Annonce
Debat

På kant: Kun en tåbe frygter ikke demografien

Debat: Det er alvorlige tider i dansk politik. Minksagen er blevet principiel, og den har vist os noget om, hvordan regeringen og departementschefer forholder sig til demokratiets kerneværdier. Det er virkelig bekymrede. Men mens vi fokuserer på det helt absurde i, at nogle af vores folkevalgte håner samfundets bærende instanser i Folketinget og fra regeringskontorerne, er der en anden større fare på vej. Og det er ikke engang klimakrisen.


Vi må være modige og se demografien i øjnene, så borgere også i fremtiden kan imødese en værdig alderdom.

Fra klummen


Vores velfærdsmodel står nemlig foran et sammenbrud.

Det at indbetale en høj skat, mod at samfundet tager hånd om os, har vi i mange generationer betragtet som en selvfølge. Skatten er indbetalt, og nu skal der så leveres i Arne-pension og statslig omsorg for en voksende gruppe ældre borgere.

For at det så ikke skal være løgn, er staten samtidig gået i åben konflikt med dem, der skal håndtere opgaven. Sundhedspersonale har tiltagende klaget sin nød og råbt vagt i gevær for sig selv og de borgere, der behøver pleje. Vores sosu-assistenter og sygeplejerskerne, som vi lovpriste under corona som hverdagens helte, ser nu efter andet arbejde uden for deres fagområde, hurtigere end vi kan nå at uddanne nye. Lønnen er ikke hovedproblemet. Det er de pressede arbejdsforhold derimod.

Det faktum at vi om 10 år bliver så mange ekstra ældre, der får brug får en hjælpende hånd i alderdommen, kombineret med en kapacitetsflugt fra de relevante faggrupper, er opskriften på en velfærdsmodel, der kollapser, og en samfundskontrakt, der ikke bliver holdt. Det sker endda i takt med, at vi har en regering, der styrker fortællingen om staten som verdens frelser.

Vi er nødt til at tage den demografiske udvikling meget mere alvorligt. Så hvis ikke vi skal skrue forventningerne ned, skal vi ændre den praksis, før det demografiske træk trækker velfærdsmodellen midt over.

Som konservativ mener jeg, at vi skal have en værdig ældrepleje, hvor vores basistilbud er ordentligt. Det forudsætter dedikerede medarbejdere i et sundt arbejdsmiljø. Det betyder, at kommunerne skal investere i medarbejderpleje og velfærdsteknologi til støtte for medarbejderne. Ikke som afløsning. For vi kan ikke undvære en eneste sundhedsmedarbejder så langt øjet rækker.

Vi må være modige og se demografien i øjnene, så borgere også i fremtiden kan imødese en værdig alderdom. Det kræver handling nu. For ingen af os holder op med at blive ældre, mens vi lige tænker lidt over det.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre