Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Fra pest til corona - Epidemier har altid været en trussel mod menneskeheden

Det begyndte med kulderystelser, hovedpine og høj feber. Så kom der smerter i armhulen eller lysken, hvor betændte knuder på størrelse med hønseæg fik huden til at bule ud. Nogle hostede blod op fra lungerne, og huden fik sorte pletter, inden døden hyppigt indfandt sig efter et par dage.

Afstanden mellem liv og død var forbavsende kort, og familiemedlemmer og naboer fik lignende symptomer. Der findes ingen danske øjenvidneberetninger fra dengang, hvor pesten hærgede landet omkring 1350, men mange har sikkert oplevet deres krop forgå på samme måde.

Pesten har sin helt særlige plads i verdenshistorien – og på menneskehedens kirkegård. Den medførte den største katastrofe, som nogensinde har ramt Europa. Magthaverne var uforberedte og magtesløse, og epidemien dræbte ved sin ankomst måske en tredjedel af Europas befolkning på 80 millioner. Dens rasen fra 1346 til 1353 affødte det dystre tilnavn den sorte død, som stadig lever i vores kollektive erindring.

Naturkatastrofer og epidemiske sygdomme blev tolket som Guds straf over syndere. Mange brugte troen som et værn mod den omsiggribende død og lidelse. I 1348 tilbød paven helt ekstraordinært en generel syndsforladelse til alle, som angrede og forlod et syndigt liv.

Norditalienske bystater var frontløbere i bekæmpelsen af pesten. Fra midten af 1400-tallet forlangte Venedig og senere andre havnebyer, for eksempel at skibe fra pestramte områder ventede og først lagde til kaj efter 40 dage, også kaldet karantæne efter det italienske ”quaranta” for tallet 40. Senere i 1400-tallet etablerede flere italienske byer permanente sundhedsmyndigheder, som krævede sundhedspas til kontrol af rejsende og etablerede pesthospitaler til isolation af syge. Et af de første pesthospitaler lå på en ø, på italiensk isola, deraf ordet isolation. Pesten har lagret sig i vores sprog.

Ordet epidemi kommer af det græske epi-demos, som betyder ”udbredt blandt folket”. Årsagen søgte de lærde bl.a. i atmosfæren, fordærvet korn eller den kristne synds lære. På dansk brugtes også ”omgangssyge”, ”farsot” eller ”smitsot”.

Mange danske epidemier har sat sig varige spor, fordi de var voldsomme, eller fordi de forandrede samfundet, vores hverdag eller vaner. Pesten gav os for eksempel fælles regler for, hvordan smitte i samfundet skulle håndteres, og koleraen afslørede, at forkert håndtering af afføring og drikkevand i byerne avlede epidemiske sygdomme. Nogle af epidemierne spredte sig til hele jordkloden og kaldes pandemier, fra pan-demos – ”hele folket”.

Fraværet af alvorlige epidemiske sygdomme på dansk jord skyldes bl.a. samfundsindretning, lægevidenskab og held.

Bekæmpelsen af smitsomme sygdomme i Danmark er gået rigtig godt. I dag tager de fleste let på feber og hoste, fordi det ikke er samme faresignal som for 100 år siden, hvor en lungebetændelse kunne udvikle sig fatalt, fordi der ikke fandtes penicillin. I mere end 50 år har sæsoninfluenzaen været vores mest dødelige epidemiske sygdom, som årligt koster mellem 1000 og 3500 danskere livet. Fraværet af alvorlige epidemiske sygdomme på dansk jord skyldes bl.a. samfundsindretning, lægevidenskab og held.

Vi tænker ikke over, at en simpel procedure som opvarmning af mælk, også kaldet ”pasteurisering” efter den franske bakterieforsker Louis Pasteur, var med til at fjerne den mælkebårne tuberkulose, som smittede fra køer til mennesker i første halvdel af 1900-tallet.

Børnevaccinationsprogrammet forebygger i dag ti potentielt dødelige sygdomme, og indrejsende med feber får diagnosticeret og behandlet for eksempel tuberkulose, tyfus og malaria.

Epidemierne har aldrig respekteret nationale grænser. Derfor bør vi huske, at de altid har været en trussel mod menneskeheden. De har i århundreder skabt vedvarende lidelse og daglige tab af menneskeliv i alle aldersklasser. De har udviklet sig til samfundsulykker, som flere gange har sat epidemierne øverst på den sundhedspolitiske dagsorden. Det har givet Danmark en epidemisk modstandskraft, som understøttes af epidemilove, er integreret i vores samfundsindretning og indgår i børns opdragelse til mad- og kropshygiejne. Alt sammen et resultat af langsigtede strategier og massive investeringer i flere hundrede år.

Smittebekæmpelse og et finmasket epidemiberedskab har dog ikke kunnet forhindre besøg af livstruende vira, som den spanske syge i 1918 eller senest coronakrisen i 2020-21.

Bogen "Fra pest til corona", som kronikken bygger på, er bog nummer 50, der udkommer i serien ’100 danmarkshistorier’ fra Aarhus Universitetsforlag torsdag 11. november. Se mere på www.unipress.dk

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

En uge efter Martin Jensen-koncert er ti Omikron-tilfælde fundet

Udland

Tysklands liberale parti godkender regeringsalliance

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre