Annonce
Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Hvorfor kan min datter ikke få dansk statsborgerskab på grund af en enkelt fejl?


Tabitha har gennemlevet det mest utrolige. Krig, flugt, svigt, vold og det, der er værre. Alligevel har hun gennemført en uddannelse, arbejdet som en hest, stiftet familie og knyttet sig til kirke og venner.

Men hun kan aldrig få dansk statsborgerskab. For ifølge en aftale mellem regeringen, Venstre, Konservative og Liberal Alliance af 20. april 2021 regnes hun for kriminel for altid, ene og alene på grund af en enkelt fejl, hun begik som helt ung. Hun bed fra sig - bogstavelig talt - og det gav hende en betinget forvaringsdom på 30 dage.

Tabitha Tut Madsen er vores adoptivdatter. Hun er statsløs kvoteflygtning, født i en flygtningelejr af forældre fra et land, der ikke eksisterer længere. Hendes børn er statsløse. Og hun vil efter den nævnte aftale aldrig nogensinde i fremtiden kunne opnå dansk statsborgerskab.

Det groteske er, at hun allerede 17. december 2020 havde fået lovning fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om at blive optaget på et lovforslag om indfødsrets meddelelse 29. april 2021. Hun havde nemlig opfyldt alle betingelser: bestået danskprøve, indfødsretsprøve, uddannet sig og arbejdet og ikke ligget samfundet til byrde på nogen måde.

Hun har udstået den angivne karenstid på seks år fra den betingede dom og har altså en ren straffeattest.

Men ugen før lovforslaget skulle op i Folketinget, blev hun pillet af listen. Regeringen og de tre borgerlige partier effektuerede aftalen med tilbagevirkende kraft. Og Tabitha stod tilbage som sorteper, alene på grund af en uheldssvanger aften. Da hun gik i byen som andre unge, fik hun blackout, røg ud i et skænderi, og vågnede næste dag op i detentionen. Her bliver hun præsenteret for, at hun, i forbindelse med at hun blev bragt derhen, havde bidt en betjent i låret.

Enhver med blot lidt psykologisk indsigt forstår, at bid sker i afmagt. Er den unge kvinde desuden krigsflygtning og vidne til vold og overgreb, er situationen indlysende. Især når hun med diagnosticeret PTSD bliver taget fat i af en fremmed mand og tvunget ind i en fremmed bil.

Tabitha er vokset op i en flygtningelejr i Etiopien. Hendes forældre var flygtet fra et område af Sudan, der siden er blevet til Sydsudan. Hendes forældre døde, mens hun var helt lille, hun boede på tålt ophold hos en onkel og blev i lejren vidne til voldsomme episoder, som hun helst ikke vil tale om. Sammen med en anden onkel og dennes familie kom hun til Danmark som kvoteflygtning for 20 år siden.

Jeg husker hende som en sød, stille og frygtsom ung pige, der kom i vores kirke sammen med onklens familie. Men onklen skulle vise sig at være særdeles voldelig. Da Tabitha blev spurgt, hvad hun ønskede sig til fødselsdag, svarede hun: en nøgle til mit værelse. Vi tilbød hende at bo hos os og sagde: Hvis du nogensinde får brug for hjælp, så kontakt os! Det gjorde hun en sen nat. Mens jeg sad oppe og så fjernsyn, kom der en sms: "Du må gerne hente mig nu. Han slår mig".

Jeg hentede hende og kontaktede kommunen dagen efter. Vi blev antaget som netværksplejefamilie, og fra da af har Tabitha været en del af vores familie. Vi har adopteret hende, og hun er vores datter på lige fod med vores tre andre børn. Siden har Tabitha udviklet sig til en voksen og moden kvinde. Hun kom på en kristen efterskole, blev afløser på det lokale plejehjem, tog en uddannelse som salgsassistent, fik arbejde i flere tøj- og skobutikker, og da den sidste butik måtte lukke, gik hun i gang med uddannelsen som social- og sundhedsassistent.

Samtidig har hun stiftet familie med mand og tre børn. Hun går til gudstjeneste i den lokale frikirke og holder fast i sin kristne tro, som har været stort set det eneste holdepunkt gennem det omtumlede liv.

Tabitha er min helt. Hun har samlet sig selv op fra en kummerlig barndom til, at hun i dag er et helstøbt menneske, der hver dag møder på studiet, går på arbejde, passer sine børn og holder sammen på sin lille familie. Hun giver mig håb om, at der stadig er noget godt i mennesker. At det gode vil vinde til sidst. Og at et tilbageslag kan vendes til sejr, hvis vi bliver ved at kæmpe.

For mig selv er det surrealistisk at se stramning efter stramning på udlændingeområdet kulminere med en aftale mellem S, V, K og LA, der betyder, at ”ansøgere, der er idømt en såkaldt foranstaltningsdom efter straffelovens kapitel 9 fremover udelukkes fra at kunne blive optaget på et lovforslag om indfødsrets meddelelse”.

Læg mærke til ordet ”fremover”. Det betyder, at personen aldrig på noget tidspunkt i deres liv kan opnå dansk statsborgerskab. Er det rimeligt? Tabitha har en ren straffeattest efter seks år uden overtrædelse af loven. Men den omtalte aftale dømmer hende ude for altid. Hun blev uden videre pillet af listen. Stor var skuffelsen, smerten og følelsen af at være tilsmudset og regnet for kriminel sammen med inkarnerede voldsforbrydere.

For mig selv er det surrealistisk at se stramning efter stramning på udlændingeområdet kulminere med en aftale mellem S, V, K og LA, der betyder, at ”ansøgere, der er idømt en såkaldt foranstaltningsdom efter straffelovens kapitel 9 fremover udelukkes fra at kunne blive optaget på et lovforslag om indfødsrets meddelelse”.

Men det er lige her, Tabitha er en helt. Jeg fornemmer kun sorg hos hende, ingen bitterhed. Jeg ser udholdenhed: "Lad os prøve igen, far!". Ikke vrede, oprør eller det, der ligner. Det har hun ellers al god grund til. Og det ville være fuldt forståeligt med den baggrund, hun har.


Kronikken bringes med Tabitha Tut Madsens tilladelse.

Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani