Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Dannebrog skal vise vejen i et moderne korstog

At vores fane - Dannebrog - er verdens ældste og ovenikøbet skænket direkte fra himlen til de danske tropper, som var på korstog i Estland under ledelse af kong Valdemar Sejr i 1219, understreger vores position i verdenshistorien og især i den europæiske kulturarv. Hvis vi selv skal sige det.

Og dét gør vi i dag på selveste valdemarsdag. Med flag på busser og offentlige bygninger. Det er godt, for det er også en anledning til at dvæle lidt ved det, der trækker vores selvbillede frem.

Mine kolleger i Europa-Parlamentet kan godt trække på smilebåndet af os danskere, når vi fremhæver, at vi er særlige. Dog for det meste med et glimt i øjet. Både fordi vi sjældent underspiller vores fædrelandskærlige markeringer, men også fordi vi har det med at forbinde det særligt danske med det særlige gode, kloge, hurtigste, mest moderne og mest effektive. Det ved mine kolleger godt, er rigtigt.


Hvis vi skal løfte arven fra Valdemar Sejr og ære vores fane, bør vi i dagens verden og tidens Europa forstå, at det ikke er nok selv at synes, at vi er de bedste og henvise til imponerende bundlinjer for alt mellem himmel og jord blandt både private og offentlige virksomheder.


Langt hen ad vejen. Danmark er en stor eksportnation vores størrelse til trods, og udlandet vil rigtig gerne investere i danske virksomheder og innovationsprojekter.

Jeg vil gerne foreslå, at vi bruger denne valdemarsdag til at beslutte os for, at tiden er mere end moden for, at vi forstår dagens betydning på et dybere plan. Et plan, hvor vi - netop i kraft af, at vi i nu 802 år har vidst, at vi som nation er noget særligt, men også at vi ikke kan gøre som for 802 år siden: Tage på korstog og med våben udbrede vores meninger og erobre land.

Hvis vi skal løfte arven fra Valdemar Sejr og ære vores fane, bør vi i dagens verden og tidens Europa forstå, at det ikke er nok selv at synes, at vi er de bedste og henvise til imponerende bundlinjer for alt mellem himmel og jord blandt både private og offentlige virksomheder.

Vi skal for det første skrue op for undervisningen i tysk i skolerne. Selv lærte jeg tysk ved at kede mig foran DR i sort-hvid i barndommen og finde de nordtyske TV-kanaler med tysk tale henover de amerikanske westerns. Sådan er verden ikke i dag, og derfor skal tysk ind i skoleskemaerne, så de kommende generationer kan det sprog, som verdens fjerdestørste økonomi - og vores geografiske nabo - benytter.

Dernæst skal vi hurtigst muligt få gjort noget ved, at der er forholdsvist alt, alt for få danskere ansat i EU’s forskellige institutioner. For - hånden på hjertet - det er jo ikke nok at fejre flagdag, heppe larmende på landshold og de modige sangere til årets Melodi Grand Prix, hvis danske interesser og perspektiver skal forstås og fremmes i verden omkring os.

Det sker i hverdagen ude i virksomhederne. Formelt og uformelt. Her kan danskere forklare den danske arbejdsmarkedsmodel, så andre bedre forstår, hvorfor vi er imod en EU-mindsteløn - både for vores egen skyld, men så sandelig også for resten af EU. Her kan vi forklare, at vi faktisk forstår at lytte med interesse og tålmodighed til andre end os selv og herved vise, at vel er vi hurtige på aftrækkeren og kvikke i hovedet - men vi er også konstruktive og pragmatiske til at se løsninger og finde vej ud af problemerne.

For det tredje - og det kan måske virke lidt provokerende - skal Danmark lave en Europastrategi. En strategi, som sætter de to ovennævnte forslag ind i en aktivitetsplan, der leverer resultater. En strategi, som anerkender den undertrykte kendsgerning, at rigtig meget lovgivning i Danmark befrugtes og fødes i EU, før den lander i Folketinget, når et direktiv skal implementeres.

En strategi, der fyldes med andre konkrete forslag, som begavet løfter valdemarsdagens markering af, at Danmark vitterligt er noget særligt, og at vi er uundværlige for resten af Europa. Især fordi vi i strategien overbevisende formår at beskrive EU som foreningen af nationalstater, hvor enhver passer sit eget ansvarsområde - og er et stærk led i kæden, der løser det, intet land kan klare alene. En strategi, der udvikles i en atmosfære af, at man ikke er mindre dansk af at være mere europæisk. Tværtimod - at vi med en tydelig Europa-strategi netop gør os mere danske ved at turde udvikle et tydeligt sprog for vores vilje til og konkrete værktøjer i EU’s komplicerede og mangfoldige midtbanespil. En Europa-strategi, som naturligvis også kan læses på engelsk, fransk og tysk.

Den 15. juni 1219 faldt Dannebrog ned fra himlen - nu er det på tide, at vi løfter blikket og sender noget tilbage. På ægte kristen facon med blikket rettet mod vores naboer, så de ikke kun skal høre, at vi vil dem det godt, men så de også kan mærke, at vi virkelig mener det og har meget mere at byde på, end vi har brug for selv.

Forsiden netop nu
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Podcasts

Lyt: Stifter af populær netbank har haft rod i regnskabet i årevis

Indland

Tusindvis af grunde kan være forurenede med fluorstoffer

Udland

USA øger sikkerhed forud for Trump-tilhængeres demonstration

Udland

Prins Phillips testamente skal hemmeligholdes i 90 år

Den afdøde prins Philips testamente vil forblive en hemmelighed i mindst 90 år for at beskytte det britiske kongehus' privatliv.

Kultur

Prins Phillips testamente skal hemmeligholdes i 90 år

Den afdøde prins Philips testamente vil forblive en hemmelighed i mindst 90 år for at beskytte det britiske kongehus' privatliv.

Udland

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Facebook har slettet næsten 150 brugerprofiler og grupper, der er tilknyttet den tyske bevægelse Querdenken.

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Erhverv

Virksomheder mangler hænder: DA-boss vil skærpe sanktioner for ledige, der ikke tager et job

Danmark

Klumme: Lad os lære af corona fremfor at sende 3000 danskere i lighuset

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Debat

Debat: Akut behov for international kvalificeret arbejdskraft

Erhverv

Arbejdsnedlæggelser udløser bod til utilfredse sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Debat

Debat: Retten til dagpenge - Hvorfor skal de unge igen betale prisen?