Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Coronaen vil forandre bibliotekerne for altid

Corona har været meget hård ved bibliotekerne. I Jylland og på Fyn er udlånet af bøger faldet med knap 25 procent. Dermed accelereres det stort set konstante fald i udlånet af bøger, og udlånet er næsten halveret de sidste 10 år. Det samlede udlån af bøger i 2020 var 18,4 millioner eksemplarer.

Det ville måske ikke være så slemt, hvis man kunne have en forventning om, at lånerne vil vende tilbage efter genåbningen. Men det kan man ikke, for vi erstatter de fysiske bøger med lydbøger og e-bøger. Danmark følger således udviklingen i Sverige, hvor der sidste år for første gang blev solgt flere e-bøger end fysiske bøger, og svenskerne lyttede mere til bøger, end de læste dem! Digitaliseringen har fundamentalt ændret markedet.

Digitaliseringen er særlig hård ved bibliotekerne, fordi vi i stor stil vælger Mofibo, Saxo og de andre streamingtjenester. Og har vi først valgt at blive abonnent på en streamingtjeneste, er det reelt et fravalg af både det fysiske bibliotek og eReolen, fordi de kommercielle streamingtjenester er så meget bedre.

Der er ingen reserveringskø, der er adgang til stort set alle titler, og bøgerne kan læses på udgivelsesdagen eller umiddelbart efter. Så er det naturligvis også bekvemt, at man ikke behøver at gå på biblioteket. Og sådan må det nødvendigvis være, fordi bibliotekerne ikke har en ret til at udlåne de digitale bøger, og eReolen bliver nødt til at underordne sig markedet.

Man må formode, at det er de mere interesserede læsere, der er villige til at betale 99 kr. om måneden for at kunne låne bøger. Vi ved, at i 2019 stod 10 procent af lånerne for 45 procent af de samlede udlån, så nedgangen i udlånet af bøger gør rigtigt ondt, fordi bibliotekerne mister kernelånerne.

Udlånet af bøger følger dermed den udvikling, som vi har set med CD’er og DVD’er, hvor udlånet i dag kun udgår en brøkdel af, hvad udlånet var for 10 år siden. Bibliotekerne mister dermed gradvis den brede folkelige forankring, som den uomtvisteligt havde for 10 år siden.

Et bud kunne være at samle biblioteksfilialerne med de andre kommunale kulturinstitutioner i byen, så litteraturen trives side om side med en række andre kulturaktiviteter.

Bibliotekerne kan ikke konkurrere på nettet: De har ingen digital musiktjeneste, og Filmstriben fylder så lidt i markedet med Netflix, HBO, DRTV og de mange andre streamingtjenester, at den ikke bliver registreret i statistikken. Vi kan se ind i en fremtid, hvor der sker det samme med eReolen, som vi har set med Filmstriben, også selvom udlånene steg med 50% på eReolen i 2020. Filmstriben og eReolen skal naturligvis forsætte, fordi de fremmer de mere smalle film og den ikke helt så kommercielle litteratur. De bliver så at sige filmens og bogens DR2. Men pointen er, at bibliotekerne mister den brede folkelighed.

Det er meget svært at finde et svar på den for bibliotekerne ret katastrofale udvikling. Formanden for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen konkluderer i Danmarks Biblioteker, at der kommer flere på biblioteket, og de låner mere, når der er budgetter til det. Men det er svært at se, at flere penge vil kunne vende den digitale udvikling, som coronaen har accelereret. Og det virker også lidt som en måde at stikke hovedet i busken for at undgå at tage stilling til de meget reelle udfordringer, som bibliotekerne står overfor.

Bibliotekerne var selvfølgelig ikke i stand til at forhindre, at vi streamer musik, serier og film. Bibliotekerne kan heller ikke forhindre, at vi hellere vil høre lydbøger, end vi vil læse bøger, og at vi vil foretrække at læse e-bøger fremfor fysiske bøger. Derfor er opgaven at finde ud af, hvordan bibliotekerne tilpasser sig til den nye situation.

Der er ikke noget nemt eller entydigt svar, og det vil variere fra kommune til kommune. Men man kan umiddelbart forvente, at de 304 filialer er mest truede, fordi de i forvejen frister en kummerlig tilværelse. Der er kun betjening 20 procent af tiden, og borgerne er ikke engageret i biblioteket på anden måde end som låner. Det gør også, at filialerne ikke er stærkt forankret i lokalsamfundet.

Et bud kunne være at samle biblioteksfilialerne med de andre kommunale kulturinstitutioner i byen, så litteraturen trives side om side med en række andre kulturaktiviteter. Et andet bud kunne være at inddrage borgerne langt mere og skabe en folkelig forankring.

Uanset hvilken vej der vælges, så bliver den digitale udvikling den vigtigste lokale kulturdebat, som kommunalbestyrelserne skal tage stilling til i de kommende år.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

79 grønlandske isbjørne er dræbt i nødværge siden 2007

Udland

Ligdele fundet i Florida tilhører mistænkt forlovet i drabssag

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Polen/EU: Der var lagt op til skældud og vrede miner, da EU's stats- og regeringschefer torsdag skulle drøfte det opgør, Polen har taget med EU's traktater.

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge