Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Europa skal stå sammen om EU’s ydre grænse

Situationen ved den polske grænse til Hviderusland er meget alvorlig. Vi ser løbende billeder florere i medierne, der bekræfter en tilspidset situation. Det er nu, at Europa skal stå stammen om at sikre den ydre grænse.

Og det er nu, at der skal sendes et klart signal over for Lukasjenko om, at man ikke accepterer, at han sender migranter over grænsen for at presse EU, da det er fuldstændig uacceptabelt, at vi har en hviderussisk præsident, der lokker migranter til at rejse til Hviderusland for så at love dem, at de kan komme ind i Europa. Velvidende om, at de i skrivende stund bliver fanget på grænsen mellem Hviderusland og Polen, og hverken kan komme den ene eller den anden vej.

Vi glæder os dog over, at EU for nylig besluttede nye sanktioner over for Hviderusland og over for de organisationer og mennesker, som hjælper Lukasjenko med at fragte migranter til grænsen. Men vi må desværre også konstatere, at det nu er den femte sanktionspakke i rækken mod Hviderusland – og det virker just ikke til at skræmme den hviderussiske præsident.

Derfor er det svært at tage Lukasjenkos seneste ord for gode varer. Han hævder, at Hviderusland er parat til at sende flygtninge hjem til deres hjemlande - hvis de ikke længere vil ind i EU. Men det tvivler vi stærkt på, da udmeldingen kom på et tidspunkt, hvor EU's udenrigsministre var på vej til et udenrigsministermøde i Bruxelles for at drøfte flere sanktioner.

Derfor må vi forholde os til realiteten. Op mod 1000 nye migranter nåede alene i sidste uge frem til grænsen mellem Hviderusland og Polen. Alene i år har 30.000 migranter krydset grænsen mellem Hviderusland og Polen illegalt. Over 6000 af dem er kommet videre til Tyskland, hvor de har søgt om asyl. Det er vigtigt at slå fast, at migranternes primære destination hverken er Polen eller Litauen, men derimod lande som Danmark, Sverige og Tyskland, hvor sikkerheden og de sociale ydelser er markant større. Og det er nu, vi skal sætte foden ned, hvis vi ikke skal hundredvis af migranter til at spadsere på den sønderjyske motorvej som i 2015.

Det er nu, vi skal sætte foden ned, hvis vi ikke skal hundredvis af migranter til at spadsere på den sønderjyske motorvej som i 2015.

Derfor glæder det os, at både regeringen og andre partier deler Venstres holdning om at styrke de ydre grænser. Men det vil være naivt at tro, at træerne over natten vokser ind i himlen. For der er lang vej fra dansk støtte til handling i EU.

Derfor er det godt, at regeringen presser på for at overbevise resten af medlemslandene om at styrke EU’s ydre grænse. Vi har fra starten sagt, at vi vil hjælpe Polen, ligesom vi tidligere har hjulpet Litauen. Vi foreslog allerede i sommers, at EU skulle styrke grænsebevogtningen ved EU’s ydre grænser med 10.000 grænsevagter allerede i 2023 i stedet for i 2027. Men desværre lader de ekstra grænsevagter vente på sig - på trods af, at man tilbage i 2015 var enige om, at de ydre grænser skulle styrkes betydeligt. Og skal man holde sit ord, kræver det helt enkelt, at man sætter handling bag ordene. Det har vi endnu til gode at se.

I Venstre vil vi holde snuden i sporet og sikre, at de øvrige partier og regeringen følger op på deres støtte til styrkede ydre grænser. For det kræver en fælles europæisk løsning. Og det kræver, at EU-landene lever op til deres fælles ansvar og støtter de lande, der er nabo til EU’s ydre grænse. Både økonomisk og med grænsevagter. Migrantkrisen er et europæisk problem, som kræver europæisk handling. Alternativet er, at der går hul på vores grænser, og at vi ser lignende billeder som i 2015. Det skal vi for alt i verden undgå.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Tidligere TV 2-profil beretter om fysisk vold på ledelsesgangen

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre