Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Fremtidens grønne fokus skal ledsages af et lokalt fokus

Finansloven er på plads. Som en del af aftalen er der afsat midler til øget satsning på grønnere energiformer inden for vind- og solenergi. Det er godt og vigtigt.

For Danmarks fremtid er grøn. Det er der enighed om på tværs af land og by og stort set hele det politiske spektrum. Men enigheden ophører, når drøftelserne om vejen til et grønnere Danmark påbegyndes. Fra mit perspektiv bør alle dog kunne enes om én ting: At nå i mål med den grønne omstilling og den ambitiøse - og vigtige - CO2-målsætning om en 70 procents reduktion inden 2030 er en fælles opgave, der forener os alle på tværs af diverse skel.

I den sammenhæng er land og by gensidigt afhængige. For i fremtiden er det landdistrikterne, der fortrinsvist skal lægge jord til den energiproduktion, som skal farve hele Danmark grønnere. Det viser blandt andet en opgørelse fra Dansk Energi, der fremhæver, at 10 kommuner har stået for 72 procent af udbygningen af vindmøller og solceller på land siden 2017.

Ringkøbing-Skjern, Lemvig, Holstebro, Thisted og Lolland er iblandt de kommuner, som fremhæves for deres omlægning til vedvarende energi. Lolland Kommune producerer eksempelvis hele syv gange mere energi fra vindmøller, end de selv kan nå at forbruge. Det genererer grøn energi til de omkringliggende områder - og sådan skal det naturligvis også være.

Men selvom placeringen overholder lovens afstandskrav, er det endnu ikke muligt at opsætte store landvindmøller uden det på en eller anden måde vil være til gene for de omkringboende.

Derfor var det en fejl, da Christiansborg fjernede kravet om lokalt medejerskab til møllerne og erstattede det med en årlig check. For det er ikke gennem kontante bonusser, vi skaber de bedste forudsætninger for lokal opbakning til den grønne omstilling.

Vi er nødt til at inddrage naboerne lige fra planlægningsproces til erstatning ved boligens eventuelle værditab. Samtidigt har vi set rigtig gode resultater i solcelle- og vindmølleprojekter, hvor lokalsamfundet har kunnet købe medejerandele til en fair pris, så de får del i overskuddet.

Netop derfor er det bydende nødvendigt, at hele landet samarbejder om at udvikle løsninger, der ikke alene trækker veksler på landdistriktsborgernes tålmodighed, men faktisk tilfører ny og øget værdi til lokalområderne. De største barrierer for den grønne omstilling er, ifølge Dansk Energi, langvarig sagsbehandling ved tilladelser til vindmøller og solceller, samt lokal modstand og protester mod opstillingen.

Inddragelse og beslutningskompetence skal fordeles – ikke mindst mellem de implicerede – så vi sikrer den lokale forankring og det lokale perspektiv i den grønne omstilling.

På den måde kan vi medvirke til, at fremtidens nærkystmøller, solcelleparker, landvindmøller samt biogas- og Power to X-anlæg får øgede chancer for lokal opbakning.

Og vi kan endda gøre brug af de redskaber, vi allerede har til rådighed. Borgerråd, borgerhøringer, dialogmøder med lokalråd og borgerforeninger. Vi bør sikre en forhøjet bonusordning til energianlæggenes naboer - men den kan aldrig stå alene.

Inddragelse og beslutningskompetence skal fordeles – ikke mindst mellem de implicerede – så vi sikrer den lokale forankring og det lokale perspektiv i den grønne omstilling.

Vi bliver hele tiden bedre. Til at skabe energianlæg, der bevirker færre gener til de nye naboer, og til at skrue ned for omkostningerne på havvindmøller. Begge dele er med til, at vi kan skrue den grønne omstilling op i gear og anlægge flere projekter på vand, som sandsynligvis kan reducere presset på vindmøller på land.

Den grønne omstilling handler også om at sikre, at de arbejdspladser, som ikke kan omdannes, kan skabes nye steder. At vores udviklingsmiljøer og uddannelsespladser ikke går tabt – men bliver en del af den nye, grønne virkelighed.

Sidst, men ikke mindst, bør aktører i land og by indgå i fælles dialog med de folkevalgte på Christiansborg og herigennem skabe modeller for, hvordan den grønne omstilling kan tilrettelægges på en måde, der skaber økonomiske og udviklingsmæssige værdier i hele landet.

I Danmark er land og by hinandens forudsætninger ikke modsætninger. Og netop dét er helt afgørende at have for øje i planlægningen af vejen mod vores fælles grønnere fremtid.

Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje energipriser

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Diplomat med Mellemøsten i blodet

Udland

Kina opfordrer til at tage russiske bekymringer alvorligt

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv