Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Et år som fødevareminister - Fra brandslukning til nye klimavisioner

I disse dage er det et år siden, jeg blev fødevareminister. Og hvilket år. Min første tid stod i brandslukningens tegn. Der var døde mink, der skulle graves op. Og der var Storbritanniens brexit-afsked med uheldige følger for landbruget og fiskeriet, der skulle håndteres. Helt igennem nødvendige opgaver. Som blev løst.

Men efter brandslukningen blev det heldigvis tid til det, som jeg for alvor havde glædet mig til: At gøre Fødevareministeriet til et visionsministerium, der sætter ambitiøse mål for samfundsudviklingen. Og forfølger dem! Visionen har været at sikre en gennemgribende klimaomstilling af dansk landbrug og fødevaresektor. I løbet af året havde jeg flere end 70 møder med Folketingets partier og masser af møder med landbruget, eksperter og ngo’er om grøn omstilling af landbruget. Det var det hele værd. Og mere til.

Belønningen kom mandag 4. oktober sent på aftenen. Her stod jeg sammen med politikere fra højre til venstre og kunne præsentere en historisk og vildt ambitiøs grøn aftale, der flytter landbruget i en klimavenlig retning. Der er tre greb i aftalen: Vi gør det, der virker. Vi slipper den teknologiske kreativitet løs. Og vi giver plantebaserede fødevarer et boost.

Jeg må indrømme, at jeg labber det i mig, når jeg efter 4. oktober har mødt udlændinge, der imponeret spørger mig: ’Undskyld, men hørte jeg rigtigt? Sagde du, at Danmark vil reducere landbrugets CO2-udslip med 55 til 65 procent frem mod 2030 sammenlignet med 1990? Og målet er bindende? Og regeringen har næsten hele parlamentet, landbruget og toneangivende grønne ngo’er bag sig?’.

Pudsigt nok tænker man i udlandet ikke landbruget ind i klimaomstillingen, som vi gør i Danmark – se bare COP26-mødet. Og det til trods for, at landbruget står for en tredjedel af klimabelastningen. Forhåbentligt kan vores aftale inspirere og skabe et gennembrud for, at udlandet tænker landbruget med i klimapolitikken, som vi gør.

Recepten? For mig at se var det balancen mellem grøn omstilling og erhvervets økonomi, der bar aftalen igennem. Vi byggede bro mellem stærke interesser i samfundet om en gennemgribende og progressiv forandring af samfundet. Det var det samarbejdende danske folkestyre og klassisk dansk konsensuspolitik, når det er bedst.

Men ministeriet har i det seneste år ikke kun fokus på at forandre erhvervene. Strategien er et dobbeltgreb. For samtidig med at vi klimaomstiller landbruget og fødevareerhvervene, har vi også blikket rettet mod forbrugernes spisevaner. Eksperter vurderer, at vi kan begrænse 20-35 procent af danskernes CO2-udslip fra fødevarer, hvis vi spiser mere klimavenligt. Det er vildt.

Derfor har regeringen i år – som noget nyt – lanceret nye kostråd, der udover at være sunde også er klimavenlige. Spis mindre kød, mere grønt og flere bælgfrugter, lyder nogle af rådene, som danskerne nu kan forholde sig til. Og vi kan nå endnu længere, hvis vi også gør op med det alt for store madspild, som på forbrugersiden alene svarer til, at hver familie smider aftensmaden ud to måneder om året. Derfor har vi i 2021 sat en lang række initiativer i gang.

Og hvad kan det ikke blive til, hvis vi også kan få de professionelle offentlige køkkener, der hver dag serverer 800.000 måltider for danskerne i kantiner, på skoler, i børnehaver, på plejehjem mv. med på endnu mere klimavenlig kost? Her har vi også fået sat en række initiativer på skinner i det forløbne år.

Med dette dobbeltgreb har vi i 2021 gjort landbrugs- og fødevarepolitik til storpolitik. Kursen er i den grad sat! Og nu skal vi videre. Det næste store mål bør være, at vi skaber et gennembrud for, at en ny generation af klimabevidste, kreative og initiativrige unge kommer ind og får omstillet landbruget på en grøn og klimavenlig måde. Gennemsnitsalderen for en landmand er i dag 56 år og stigende, og det lægger en dæmper på lysten til at kaste sig ud i vild grøn nytænkning.

Det næste store mål bør være, at vi skaber et gennembrud for, at en ny generation af klimabevidste, kreative og initiativrige unge kommer ind og får omstillet landbruget på en grøn og klimavenlig måde.

Der er masser af unge, der gerne vil gøre en forskel. Og min ambition er, at erhvervet fremover ikke bare skal appellere til landmandens søn, der overtager faderens enkeltmandsbedrift, men langt bredere. Også til skolelærerens og ingeniørens søn og datter fra storbyen. Og også til unge, der ikke ser sig i en gældstynget enkeltmandsbedrift. Hvordan sikrer vi det? Hvad er barriererne? Og mulighederne? Det skal vi se på.

Vi skal også tage forbrugernes spisevaner til det næste niveau. Mange danskere er mere end indstillede på at ændre deres kostvaner i en mere klimavenlig retning. Men stopper ved ordet ’Hvordan?’. De hungrer efter endnu mere viden, indsigt og ikke mindst overblik. Det behov må vi dække. Vi må simpelthen finde ud af, hvordan vi kan klæde forbrugerne bedre på og skabe gennemskuelighed, så de kan folde deres indre, politiske forbruger ud.

Jeg begyndte 2021 som minister for brandslukning. Og sluttede året som minister for visioner for fremtidens Danmark. I år 2 skal der rulles flere visioner og løsninger ud - i tæt samarbejde med Folketingets partier og alle de øvrige dygtige og dybt dedikerede aktører. Jeg glæder mig.

Forsiden netop nu
Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Indland

Skærper flyrejserestriktioner for to byer: Test eller bøde

Udland

USA: Rusland har planer om militær aktion mod Ukraine

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer