Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Vi mangler en plan for en sammenhængende indsats mod psykisk sygdom

Antallet af danskere med psykisk sygdom eller psykisk mistrivsel er vokset eksplosivt de senere år. En tredjedel af alle danskere kommer i kontakt med psykiatrien mindst en gang i løbet af deres liv. Det er en ny folkesygdom, men på trods af det, så er det en sygdom, som vi ikke rigtig sætter ind overfor.

Vi mangler ganske enkelt planer for en sammenhængende indsats. I stedet er forebyggelse, udredning, behandling og rehabilitering spredt ud på forskellige instanser. Det helhedsorienterede og langsigtede fokus er væk, og indsatsen er hverken differentieret eller specialiseret.

På trods af, at der lader til at være bred enighed om, at psykisk sygdom er et udbredt problem, og at mennesker med psykisk sygdom fortjener langt bedre behandling, og at psykiatrien trænger til et markant løft, så er det, som om ingen enten kan eller vil træffe de beslutninger, som skal til. Måske ved de ikke, hvad der skal til? Psykiatrien er jo et bredt område, som adresserer mange udfordringer – og som umuligt kan dækkes fuldt ud ind med forslag, som kan formuleres i ét enkelt indlæg.

For nyligt deltog jeg i et arrangement med ”Bedre Psykiatri” i Odense, og her fik jeg muligheden for at komme i tæt dialog med en række fagfolk – og med pårørende til psykisk syge. Jeg synes, at det gav mig et billede af de væsentligste udfordringer i forhold til kvalitetssikring af den faglige indsats.

Skal jeg fremhæve et område herfra, som jeg synes fortjener særlig fokus, så er det indsatsen overfor børn og unge med udviklingsforstyrrelser og psykiske lidelser. Der er et betydeligt forebyggelsespotentiale i at opprioritere indsatsen overfor børn og unge med udviklingsforstyrrelser og psykiske lidelser – og også understøtte deres forældre - ved sygdomsdebut. En række udenlandske undersøgelser peger på, at op mod 50 pct. af patienter med psykiske lidelser kan diagnosticeres, inden de fylder 15 år - og at 74 pct. kan diagnosticeres inden de fylder 18 år.

Skal jeg fremhæve et område herfra, som jeg synes fortjener særlig fokus, så er det indsatsen overfor børn og unge med udviklingsforstyrrelser og psykiske lidelser. Der er et betydeligt forebyggelsespotentiale i at opprioritere indsatsen overfor børn og unge med udviklingsforstyrrelser og psykiske lidelser.

Det sker bare kun sjældent. Rigtig mange børn og unge når at blive meget syge, før de får tilstrækkeligt specialiseret hjælp i børne- og ungdomspsykiatrien. Det kan undre, når et forskningsprojekt fra Region Nordjylland ellers viser, at det gælder for over halvdelen af de børn, der henvises til børn og ungdomspsykiatrien, at forældrene har set tegn på psykiske vanskeligheder i mere end fem år.

For mig vidner det om, at der er behov en tidlig og velkoordineret indsats overfor børn og unge med psykisk sygdom eller mistrivsel. Det handler om nødvendig tid og kapacitet til at stille korrekte diagnoser, og ikke mindst etablere et optimalt tværsektorielt samarbejde mellem blandt andet de praktiserende læger og PPR. En tidlig udredning og korrekt diagnosticering kan bidrage til at understøtte børn og unges trivsel, fastholde tilknytning til skolen – og dermed forbedre prognosen for dem som voksne.

Forældrene er en vigtig del af behandlingen af børn og unge med psykiske lidelser. Derfor bør information og undervisning af forældre opprioriteres. I dag ender godt 40.000 børn, unge og voksne patienter med let til moderat psykisk lidelse for eksempel angst, lettere depression og belastningsreaktion – med et behandlingsforløb i sygehuspsykiatrien; på trods af, at det er sygehusene som mangler ressourcer til patienter med svære psykiske lidelser. Og at en betydelig del af dén gruppe af patienter kunne være behandlet i kommuner, almen praksis og speciallægepraksis. Hvis altså der havde fandtes tilstrækkelige rehabiliteringstilbud i kommunerne til patienter med angst, stress/belastningsreaktion eller depression.

Mennesker med psykisk sygdom skal så vidt muligt integreres i samfundet og fastholdes i deres vante omgivelser. Gode behandlingsforløb kræver, at sektorerne samarbejder, med afsæt i patientens behov, og at kapaciteten i almen praksis, speciallægepraksis, sygehus og kommuner ses i sammenhæng.

En bred og langsigtet indsats bør også omfatte flere psykologiske behandlingstilbud med ambulant behandling af angst, depression, ADHD og andre udbredte psykiske sygdomme.

Et godt tiltag ville derfor være pårørendevejledere indenfor det psykiatriske område, som aktiv opsøgte pårørende for at hjælpe dem med en række juridiske og sociale rådgivning – eller bare med praktiske tiltag som eksempelvis at styre kontakten med jobcenteret, hvis man er sygemeldt.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Hvert tredje barn har oplevet krænkelserinternettet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv