Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: For 100 år siden - Opdagelsen af det danske ørige

I disse dage er det præcis 100 år siden, at de to kunstnere Achton Friis og Johannes Larsen vendte tilbage fra den første af deres fem ekspeditioner til det danske ørige. De havde sat sig for at udforske en del af Danmark, som for de fleste af deres landsmænd på det tidspunkt var ukendt land – de mange danske småøer.

De følgende fire år besøgte de 132 danske øer og nedfældede deres iagttagelser i ord og tegninger. Det hele blev samlet i de tre murstenstykke bøger om De Danskes Øer ­- en uforbeholden hyldest til det danske kystlandskab og de stovte øboere, men samtidig et kampskrift med flammende harme over tidens bygningsvandalisme og forarmelsen af øernes naturværdier.

Under besøgene på øerne var der en klar arbejdsfordeling mellem de to kunstnere. Achton Friis tog sig af at beskrive øernes natur, historie og kultur i ord samt at lave portrættegninger af nogle af de karakteristiske, lokale typer, mens Johannes Larsen stod for at lave landskabstegninger.

Achton Friis’ malende beskrivelser af øerne var baseret dels på en årelang afsøgning af skriftlige kilder og dels aktuelle iagttagelser under feltarbejdet og interviews med øernes beboere.

Både i hans portrættegninger og i hans verbale beskrivelser skinner det tydeligt igen, at han er mere interesseret i det originale end det typiske. Han elsker de kantede typer og hader alt, hvad der er ens, reguleret og kvadratisk.

Togterne var en nyskabelse som Danmarksbeskrivelse. Det var første gang, det danske ørige blev berejst på denne måde og beskrevet så indgående. Samlet kom bogværket til at bestå af 1200 sider. Foruden Achton Friis’ tekst indeholder det 445 landskabstegninger af Johannes Larsen samt en mængde vignetter med fuglemotiver. Værket blev en stor kommerciel succes med nye oplag og genoptryk gennem det næste halve århundrede. Her hundrede år senere har mange ø-rejsende stadig værket med i rygsækken, når de besøger de mindre, danske øer. Samtidig har værket inspireret andre kunstnere til at gøre rejserne efter i en senere tid.

Kysten er attraktiv, og havudsigt kan kapitaliseres. Også af den grund er mange følelser bundet op på de danske kyster, og derfor har de gennem mere end 100 år været genstand for en værdikamp, som stadig pågår.

Når De Danskes Øer stadig i dag fremstår som et monumentalt værk om det danske ørige, skyldes det værkets komplekse karakter. Det er på den ene side en forelsket beskrivelse af dansk natur, af vejrliget og af øernes befolkning. Og på den anden side er det et stykke civilisationskritik - en kritik af en samfundsmæssig udvikling, der havde kurs mod en miljømæssig katastrofe.

Kritikken rettede sig i første række mod produktionslandskabet og den ubønhørlige kultivering af landskabet, der var gået voldsomt ud over fortidsminderne og havde afsløret en manglende pietet for historiske steder.

Og så handler De Danskes Øer om det, som måske er det allermest karakteristiske for Danmark: kystlandskabet. Om ikke andet minder den nationale sangskat os om, at en god del af landets identitet er indfældet i kystlandskabet. Selve forståelsen af, hvad Danmark er, er for mange mennesker knyttet til kysten, og af gode, geografiske grunde er kysten særligt nærværende på vores små øer. Kysten er attraktiv, og havudsigt kan kapitaliseres. Også af den grund er mange følelser bundet op på de danske kyster, og derfor har de gennem mere end 100 år været genstand for en værdikamp, som stadig pågår. En kamp, som handler om det evigt aktuelle dilemma omkring benyttelse og beskyttelse.

Opdagelsesrejsen foregik i det ombyggede fiskefartøj ”Rylen”, som nu befinder sig i museumseje. Efter at båden gennem et langvarigt restaureringsarbejde er bragt tilbage til sit udseende fra 1920’erne, bliver den igen brugt til samme formål som dengang: en kunstnerisk udforskning af øerne og det danske kystlandskab.

Ligesom det var tilfældet for hundrede år siden, er det stadig en erklæret mission for ”Rylen” at give samtidens kunstnere mulighed for at indsamle indtryk af kystlandskabet, som det tager sig ud i netop denne epoke af vores historie. På nye togter får naturkunstnere af i dag mulighed for at kaste et æstetisk blik på den verden, der møder dem, når de nærmer sig kystlandskabet fra søsiden. Og i de fleste tilfælde bliver deres kunstneriske bearbejdelse af indtrykkene gjort tilgængelig for landkrabber og andet godtfolk gennem udstillinger og bøger.

Bogen Opdagelsen af det danske ørige - ”Rylen” og De Danskes Øer (112 sider) er udgivet af Kurt Risskov Sørensen og kan fås på www.avisfordele.dk

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Tre personer fundet døde under uro i Salomonøernes hovedstad

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?