Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Sådan skaber vi sammenhæng og mening mellem Grønland og Danmark

I Danmark bor der knap 17.000 grønlændere. Selvom grønlændere har meget at være stolte af, så præges billedet af grønlændere i Danmark fejlagtigt af få synlige socialt udsatte – til vores egen frustration. Det vil jeg gerne på vegne af grønlændere i Danmark tage et opgør med ved at ændre billedet gennem flere positive fortællinger om grønlændere.

Lad mig først og fremmest sige: langt de fleste grønlændere i Danmark er velfungerende og det pudsige er, at jo mere velfungerende vi er som grønlændere i Danmark, jo mere usynlige bliver vi.

Ofte efterlyser danske unge mere viden om Grønland og med god grund. For alt for mange er Grønland en fjern størrelse, og en undersøgelse viser, at det mest er i de yngste klasser i folkeskolen, der undervises om Grønland. F.eks. har 44% fået viden om Grønland i perioden fra 4.-6. klasse, mens det kun er 34% i gymnasiet. Det er for lidt undervisning, hvilket hverken giver eleverne den mest opdaterede viden eller samfundsforståelse af de grønlandske samfundsforhold.

Dertil stiger unges evne til at forstå kompleksiteter med deres alder, hvorfor det skal være slut med romantiserede og overfladiske temadage om Grønland. Der skal være en nuanceret undervisning som indeholder perspektiver til det moderne Grønland og måske endda også undersøge, hvorfor Grønland er så fjern for Danmark trods Rigsfællesskabet, men så interessant for resten af omverdenen? Det vil jeg gerne være med til at ændre, således vidensniveauet om hinanden er lige og stereotyperne forhåbentligt mindre.

Undersøgelsen viste også, at de unge lærte næstmest om Grønland gennem tv og radio samt sociale medier, hvorfor det er oplagt at anvende disse platforme mere. Lad mig først slå fast: Mediedækningen af Grønland er blevet større, men vi er nødt til at nå frem til at bruge medier strategisk til at sikre viden om Grønland i Danmark - og ikke som nu hvor Grønland kun en sjælden gang popper op i medierne. Det vil jeg gerne sikre i de kommende medieforhandlinger på Christiansborg.

Tidligere fik vi afsat knap 27 mio. kr. til dokumentar om og fra Grønland og Færøerne. Men hvorfor fastholde det til den genre? Det er ofte enten den sociale elendighed i Grønland eller storheden i naturen det handler om. Jeg savner for alvor alt derimellem. Vi mangler både flere dramaserier med Grønland som omdrejningspunkt samt sjove og spændende rejse-, mad- og boligprogrammer fra Grønland. Disse kan laves i samarbejde med de dygtige grønlandske filmfolk.

Vi har set at få, men målrettede midler kan skabe nye positive billeder om herboende grønlændere og samtidigt hjælpe folk i arbejde, til gavn for den enkelte og hele samfundet. Det er det mest holdbare og bæredygtige for os alle.

Dertil bør det være naturligt at inddrage både færinger og grønlændere i allerede eksisterende programmer, idet vi er en del af Rigsfællesskabet, og fordi man ved inddragelsen ser en helt almindelig hverdag og side af danskboende grønlændere. Med det sagt anerkender jeg danske mediers stigende indsats for at inddrage Grønland mere. Jeg tror bare på, at det kan gøres meget mere.

En tredje mulighed for at styrke forståelsen om hinanden kan være ude på arbejdspladsen. I 2020 viste en målrettet indsats, som jeg fik afsat penge til i jobcentrene i Odense, Esbjerg, Viborg og Aalborg, at 42% af de ledige grønlændere, som blev visiteret til indsatsen, enten fik arbejde eller uddannelse efterfølgende. Derudover ved vi fra forskning, at minoriteters kontakt med andre kolleger fører til mere forståelse, tolerance og færre fordomme mod hinanden.

Vi kan derfor gennem arbejdspladsen skabe en naturlig transition fra, at man som grønlænder kan føle sig stigmatiseret til at blive en aktiv del af det danske arbejdsmarked. En aktiv resurse, som jeg tror, mange fra Grønland ser sig som. Derudover er det muligt for grønlændere at få et større netværk, hvilket kan føre til mere samhørighed og tilhørsforhold. Dette er en win-win situation for både grønlændere og danskere økonomisk og socialt.

Slutteligt en opfordring til de nyvalgte kommunale politikere. Gør din by bedre ved at skabe mere samhørighed, tolerance og skab plads til mangfoldighed. Danskere findes i mange modeller, og det beriger lokalsamfundene. Vi har set at få, men målrettede midler kan skabe nye positive billeder om herboende grønlændere og samtidigt hjælpe folk i arbejde, til gavn for den enkelte og hele samfundet. Det er det mest holdbare og bæredygtige for os alle.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Efter syv dage med over 4000 coronasmittede falder antallet

Udland

Tysklands liberale parti godkender regeringsalliance

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre