Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Støjberg-sagen: Den forvaltningsretlige betydning af rigsretsdommen

Den måde, retsregler forvaltes på, er væsentlig. Det har Rigsretsdommen over Inger Støjberg slået fast. Men noget af dommen har efter min vurdering ikke været særlig omtalt i medierne, nemlig tilsidesættelse af de forvaltningsretlige regler.

Det er naturligvis helt legalt - og respektabelt - at kæmpe imod ”barnebrude” og tvangsægteskaber. Men denne kamp må udmønte sig i kampen for demokratisk lovgivning og ikke udkæmpes i form af forvaltningsafgørelser uden lovhjemmel. Og hvor oven i købet forvaltningsretten tilsidesættes.

Inger Støjberg blev dømt for at overtræde ministeransvarlighedslovens § 5, stk. 1 ved at være ansvarlig for, at Udlændingestyrelsen iværksatte og fastholdt en indkvarteringsadministration, hvorefter der i et antal sager blev adskilt ægtefæller og samlevende par indkvarteret i asylsystemet - hvor mindst den ene part var under 18 år. Dette var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 og i strid med almindelige forvaltningsretlige grundsætninger.

Ifølge instrukskommissionen var der tale om 23 par, der var gift eller samlevende, og hvor mindst en af parterne var under 18 år. De berørte personer var mellem 15 og 32 år.

Den klare og ifølge mange iagttagere hårde dom på to måneders ubetinget fængsel viser, at Rigsretten ser særdeles alvorligt på tilsidesættelse af gældende lovgivning. Også på tilsidesættelse af almindelige forvaltningsretlige grundsætninger.

Jeg har selv som socialrådgiver i over 40 år haft til opgave at forvalte en række forskellige love. Også love med meget indgribende afgørelser i forhold til den enkelte borger eller familie. I 1987 kom der en egentlig forvaltningslov, som fortsat er gældende, og som efter min vurdering har givet og fortsat giver gode rammer for forvaltning af de magtbeføjelser, som det offentlige har over for borgerne. Der er næppe tvivl om, hvem der står stærkest på vægtskålen mellem systemet og borgerne. Det gør som udgangspunkt ”systemet”, altså lovgivning og forvaltningsmyndigheder.

Her er forvaltningslovens regler væsentlige lodder på vægtskålen. Altså retten til vejledning og repræsentation (i form af eksempelvis bisidder), partens ret til aktindsigt, retten til partshøring og retten til at få en begrundelse for afgørelsen, samt retten til at kunne klage over en afgørelse.

Rigsretsdommen fastslår, at også en minister - og hendes medarbejdere - ved deres afgørelser har pligt til at overholde disse forvaltningsretlige regler. Og på dette område er dommen en særdeles nyttig lære for alle hjørner af det offentlige forvaltningssystem. Borgernes rettigheder i forvaltningssystemet skal overholdes. Ellers kan afgørelsen være ugyldig.

Lovgivningen har generelt en væsentlig opgave i at beskytte de udsatte. Hvem er så ”de udsatte”? Det kan der gives mange bud på. Men der er næppe tvivl om, at de nævnte asylpar hører til blandt dem. Fra mine socialrådgiver-faglige erfaringer kan jeg nævne mange eksempler på ”de udsatte”. Det kan være ham eller hende, der ikke kan finde rundt i det offentlige (digitale) sociale system. Og som måske knapt ved, hvem der er pågældendes retlige opholdskommune, som har til opgave at rådgive og hjælpe i en given situation.

Det kan være den kræftramte sygedagpengemodtager, der oplever sig jagtet i forhold til aktivering - også lige efter kemobehandling. Det kan være familien, der forgæves søger realistisk hjælp i forhold til et svært handicappet barn. Eller en enlig mor, som oplever sig jagtet af en forvaltning, som vil tvangsfjerne hendes børn.

Forvaltningsretten er med Inger Støjberg-dommen sat på plads i forhold til at respektere de svages og de udsattes rettigheder. Ikke så de nødvendigvis får det præcis, som de ønsker. Men så de i hvert fald bliver hørt og respektfuldt inddraget i en forvaltningsafgørelse, der kan få stor betydning for dem.

En særlig raffineret form for det offentliges magtdemonstration kan være en borger, der henvender sig til kommunen om hjælp, og som ved skranken får at vide, at det ikke er muligt at få denne hjælp. Der kommer ikke altid nogen særlig begrundelse, andet end ”det kan ikke lade sig gøre ud fra gældende lovgivning”. Men uden en konkret begrundelse. Og uden en egentlig afgørelse. Og dermed også uden partshøring og uden klagemulighed. Borgeren må tage af sted uden anden besked end at ”det kan ikke lade sig gøre”. Det er skrankepaveri, når det er værst.

Forvaltningsretten er med Inger Støjberg-dommen sat på plads i forhold til at respektere de svages og de udsattes rettigheder. Ikke så de nødvendigvis får det præcis, som de ønsker. Men så de i hvert fald bliver hørt og respektfuldt inddraget i en forvaltningsafgørelse, der kan få stor betydning for dem.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Diplomat med Mellemøsten i blodet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv