Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Den vigtige kærlighed

Hvad er kærlighed? – ja, det spørgsmål er jo mildest tal stillet i hele menneskehedens historie, kulminerende ved at Kærligheden med stort K for to tusinde år siden blev personificeret her på jorden.

Men spørgsmålet er stillet både før og siden og vil altid optage mennesket. Kærligheden er svær at definere – i min familie har man aldrig, eller måske kun yderst sjældent, talt direkte om kærlighed. Man har aldrig gået rundt og sagt ”jeg elsker dig”, som det nu er blevet almindeligt - sikkert under påvirkning fra USA. Det har simpelthen været unødvendigt, overflødigt.

Det ville have givet stort postyr og usikkerhed, hvis jeg pludseligt havde sagt til min forældre, at jeg elskede dem – de var sikkert blevet urolige, hvad stikker der under? Har hun haft pause med at elske os? Heller ikke de har sagt, at de elskede mig eller mine søskende – vi ville også være blevet urolige, for hvad har vi gjort, hvorfor det? Det var da en selvfølge.

Kærligheden lå som et underlag, en basis for alt, hvad der foregik – store ord og erklæringer ville bringe usikkerhed ind i forholdene – man var også blufærdig og sagde hellere ting med underforståede eller ironiske vendinger. Kærligheden uudtalt var det trygge og tillidsskabende fundament for tilværelsen.

Med sådant et udgangspunkt var vi mange, der var så heldige at gå ud i livet for et par generationer siden. Det at føle fast grund under fødderne var en uvurderlig gave til det videre liv. For spørgsmålet om kærlighedens betingelser og væsen trængte sig hurtigt på udenfor hjemmets trygge rammer. Kærligheden blev hurtigt defineret ved sin modsætning – tabet. Der var kærestesorger, svigt, bristede håb og forventninger – alt det, der hørte ungdommen til. Men i mit liv indtraf tidligt et tab så stort, at jeg følte, at min ungdom var forbi.

Kærlighed er for mig at være sammen med dem, jeg har kær. Kærligheden er usynligt til stede, når jeg er sammen med mig nærtstående personer, som jeg har tillid til og er tryg ved. Så pibler glæden frem, en glæde, jeg vil kalde kærlighed. At kunne tale sammen om ting, der ligger én på sinde i fuld fortrøstning til, at man ikke misforstås, at kunne udveksle synspunkter og holdninger frit og frejdigt, at kunne diskutere åbent og ærligt – det er for mig udtryk for kærlighed. At møde og mødes med tillid – det er udtryk for kærlighed.

Venskabet indenfor og udenfor parforhold og ægteskab er det bedste og fineste, der findes. Mon egentlig der kan findes et holdbart ægteskab uden venskab? – jeg tvivler! Venskab og kærlighed er nært forbundne. Kærlighed, venskab og glæde hænger uløseligt sammen. Derfor er tabet af venskab også så smertefuldt, for det er også tabet af kærlighed, af glæde.

At kunne tale sammen om ting, der ligger én på sinde i fuld fortrøstning til, at man ikke misforstås, at kunne udveksle synspunkter og holdninger frit og frejdigt, at kunne diskutere åbent og ærligt – det er for mig udtryk for kærlighed.

Tabet af venskab kan indtræffe på forskellige måder. Det uafvendelige tab er, når døden sætter sit brutale punktum for et menneskes liv. Tabet kan være så indgribende, at det forandrer hele ens liv og lægger en uafrystelig mørk undertone under fremtiden – kærlighed og glæde forsvinder i et splitsekund, som da min uadskillelige 29-årige bedsteveninde dræbtes i en bilulykke en time før, hendes forældre og jeg skulle fejre hendes og hendes forlovedes nye fælles bolig.

Andre, store smertelige tab er fulgt efter, af forældre, af familie, af nære veninder og venner, af skolekammerater, af arbejdskolleger. Livet mister hver gang kærlighed og glæde.

Venskaber kan også glide ud – umærkeligt som tiden går, og man flytter sig geografisk, arbejdsmæssigt og familiemæssigt. Det er trist, men mærkes som en del af livets gang. Men undertiden stiftes nye venskaber, eller der dukker et gammelt venskab op og skaber ny glæde i tilværelsen. Herligt.

Tabet af venskab og dermed kærlighed og glæde kan også ske på en anden og ligeledes brutal måde. Det er ikke døden eller tiden, der sætter en stopper for venskabet, men mennesker selv, der fravælger venskabet – sætter det ud af spil.

Man kunne i modsætning til det uafvendelige kalde det for det afvendelige tab af venskab. ”Ved sorg og selvskabt plage, du intet retter ud” (DDS 36) – du fravælger selv venskabet, glæden, kærligheden. Den, der rammes af et sådant fravalg, rammes af en stor sorg. Hvor du mente, at kærlighed, venskab og glæde fandtes, rammer den brutale kendsgerning at blive valgt fra hårdt.

I modsætning til det uafvendelige tab vil den fravalgte bakse med muligheden for at genetablere den kærlige, venskabelige og glædelige relation. Tabet vil blive forsøgt elimineret – den kamp for at genoprette det fortabte kan koste dyrt i forhold til livsglæden hos dem, der rammes.

Den, der fravælger nære relationer, gør det måske for selv af kunne skabe sig sin helt egen tilværelse, fri og ubunden af kærlighedsrelationer til andre end dem, personen selv vælger ind i sit liv. Det er vist en ikke helt ualmindelig holdning nu til dags. Man gør sig fri – helt fri – og skaber sin egen paralleltilværelse. Men kan man det? Og kan man foretage fravalg uden tanke på dem, man vælger fra? Er man helt upåvirket af det kærligheds- og glædestab, man påfører andre? Af den sorg og det tab, man lader bag sig? Måske.

Men tabet er jo valgt, det er afvendeligt, man er ikke som i tilfældet døden nødt til at affinde sig med det. Skaber det glæde at fravælge personer, der har omfattet én med kærlighed og glæde? Jeg tvivler. Men jeg spørger også mig selv og andre – hvorfor sker disse kærlighedsfravalg? Hvad er forklaringen anden end den ovenfor skitserede?

”Sorrig og glæde de vandre til hobe” (DDS 46), så lad os vende tilbage fra sorgen til glæden, for den findes. Glæden findes i samværet med dem, som man er forbundet med i kærlighed og venskab. Og den kærlighed overtrumfer sorg og tab. Kærligheden overvinder alt. Amor omnia vincit.

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Joe Biden vil ophæve patentrettigheder på coronavacciner

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?