Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Debat

På kant: Kun en tåbe frygter ikke demografien

Debat: Det er alvorlige tider i dansk politik. Minksagen er blevet principiel, og den har vist os noget om, hvordan regeringen og departementschefer forholder sig til demokratiets kerneværdier. Det er virkelig bekymrede. Men mens vi fokuserer på det helt absurde i, at nogle af vores folkevalgte håner samfundets bærende instanser i Folketinget og fra regeringskontorerne, er der en anden større fare på vej. Og det er ikke engang klimakrisen.


Vi må være modige og se demografien i øjnene, så borgere også i fremtiden kan imødese en værdig alderdom.

Fra klummen


Vores velfærdsmodel står nemlig foran et sammenbrud.

Det at indbetale en høj skat, mod at samfundet tager hånd om os, har vi i mange generationer betragtet som en selvfølge. Skatten er indbetalt, og nu skal der så leveres i Arne-pension og statslig omsorg for en voksende gruppe ældre borgere.

For at det så ikke skal være løgn, er staten samtidig gået i åben konflikt med dem, der skal håndtere opgaven. Sundhedspersonale har tiltagende klaget sin nød og råbt vagt i gevær for sig selv og de borgere, der behøver pleje. Vores sosu-assistenter og sygeplejerskerne, som vi lovpriste under corona som hverdagens helte, ser nu efter andet arbejde uden for deres fagområde, hurtigere end vi kan nå at uddanne nye. Lønnen er ikke hovedproblemet. Det er de pressede arbejdsforhold derimod.

Det faktum at vi om 10 år bliver så mange ekstra ældre, der får brug får en hjælpende hånd i alderdommen, kombineret med en kapacitetsflugt fra de relevante faggrupper, er opskriften på en velfærdsmodel, der kollapser, og en samfundskontrakt, der ikke bliver holdt. Det sker endda i takt med, at vi har en regering, der styrker fortællingen om staten som verdens frelser.

Vi er nødt til at tage den demografiske udvikling meget mere alvorligt. Så hvis ikke vi skal skrue forventningerne ned, skal vi ændre den praksis, før det demografiske træk trækker velfærdsmodellen midt over.

Som konservativ mener jeg, at vi skal have en værdig ældrepleje, hvor vores basistilbud er ordentligt. Det forudsætter dedikerede medarbejdere i et sundt arbejdsmiljø. Det betyder, at kommunerne skal investere i medarbejderpleje og velfærdsteknologi til støtte for medarbejderne. Ikke som afløsning. For vi kan ikke undvære en eneste sundhedsmedarbejder så langt øjet rækker.

Vi må være modige og se demografien i øjnene, så borgere også i fremtiden kan imødese en værdig alderdom. Det kræver handling nu. For ingen af os holder op med at blive ældre, mens vi lige tænker lidt over det.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Debat

Debat: Lad ikke EU splitte Nato

Udland

Dykkere reddede 12 meter lang pukkelhval fri af drivgarn

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen