Annonce
Besøg Statens Museum for Kunst hjemmefra sofaen. Du kan også se ballet, tage på tegneseriemuseum, synge fællessang med Brian Eno og meget andet i vores guide til kulturoplevelser i en corona-tid. Foto: SMK
Kultur

Få et kultur-fix i coronatiden: Seks oplevelser du ikke behøver forlade hjemmet for

Om du er til ballet eller graffiti, opera eller fællessang, Munch eller Van Gogh, er der kulturelle oplevelser at hente bare ved et klik på computeren. Vi har samlet en guide til seks forskellige digitale kunst- og kultursider, hvor du kan gå på opdagelse uden at åbne gadedøren.

Louisiana Channel: Knausgaard om Munch og meget andet

Der er en nærmest uudtømmelig kilde til viden om kunst i Louisiana Channels videounivers.

Her kan du se og høre forfatter Karl Ove Knausgaard fortælle om sit møde med Edvards Munchs ekspressive malerier. Du kan finde en biografisk film om kunstneren Tal R, som Louisiana Channel har fulgt i seks måneder, hvor man kommer med ind i hans hoved og atelier. Eller synge fællessang med musiker Brian Eno.

Det er ikke kun kunst, men også musik, litteratur, arkitektur og design, der bliver formidlet i de lange, flotte videoer på hjemmesiden. Louisiana bruger hjemmesiden til at formidle kunst på internettet uafhængigt af museets udstillinger. Der kommer nye videoer til hver uge.

Se med på https://channel.louisiana.dk/.

SMK Open: Dyk ned i museets magasin

Statens Museum for Kunst har i flere år arbejdet på at gøre sin samling tilgængelig på nettet. I november sidste år åbnede hjemmesiden open.smk.dk, hvor man kan søge i mere end 40.000 værker, zoome ind på detaljer og opleve malerier og andre kunstværker hjemme fra sofaen.

I søgemaskinen kan du vælge værker ud fra farver. Du kan søge på emner som forår, kyllinger, skov, selskab, eller hvad der nu ellers falder dig ind for tiden. Det er også muligt at udforske bestemte kunstnere ved at søge på deres navne.

Finder du kunstværker, der ikke længere er copyright på, kan du endda downloade billederne - de fleste findes i høj kvalitet. Sådan kan man lave sin egen kunstudstilling med printede kopier hjemme i stuen. Eller du kan trykke plakater til væggen, kopper med maleriske motiver eller en T-shirt med en Hammershøi.

Se mere på open.smk.dk.

Storm P.-museet: Oplev Valhalla-udstillingen digitalt

Ligesom resten af landets museer har Storm P. Museet måttet lukke dørene for besøgende på grund af corona-virussen. Men det betyder ikke, at man skal gå glip af dets udstilling ”Valhalla - historien bag succesen” om tegneserien ”Valhalla”.

På museets hjemmeside kan man bevæge sig rundt i en 3D-optagelse af museet, trykke på plancherne, læse tekster, se videoer med blandt andre tegneserieekspert og Troldspejlsvært Jakob Stegelman, og man kan downloade opgaveark, gudequizzer med mere, som især børnene vil elske.

Digitaliseringen af udstillingen er gennemført og er helt sikkert et besøg værd sammen med dine børn eller børnebørn. Eller alene, hvis du ligesom jeg som barn var vild med Peter Madsens udgave af Valhalla.

Husk at trykke fuld skærm, når du kommer ind på: https://stormp.dk/artikler/valhalla-historien-bag-succesen-udstilling.

Det Kongelige Teater Xtra: Bournonville-ballet og operaen Orfeus

Mens Det Kongelige Teaters bygninger er lukket for besøgende, kan man streame forestillinger på teaterets hjemmeside. I skrivende stund ligger August Bournonville-balletten ”Napoli” og operaen ”Orfeus” tilgængelige på hjemmesiden, men der kommer flere til. Balletten ”Napoli” bliver introduceret af solodanseren Ida Preatorius. Hun fortæller om, hvordan hun er vokset op med forestillingen, har danset med som barn og dengang drømte om at blive en del af danserne.

På det Kongelige Teater Xtra kan du også se, hvordan medarbejderne arbejder, når teateret er lukket. Og du kan træne sammen med ballettens kunstneriske leder Tim Matiakis og hans søn Milo, der viser hvordan i en skøn video.

Se med på https://kglteater.dk/kgl/xtra.

Amsterdam, Paris og New York: Tag en virtuel tur på udenlandske museer

Når dronningen siger, at man skal blive hjemme, er det det, vi gør. Men tankerne kan nu godt flyve til New York, Madrid, Amsterdam, Berlin eller Paris uden at udsætte nogen for smittefare eller belaste klimaet. Du behøver nu ikke kun at drømme om storbyernes museer - ved hjælp af Google – Arts and Culture kan du besøge flere berømte museer hjemme fra stuen.

Gå rundt på Guggenheims seks etager, oplev Van Gogh-malerierne, der hænger i Amsterdam, eller tag på Musee D’Orsay i den franske hovedstad. Du skal kunne tolerere en lidt speciel kamera-vinkel og selv finde information om værkerne og museerne, men idéen er meget sjov.

Se mere på https://artsandculture.google.com/streetview/solomon-r-guggenheim-museum-interior-streetview, https://artsandculture.google.com/streetview/van-gogh-museum-groundfloor og https://artsandculture.google.com/streetview/mus%C3%A9e-d%E2%80%99orsay-paris.

HuskMitNavn: Gadekunst på Facebook

HuskMitNavn er kunstnernavnet for en anonym kunstner, der har rødder i graffitimiljøet. Nu, hvor vi helst skal holde os i hjemmet, kan det være svært at opleve gadekunst og graffiti.

Men på Facebook kan man følge den tusch-tegnende kunstner. Han bruger det sociale medie til at dele humoristiske værker skabt med sort tusch og hvidt papir. I tegningerne beskæftiger han sig med emner, der er oppe i tiden: blandt andet toiletpapirhamstring og corona-karantæne.

På kunstnerens hjemmeside ligger lige nu en gratis corona-kunst til fri download. Tegningen med skriften ”We are one”, handler om at stå sammen ved at blive hjemme. Man behøver ikke engang gå ud for at købe kunst, med HuskMItNavns bidrag kan man printe den selv.

Se mere på https://huskmitnavn.dk/collections/all/products/a1 og https://www.facebook.com/HuskMitNavn-32359447969/.