Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Der var engang en bank - Amagerbankens krak 10 år efter

For 10 år siden forsvandt Amagerbanken på dramatisk vis fra det danske finansmarked, og det bliver man mindet om, når man læser Morten Papes nyeste roman ”I ruiner”. Amagerbanken, der var Danmarks 11. største pengeinstitut, gik konkurs efter mere end 100 år som den foretrukne bank blandt beboerne på Amager.

Et af flere spor i romanen viser, hvordan denne banks konkurs kunne få konsekvenser for almindelige aktionærer og bankkunder. Morten Pape kender Amager ud og ind, og han beskriver, hvordan bankens bankerot får ødelæggende indflydelse på medlemmerne af familien Clemmensen, der tilsyneladende udadtil lever et almindeligt, borgerligt liv i parcelhuset på Ugandavej.

Jeg fulgte i sin tid opmærksomt med i bankens vej mod konkurs, og min opfattelse af de afgørende begivenheder er i kort form følgende: Amagerbanken var en af de banker, som på linje med Roskilde Bank og Forstædernes Bank var meget engageret på ejendomsmarkedet i tiden op til finanskrisen i 2008, og havde en meget stor procentdel af sit udlån placeret i ejendomsprojekter. En række ejendomsspekulanter havde travlt med at sælge ejendomme til hinanden til opskruede priser og med udstedelse af massevis af pantebreve.

Senere har flere sagkyndige vurderet, at ejendommene bevidst blev bogført med alt for optimistisk værdi. 17 spekulanter opnåede at låne 21 milliarder kroner i banken. Det burde de ansvarlige i bankens ledelse have sat en stopper for. Endvidere var bankdirektør Jørgen Brændstrup ansvarlig for et tab på 394 millioner kroner i forbindelse med bankens valutaspekulation.

Morten Pape kender Amager ud og ind, og han beskriver, hvordan bankens bankerot får ødelæggende indflydelse på medlemmerne af familien Clemmensen, der tilsyneladende udadtil lever et almindeligt, borgerligt liv i parcelhuset på Ugandavej.

Finanstilsynet stillede skærpede krav til bankens solvens, hvilket truede banken med lukning. Det lykkedes dog banken at foretage en kapitalforhøjelse på 750 millioner kroner, men få måneder efter var det nødvendigt med en yderligere aktieemission af samme størrelsesorden. Aktionærerne, der gerne ville bevare banken, skød penge ind i to omgange, senest i september 2010, men de penge var spildt.

På de ekstraordinære generalforsamlinger var flere aktionærer på talerstolen, hvor de kritiserede bestyrelsen og talte for, at bankdirektøren blev fjernet. Dramatik opstod på den sidste generalforsamling den 10. november 2010, hvor slaget skulle stå om bestyrelsesformandsposten.

I mange år havde advokat N.E. Nielsen været bestyrelsesformand, men han var kommet i kraftig modvind. Få timer før den ekstraordinære generalforsamling havde bankdirektør Jørgen Brændstrup indgivet sin afskedsbegæring. Så ham så aktionærerne ikke mere til. Men han havde krævet en fratrædelsesgodtgørelse på omkring 14 millioner kroner, svarende til to års løn. Det er en høj ekstra betaling for kun to år i chefstolen, hvor banken ovenikøbet blev kørt i sænk. Alligevel nåede N.E. Nielsen som sin sidste handling som bestyrelsesformand at acceptere Brændstrups krav.

Efter en stund med ophidsede talere og uro i salen måtte N.E. Nielsen forlade bestyrelsen efter et klart afstemningsresultat, hvor aktionærerne, herunder den største, Karsten Ree, viste ham ryggen. Men hvad hjalp det alt sammen? Allerede 6. februar 2011 gik banken konkurs, og alle aktionærernes penge var tabt.

Det er meget interessant, at Morten Pape 10 år efter Amagerbankens konkurs får sat begivenhederne ind i en skønlitterær sammenhæng. Hans roman beskriver efter min bedømmelse hændelsesforløbet meget præcist, både op til konkursen og ved de efterfølgende retssager.

I kølvandet på finanskrisen i 2008 blev der oprettet et selvstændigt organ under Finanstilsynet kaldet Finansiel Stabilitet, og Morten Pape omtaler i slutningen af romanen Finansiel Stabilitets retssag mod bankledelsen. Men han omtaler sandelig også meget detaljeret retssagen anlagt ved Østre Landsret af en gruppe bankaktionærer mod Finansiel Stabilitet med påstand om erstatning.

Aktionærerne mente, at Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet i forbindelse med den sidste kapitaludvidelse havde tilbageholdt afgørende oplysninger om, at bankens økonomi var langt svagere end angivet i prospektet for kapitaludvidelsen. Sagsøgerne tabte sagen til stor fortrydelse for de skuffede aktionærer, herunder i romanen hovedpersonen Amalies far.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Diplomat med Mellemøsten i blodet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv