Annonce
Danmark

Kulturministeren bringer Danmark ud af balance

Debat: "Hvis du vil udvikle dit musikalske talent, bliver det altså ikke her."

Sådan synes beskeden at lyde fra regeringen til de mange dygtige unge musikere, der bor i landdistrikterne, hvor de Musikalske Grundkurser (MGK’er) nu får frataget 4,5 mio. kroner af støtten fra Statens Kunstfond.

Alene MGK i Sydjylland står til at miste over en million kroner til fordel for de fire største byer. Det kommer til at gå ud over den musikalske passion hos de mange unge i yderområderne, som brænder for musikken, men som altså nu må tage deres violin eller saxofon under armen og flytte fra lokalsamfundet, hvis de vil forfølge deres musikalske talent.

Regeringen befinder sig dermed på en helt grotesk kollisionskurs med den adopterede ambition fra Venstre om at bringe Danmark i bedre balance. Der kommer bare ikke megen balance ud af at fjerne 25-30 % af uddannelsespladserne i MGK Syd og skære markant ned på antallet af undervisere for i stedet at centralisere den musikalske talentmasse i de store byer.


Regeringen befinder sig dermed på en helt grotesk kollisionskurs med den adopterede ambition fra Venstre om at bringe Danmark i bedre balance.


Og hvad er så kulturministerens svar til de lokale unge talenter, der måske må opgive drømmen om musikken?

Ikke andet end at trække på skuldrene og henvise til et armslængdeprincip, der gør, at ministeren ikke kan blande sig i den økonomiske styring af Kunstfondens midler. Men det svar holder bare ikke, da det er kulturministeren, der sammen med regeringen bestemmer den økonomiske ramme for Kunstfonden.

Havde ministeren derfor afsat en større ramme til Kunstfonden, havde det ikke været nødvendigt at tilføre MGK’erne i de store byer flere midler på bekostning af de mindre.

Men ligesom det var tilfældet for Venstres redning af Fredericia Teater, skal ministeren åbenbart igen presses til at redde det lokale kulturliv. Vi ser frem til samrådet om sagen med ministeren.

Danmark

Løvkvist: Mens hårtotterne flyver i DF, lister formanden i sikkerhed og håber, det går over

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Danmark For abonnenter

Motorvejsplaner efterlader borgere i usikkerhed i årevis: Sådan kan de skånes i fremtiden

Podcasts

Net-butikker presser din urhjerne: Sådan undgår du uønskede impulskøb