Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: En stærk dansk life science-industri er et fælles ansvar

Ville dansk erhvervsliv være mere konkurrencedygtigt uden velfærdsstaten? For os er svaret nej. For virkeligheden er, at den offentlige og private sektor er gensidigt afhængig af hinanden. Vores stærke samfundsmodel er fundamentet for både velfærd og vækst.

Det er vores life science-industri et godt eksempel på. Det er en sublim dansk industri med flere stærke, globale virksomheder. Men vi kan og skal fortsat spille hinanden endnu stærkere, for konkurrencen fra andre ambitiøse lande er hård. Vi er ikke det eneste land i verden, der kan se værdien i en stærk life science-industri, og derfor skal vi styrke det fundament, som den danske life science industri består af.

Derfor lancerede regeringen i foråret en strategi for life science med 38 initiativer. Initiativerne skal blandt andet styrke rammevilkårene for industrien, patientbehandlingen og vores fælles velfærdssamfund. Strategien er udarbejdet på baggrund af input fra branchen selv og har et bredt flertal i Folketinget bag sig.

Et af de større elementer i strategien er, at vi i fællesskab etablerer Life Science-rådet, som skal styrke dialogen mellem det offentlige og private, erhvervslivet og sundhedsområdet. Det gør vi blandt andet ved sammen at fastlægge branchens prioriteter og rammevilkår.

Life Science-rådet er netop blevet offentliggjort, og vi er glade for, at vi nu har etableret et forum, hvor vi kan fortsætte det gode samarbejde mellem branchen og regeringen. For det er vigtigt hele tiden at have øje for, hvor der er behov for at understøtte branchen, og hvor der er særlige udfordringer, som skal håndteres. Strategien rummer også mange andre gode elementer. Mere end hvad spaltepladsen her tillader. Derfor vil vi blot fremhæve nogle af de mest centrale tiltag.

For det første skal klinisk forskning, hvor man afprøver nye behandlinger, fortsat være en dansk styrkeposition. Danmark er et af de lande, der er vært for flest kliniske forsøg i forhold til indbyggertal, men flere lande oplever vækst i de kliniske forsøg. Det får konkurrencen til at stige globalt. Særligt i østasiatiske lande som Kina og Sydkorea er antallet af virksomhedsfinansierede kliniske forsøg vokset markant gennem de sidste 10 år. Derfor skal vi se på, hvordan rammerne for klinisk forskning kan styrkes, så Danmark fortsat kan have en førende position på området.

For det andet skal vi fokusere på sundhedsdata. Der er ingen tvivl om, at data kan være med til at bidrage til mere kvalitet i patientbehandlingen og understøtte sundhedsforskningen. For når vi bruger de unikke, danske sundhedsdata, styrker vi udviklingen af nye innovative produkter og løsninger på sundhedsområdet - naturligvis samtidig med, at vi fortsat tager hensyn til datasikkerhed og fortrolighed.

Data kan være med til at bidrage til mere kvalitet i patientbehandlingen og understøtte sundhedsforskningen. For når vi bruger de unikke, danske sundhedsdata, styrker vi udviklingen af nye innovative produkter og løsninger på sundhedsområdet - naturligvis samtidig med, at vi fortsat tager hensyn til datasikkerhed og fortrolighed.

Fra kronikken

For det tredje skal vi have en dygtig, fleksibel og innovativt tænkende arbejdsstyrke. Derfor skal vi også efteruddanne de mennesker, der arbejder i branchen, så vi hele tiden følger med udviklingen. Og så vi giver medarbejderne de bedste forudsætninger for at være en del af udviklingen.

Naturligvis gælder behovet for vedligeholdelse og udvikling af kompetencer alle steder på arbejdsmarkedet, men det er særligt vigtigt inden for life science. Vi ser ind i en fremtid, hvor man formentlig vil se en sammensmeltning af medicin, medicinsk udstyr, kunstig intelligens og teknologi i nye spændende produkter. Det betyder udsigt til bedre behandlinger for patienterne og endnu større eksportmuligheder for danske virksomheder.

Helt overordnet skal strategien medvirke til, at vores life science-industri fortsat er en succes, og at Danmark står stærkt i den globale konkurrence på området. Derfor skal vi blive ved med at styrke samarbejdet mellem det offentlige og det private, så life science-branchen fortsat kan være i verdensklasse. Life science-industrien er nemlig beviset på, at det offentlige og private ikke er hinandens modsætninger. Det er i langt højere grad hinandens forudsætninger.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Hvert tredje barn har oplevet krænkelserinternettet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv