Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Udsatheden flytter på landet – det går ikke, at vi bare passivt ser til

Da man i 2019 sidste gang talte, hvor mange hjemløse der er i Danmark, var der én tendens, som skilte sig ud i et ellers relativt stabilt billede. Nemlig at der er en markant stigning i antallet af hjemløse i landkommunerne.

Billedet går igen, når man ser på flyttemønstre for både kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister. Bevægelsen går fra de store byer og ud mod landkommuner og yderområder. Udsatheden flytter populært sagt på landet til de områder, hvor der i forvejen er udfordringer med at holde et nogenlunde stabilt niveau på de brede velfærdsområder som ældrepleje, skoler og børnepasning.

Udfordringen bliver ikke mindre, når vi kigger ud i fremtiden. Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, udgav i efteråret en rapport med en befolkningsfremskrivning frem mod 2031, og den viser, at særligt yderkommunerne bliver pressede af den demografiske udvikling, hvor der bliver flere børn og ældre og færre i den erhvervsaktive alder.

Det er en indlysende svær udfordring, når yderkommunerne samtidig skal håndtere en stigende gruppe af mennesker i social udsathed, der ofte kæmper med komplekse problemer. De socialt udsatte risikerer at blive ”de oversete” eller ”det glemte problem”, fordi andre dagsordener løber med opmærksomheden, og fordi man er lettere at overse ud på landet, hvor mennesker lever mere isoleret.

Det møder vi til daglig i KFUM’s Sociale Arbejde, når vi laver Social Drive Out, hvor vi bringer mad og andre fornødenheder til 100 lokal- og yderområder i hele Danmark. Vi startede indsatsen for knap to år siden og ser fortsat et stort udækket behov.

Det er her, vi møder mennesker for enden af en grusvej, der lever i isolation fra omverdenen, hvor man kun kan gå på en smal sti mellem affaldet i stuen, hvor sofaen fungerer som seng, og hvor kulden siver ind fra de dårligt isolerede vinduer, der i øvrigt er helt sat til med grønne alger.

Vi kan ikke lade udviklingen fortsætte, for vi risikerer, at udfordringerne vokser landkommunerne over hovedet med svigt af socialt udsatte mennesker som konsekvens. Vi er nødt til sammen at udvikle velfærd, der virker, og skabe bæredygtige lokalsamfund. Det kræver indsatser på flere områder.

For det første skal vi se og anerkende problemerne. I landkommunerne går mange socialt udsatte mennesker under radaren, de har ingen stærk interesseorganisation og kommer sjældent til orde i medierne. Vi skal insistere på, at alle mennesker har ret til en værdig tilværelse og ikke stiltiende se på, at mennesker går i hundene.

Vi møder mennesker for enden af en grusvej, der lever i isolation fra omverdenen, hvor man kun kan gå på en smal sti mellem affaldet i stuen, hvor sofaen fungerer som seng, og hvor kulden siver ind fra de dårligt isolerede vinduer, der i øvrigt er helt sat til med grønne alger.

For det andet skal vi gøre det lettere at hjælpe til. Rundt i lokalsamfundene er der mange, som gerne vil give en hjælpende hånd, men hvor strukturerne og ikke mindst økonomien er en udfordring. Mange bevillinger bliver givet til projekter og innovation, men vi mangler støtte til dem, der laver det lange seje træk – altså en grundfinansiering af det sociale arbejde.

For det tredje skal vi tænke i brede partnerskaber, hvor stat, regioner, kommuner, civilsamfundets organisationer og private virksomheder samarbejder. Alene kan det offentlige umuligt løse udfordringerne med for eksempel stigende ensomhed. Her er civilsamfundets fællesskaber en afgørende del af løsningen.

Endelig skal vi erkende, at socialpolitik i sig selv ikke er nok til at løse alle problemer. Rådet for Socialt Udsatte konkluderer i sin seneste rapport ”Forandringskraft”, at der skal skabes løsninger på tværs af politikområder, hvis vi skal lykkes med at skabe sociale forandringer. Socialpolitik skal altså samtænkes med uddannelsespolitik, erhvervspolitik og andre politikområder, hvis vi for alvor vil tage livtag med den sociale udsathed i de mindre samfund.

Det kræver politisk vilje at skabe bæredygtige lokalsamfund, men det er nødvendigt. Hvis vi som samfund vil kendes på, hvordan vi behandler vores svageste, kan vi ikke bare kigge væk fra udviklingen i yderområderne og efterlade problemerne i den enkelte kommune – og hos det enkelte menneske i udsathed.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Hvert tredje barn har oplevet krænkelserinternettet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv