at ”der er nogle, der er endnu yngre end dig, der er i bedre stand, som vi må satse mere på end dig. Du får lov at ligge på afdelingen, men vi kan ikke tilbyde at skubbe dig ind på en intensiv afdeling, for vi har ikke flere pladser” Det er det, vi alle sammen er bekymrede for, siger hun.

Det værst tænkelige

Hun understreger samtidig, at det ovenstående scenarie kun er et udtryk for det værst tænkelige scenarie. Og ifølge myndighederne har vi da også respiratorer nok i landet, selv hvis sygdommen udvikler sig som i eksempelvis Italien.

Over for mediet Altinget vurderer fire sundhedsøkonomer, at sundhedsvæsenet ifølge sundhedsmyndigheders prognoser selv under et worst case-scenarie vil kunne følge med. Og det er uden at tage den fulde effekt af virkningen af nedlukningen af samfundet med i betragtningerne.

Men alligevel føler Gitte, at hun er nødt til at forberede sig på det værst tænkelige. For selvom hun føler sig forberedt til, at epidemien for alvor tager fat, er det umuligt at vide, hvad der helt præcis venter lægerne og sygeplejerskerne på sygehusene.

Hun er vant til at se døende patienter, og hun er også vant til at fortælle pårørende, at det ikke giver mening at fortsætte behandlingen på familiemedlemmer, når alt håb er ude. Men hun har aldrig oplevet at skulle forklare pårørende eller patienter, at de ikke kan få den behandling de skal, fordi der ikke er ressourcer til det i sundhedsvæsenet.

- Jeg frygter det, fordi det er mig helt ude foran patienterne og foran de pårørende, der skal fortælle, at det ikke kan lade sig gøre med de midler, vi har. Det vil godt nok gøre ondt, at skulle sige, at ”rent lægefagligt bør du have den her behandling, fordi den kan redde dig, men vi har ikke mere af den til rådighed”, siger hun.

Fem korte om Gitte Anne Madsen

1. Gitte Anna Madsen er 42 år. Hun bor i Risskov ved Aarhus med sine tre børn på 4, 8 og 12 år.

2. Hun er afdelingslæge på lungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Her har hun været tilknyttet siden 2012.

3. Hun har været uddannet læge i 11 år og har været uddannet speciallæge i to år.

4. Hun er formand for Lægeforeningen Midtjylland og fællestillidsrepræsentant for yngre læger.

5. Gitte Anna Madsens tre børn bor under coronaepidemien mest hos deres far, så Gitte Anna Madsen kan koncentrere sig fuldt ud om sit arbejde på Aarhus Universitetshospital.

Kan sætte spor

Selv hvis det ikke ender i det værste scenarie, og der er både respiratorer, mundbind og sengepladser nok, frygter hun, at det hårde pres kommer til at røre ved hendes store glæde ved at arbejde som læge.

- Mange af os er meget robuste og ekstremt glade for vores arbejde. Tænk, hvis det sætter spor i en, og man ikke er lige så glad for sit arbejde, hvis man kommer i nogle voldsomme situationer, siger afdelingslægen, der som fællestillidsrepræsentant for 1050 yngre læger især frygter for, at unge kræfter bliver skræmt væk fra faget.

- jeg er især bange for mine unge kollegaer, som ikke har meget erfaring med i bagagen. Hvad gør det ved dem, at de lige starter med at være læger i sådan en situation her? Jeg håber virkelig ikke, at det får nogen til at købe skrigende bort og tænke, ”det er i hvert fald ikke læge, jeg skal være.”