Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Lad os stå sammen om at nedbringe ensomheden

Julen er hjerternes tid. En højtid, der for mange er præget af glæde og hyggeligt samvær med familie og venner. Men julen kan også forværre følelsen af ensomhed for de mere end 380.000 danskere, som føler sig svært ensomme og uden for fællesskabet året rundt. En del af dem har ikke engang i julen nogen at være sammen med.

Sådan skal det ikke være i Danmark. Vi skal have alle med i fællesskaberne. For vi har alle brug for nærvær og for at være sociale med andre, få et godt grin eller et kram og et klap på skulderen, når livet bøvler. De seneste to år har coronakrisen desværre haft sit tag i Danmark. Restriktioner og afsavn har haft sin pris, og mange har mærket følelsen af isolation og ensomhed på egen krop. På mange måder har coronakrisen været et forstørrelsesglas på de problemer, der også eksisterede, før vi alle blev eksperter i mundbind, håndsprit og vacciner.

For ensomhed er ikke kun et juleproblem. Ensomhed er en blivende samfundsudfordring i Danmark, som er vokset over de senere år. Desværre rammer ensomhed ekstra hårdt hos de mennesker, der i forvejen befinder sig i en sårbar eller udsat livssituation. F.eks. svækkede ældre, mennesker med et handicap, mennesker med kroniske sygdomme og socialt udsatte borgere. Også børn og unge oplever ensomhed – og i stigende grad svær ensomhed.

Derfor er vi også glade for, at et næsten enigt Folketing for nylig blev enige om at udarbejde en national ensomhedsstrategi. Den skal sætte skub i både bekæmpelse og forebyggelse af ensomhed.

Ensomhed er nemlig ikke bare en følelse. Ensomhed sætter sig fysisk i kroppen og har store konsekvenser for livskvalitet, sundhed og funktionsevne. Derfor har et næsten enigt Folketing afsat over 70 millioner til forskellige indsatser mod ensomhed. Lokale partnerskaber. Indsatser målrettet de ældre herrer, som vi ved har en øget risiko for at sidde for alene og ensomme. Og helt aktuelt og akut i lyset af den aktuelle smittesituation har en række organisationer på ældreområdet netop fået 2 millioner kroner til indsatser, der kan bryde ensomheden blandt sårbare ældre hen under jul og nytår.

For ensomhed er ikke kun et juleproblem. Ensomhed er en blivende samfundsudfordring i Danmark, som er vokset over de senere år. Desværre rammer ensomhed ekstra hårdt hos de mennesker, der i forvejen befinder sig i en sårbar eller udsat livssituation.

Hvis vi for alvor skal knække ensomhedskurven, er det helt afgørende, at vi tænker i nye muligheder for, hvordan vi mennesker kan indgå i nære relationer i dagligdagen. Det kan være i den måde, vi tilrettelægger skole- og uddannelsesforløb på. Hvordan vi indretter os på arbejdsmarkedet. Hvordan vi planlægger nye boliger og boformer. Hvordan vi transporterer os i dagligdagen. Og hvordan vores sundhedsvæsen, pleje og omsorg kan forebygge ensomhed.

Hvis de rammer, Christiansborg udstikker for samfundsudviklingen, koordineres i et tæt samarbejde med organisationer, kommuner, regioner, erhvervsliv med flere, så tror vi på, at udviklingen kan vendes, så flere føler sig som en del af et fællesskab. Løsningerne er mange, og foreningslivet er også en vigtig del af svaret. Hvad enten det er med håndbolden, højskolesangbogen eller hønsestrikket, så kan foreningslivet noget særligt. Her dannes fællesskaber, hvor man kender hinanden og vil hinanden.

Men man kan faktisk også være ensom i en flok. Og det er de færreste, der tør stille sig frem og sige, at man ikke har det særligt godt, eller at man føler sig ensom. Det kan være fyldt med skam og tabu, men sådan skal det ikke være, for det kan ramme os alle. Og det er ikke noget, nogen skal skamme sig over. Punktum.

Derfor ligger der en stor opgave hos os alle i at spotte dem, der trækker sig fra fællesskabet, eller ikke føler sig som en del af det. De skal måske have en ekstra hånd. Det kan være ved bare at spørge ”hvordan går det?” Eller at man gør lidt ekstra for at få dem med, når snakken går ved kaffebordet eller i omklædningsrummet. Måske at man aftaler at følges næste gang, hvis fremmødet ellers er lidt svingende.

Nu sætter vi skub under fra nationalt plan. Men det er kun en opgave, der kan løses, hvis vi alle tager del i at bekæmpe ensomheden. Vi har også brug for dig. Måske du her i julen kan tage din moster, der lige er blevet alene, på en gåtur? Eller invitere din nabo, som normalt holder sig mest for sig selv, når familierne på vejen mødes til gløgg og kakao foran havebålet? Selv den lille håndsrækning kan have den største betydning for et andet menneske. Og sådan bekæmper vi ensomheden, sammen og hver især.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Efter ny lov: Domstolene har fået travlt med voldtægtssager

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv