Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Er blod tykkere end vand?

Blod består af blodceller og blodplasma. Blodcellerne er de røde og hvide blodlegemer samt blodpladerne. Resten kalder vi for blodplasmaet, og det består af vand, hvori en lang række næringsstoffer, antistoffer, hormoner, salte og forskellige affaldsstoffer er opløst. Så selv om vi siger, at blod er tykkere end vand, så er hovedbestanddelen af blod stadig vand. Det er bare tykkere end vand på grund af blodcellerne og de andre opløste stoffer.

Blodet transporterer først og fremmest næringsstoffer og oxygen rundt i kroppen. Når vi for eksempel beslutter os for at bevæge den venstre lilletå, starter en lang række processer, der alle på en eller anden måde involverer vand.

Lad os antage, at beslutningen er taget, og beskeden sendt, så vi slipper for også at forholde os til, hvordan hjernen og nervesystemet fungerer. Det kræver energi – en lille smule – at bevæge sin lilletå, og energi får vi gennem forbrænding. Så vi skal på en eller anden måde have flyttet både brændstoffer og oxygen ned til lilletåen. Det sørger hjertet for, og det er ganske praktisk, at begge dele kan transporteres ved hjælp af blodet.

Når forbrændingen er færdig, og vi har bevæget lilletåen, så skal affaldsstofferne væk, og det sker også gennem blodet. I lungerne og tyndtarmen udveksles der næringsstoffer, oxygen og CO2, og så er blodet klar til igen at blive pumpet rundt i kroppen.

Blodets, eller rettere vandets, evne til at opløse og transportere stoffer er unik. Nogle stoffer opløses meget let i vand, dem kalder vi hydrofile, dvs. de er i stand til at tiltrække eller blive tiltrukket af vandmolekyler, mens andre har meget vanskeligt ved det; dem kalder vi hydrofobe, og de er vandafvisende. Olivenolie er hydrofob, salt og sukker er hydrofile. Hvorvidt et stof er det ene eller det andet, afhænger af stoffets specifikke kemiske egenskaber, og det er også muligt at lave molekyler, der er hydrofobe i den ene ende og hydrofile i den anden ende.

En særlig egenskab ved vand gør det velegnet til at blive pumpet rundt i kroppen af hjertet. Når man pumper vand, enten ud af en haveslange, op af en brønd eller rundt i kroppen, så gør man det ved at udsætte vandoverfladen for et tryk. Det er det, der sker, når hjertets kamre trækker sig sammen og presser blodet ud i årerne.

Hvis nu vand var blødt og fleksibelt – som skumgummi, flødeskum eller blødt ler – så ville blodet blot blive presset lidt sammen, og det ville have svært ved at nå ud til vores fingre og tæer. Men vand – og dermed også blod – er næsten umuligt at presse sammen. Vands sammentrykkelighed – dets kompressibilitet – er meget lav. Selv om vi udsætter vand for et enormt højt tryk, ændrer dets volumen sig næsten ikke. Det gør det meget effektivt at pumpe vand og dermed blod.

En særlig egenskab ved vand gør det velegnet til at blive pumpet rundt i kroppen af hjertet. Når man pumper vand, enten ud af en haveslange, op af en brønd eller rundt i kroppen, så gør man det ved at udsætte vandoverfladen for et tryk. Det er det, der sker, når hjertets kamre trækker sig sammen og presser blodet ud i årerne.

Trykker vi i den ene ende af et rør med vand, eller trækker hjertekammeret sig sammen, vil næsten al energi gå til at flytte vandet fremad, og kun en forsvindende lille del af energien vil gå til at presse vandet sammen.

Forleden så jeg i tv en ældre James Bond-film. I filmens slutning dykker Bond ned i havet, samtidig med at skurkene smider et antal håndgranater i vandet. Da de detonerer, gør det tydeligvis meget ondt på vores helt, men han undslipper ved at holde sig for ørerne. Det er især i ørerne, kroppens tryksensor, at håndgranaterne generer, og det er vands lave kompressibilitet, der får trykbølgen fra håndgranaterne til at udbrede sig i vandet uden at svækkes. Samme egenskab gør dynamitfiskeri effektivt, men i modsætning til Bond kan fisk ikke holde sig for ’ørerne’, og trykbølgen medfører øjeblikkeligt døden for alle fisk i nærheden.

Transport af vand er også helt afgørende i planteriget. Alt fra de første små forårsbebudende erantis i haven til de mere end 100 meter høje Redwood-fyrretræer i Californien er afhængige af at kunne flytte vandet fra rødder op til yderste bladspidser.

I mere end 200 år har forskere diskuteret – og i mange tilfælde skændtes om – den bagvedliggende mekanisme, der muliggør transporten af vand i planteriget. I planteriget bliver vandet nemlig ikke pumpet, men suget rundt. Årsagen er, at der sker en stor fordampning af vand fra bladene, hvilket skaber et stort negativt tryk – også kendt som et sug, der sørger for, at vandet når fra jorden og rundt i planten.

Kronikken er et boguddrag af ”Vand” (60 sider) en del af serien Tænkepauser – viden til hverdagen. Bogen er udkommet mandag 1. november på Aarhus Universitetsforlag.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Efter syv dage med over 4000 coronasmittede falder antallet

Udland

Tysklands liberale parti godkender regeringsalliance

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre