Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Julen er en ensom tid for mange børn og unge

Julen repræsenterer heldigvis meget fællesskab, nærvær, glæde og hyggelige traditioner for de fleste børn og unge. Men der sidder også nogle, hvor det billede af julen kan være smertefuldt at spejle sig i, hvis man ikke selv genkender det. For børn og unge i familier tynget af fattigdom, manglende overskud, sorg, sygdom, vold, misbrug og svigt, kan julen være en tid, der mest af alt bare skal overstås.

På Børnetelefonen har vi mange tunge samtaler i julen - billedet af dem er broget, men en fællesnævner for de fleste er ensomhedsfølelsen. Den kan komme, hvis mor er fuld igen, og ingen taler om det. Den kan fylde, hvis man ikke har den samme jul som de andre i klassen og derfor føler sig forkert. Det kan også være børn, der savner nogen omkring sig. Eller børn overladt til sig selv i en familie med kaos og uro. Hvad end, det er det ene eller det andet, så går ensomheden igen.

Jeg kan huske en samtale, en frivillig rådgiver havde med et barn, som ikke kunne overskue at komme tilbage i skole efter jul. Barnet vidste allerede, at julegaver ville være samtaleemnet i klassen. Barnet havde ikke fået julegaver og frygtede derfor på forhånd at stå uden for fællesskabet. Det er en ubehagelig følelse.

Børnenes oplevelser af julen kan generelt være ret intense - måske mere intense, end vi voksne lige får øje på. Og som barn kan det være svært at vide, hvordan man taler om det. Og ikke mindst, hvordan man kan forblive en del af fællesskabet med jævnaldrende, hvis man ikke deler glæden ved jul. Men det er heller ikke børnenes ansvar at finde ud af. Det er de voksnes.

Når børn og unge vender tilbage til skolen efter juleferien, håber jeg, at de voksne tager ansvar for, at samtalerne kan være nuancerede og handle om, at julen ikke har været ens for alle. At snakken om julegaver bliver udvidet til også at handle om andre glæder ved julen og juleferien. Det kan være, at nogen har nydt at sove længe, brugt lang tid på morgenmaden, eller har haft mere tid til hobbyer.

Når børn og unge vender tilbage til skolen efter juleferien, håber jeg, at de voksne tager ansvar for, at samtalerne kan være nuancerede og handle om, at julen ikke har været ens for alle. At snakken om julegaver bliver udvidet til også at handle om andre glæder ved julen og juleferien.

Det vil jeg i hvert fald opfordre til - ikke mindst fordi det kan være med til at mindske udsatte børns følelse af at stikke for meget ud. Med hjemmeundervisningen op til juleferien og et par dage ind i det nye år, er der samtidig behov for en ekstra opmærksomhed på alle børn og unge.

Selv om der lige nu kun er tale om få dages lukning af fremmøde på folkeskolerne, så kan det give børn og unge ondt i maven. De har erfaring med, hvor lang og hård nedlukningen var sidst. Og uvisheden om, hvor længe en nedlukning kan risikere at vare, sidder stadig i dem.

Der kan derfor være mange ting på spil for børn og unge i julen i år, og det vigtigste er, at ingen står alene med svære tanker og følelser. I år er første jul med døgnåbent på Børnetelefonen, og det betyder, at endnu flere børn og unge kan møde en voksen, hvis de har brug for hjælp og støtte. Det gælder julenat, nytårsaften og alle andre dage og nætter i året.

Forsiden netop nu
Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Diplomat med Mellemøsten i blodet

Udland

Kina opfordrer til at tage russiske bekymringer alvorligt

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark