Annonce
Sikkerhedsvagter trak våben, før demonstranter stormede Kongressen. Foto: Drew Angerer/AFP/Ritzau Scanpix
Danmark

Kristian Jensens Verden: Trumps totale kollaps

Det var som scener fra en dårlig actionfilm. Bøller, optøjer, slagsmål og skud i USA’s kongres. Betjente, som blev trængt tilbage af ekstremistiske og voldsparate mænd i alt fra militært udstyr til udklædningskostumer. Ødelæggelse af historiske bygninger, som ikke er blevet angrebet på den måde siden 1814. Men det var ingen film.

Og der kom ingen John McClane eller Jack Bauer, som lige kunne redde USA’s ære. Det var et skandaløst angreb på verdens ældste demokrati, som blev igangsat af den person, som for fire år siden havde svoret at beskytte demokratiet: Donald Trump.

Jeg tror ingen, som har set billederne af vandalerne i USA’s kongres vil glemme billederne igen. Eller videoerne, f.eks. den hvor en enkelt betjent forsøgte at holde en rasende flok i skak, men til sidst må flygte op ad trapperne. Eller raseriet og hadet, som prædikanter og demonstranter skreg ud mod politikere og presse før, under og efter angrebet på kongressen.


Det korte svar er, at Donald Trump har vist sig at være den værste præsident i USA’s lange historie.


Et af de mest skræmmende billeder er taget ved indgangen til senatet, hvor vagterne var nødt til at trække deres våben og senatorer gemte sig mellem stolerækkerne. For 2½ år siden stod jeg på præcis det sted med mine tre sønner og viste dem stolt rundt i USA’s kongres. I onsdags tænkte jeg meget over, hvordan det amerikanske samfund er sunket så dybt. Og svaret kan deles op i det korte og det noget længere svar.

Det korte svar er, at Donald Trump har vist sig at være den værste præsident i USA’s lange historie. Hvor andre præsidenter har fejlet militært eller økonomisk, så har Trump fejlet i det helt afgørende for et demokrati: at respektere vælgernes ret til at vælge deres leder. Og ved siden af Trump står enhver republikaner eller anden person, som ikke har taget afstand fra hans stadig mere rablende påstande om valgsvindel og stadig vildere opfordring til protest og endda kamp mod vælgernes afgørelse.

Trump har forspildt enhver mulighed for at nedtrappe konflikten. Selv da den var på sit højeste var han end ikke mand nok til at sende en direkte besked til bøllerne om at stoppe. Vi var vidner til Trumps totale moralske kollaps. Men hvor har der været mange, som har undskyldt og bortforklaret Trump og hans handlinger. Selv efter optøjerne var stoppet, fortsatte den politiske kamp med protester fra nogle republikanske kongresmedlemmer mod valget af Joe Biden som præsident.

Men hvordan er USA kommet hertil? Hvordan kan demokratisk valgte politikere protestere mod et godkendt valg? Og hvorfor vælger almindelige amerikanere at køre tværs gennem USA fra f.eks. Wyoming for at deltage i pøbeloptøjer i landets hovedstad?

Hvis vi bare sætter det ind i en sammenhæng, hvor Trump for skylden for det hele, så tror jeg ikke, at vi har lært nok. Og så risikerer vi, at problemerne fra USA også kommer hertil.

Der er nemlig en forhistorie til det meste. Og forhistorien her er, at USA har været på vej mod dybere og dybere splittelse i mange år. I år så vi republikanere protestere mod valget af Joe Biden, men ved hvert valg siden 2000, hvor amerikanerne har valgt en republikansk præsident, så har vi faktisk oplevet demokratiske politikere, som har protesteret mod præsidentvalget.

Vi har set nyhedsmedier, som er blevet mere og mere polariseret, og hvor en sammenligning af f.eks. CNN og Fox News kan bringe en i tvivl om, hvorvidt de dækker nyheder i det samme land. Vi har set politikere, som har dæmoniserede deres modstandere for at opildne eller skræmme egne tilhængere til at stemme.

Når politikere angriber hinanden på deres person i stedet for deres politik, er starten gået til, at hvis det tages til ekstremer, så opfattes det legitimt at angribe personen. De utallige dødstrusler mod valgansvarlige i svingstaterne var bare et forvarsel på, hvad der brød ud i lys lue onsdag aften. Hvis pressen bliver skydeskive på grund af kritiske artikler, så undergraves troværdigheden ved hele nyhedsformidlingen.

Vi har set spor af det herhjemme, hvor politikere på højrefløjen er blevet udråbt til nærmest ikke-menneskelig. Vi har set det på Twitter, hvor kendte debattører tager afstand fra holdninger, blot fordi de kommer fra en bestemt afsender. Er vi langt fra situationen i USA? Ja. Er det utænkeligt, at vi kan ende, hvor de var? Tja.

Kristian Jensen, MF (V), forhenværende udenrigsminister og næstformand for Venstre. Foto: Birgitte Carol Heiberg

For få dage siden ville jeg have sagt, at det er utænkeligt, at bøller kunne storme den amerikanske kongres, så måske skal vi lade være med at forvente, at noget er utænkeligt. Måske skulle vi tænke mere over hvordan vi undgår at splittelsen, hadet og nedgørelsen af politiske modstandere spreder sig fra USA til Europa og til Danmark?

Måske skulle vi tale op om alle de personer, som gør et stort stykke arbejde i folkevalgte poster? Måske skulle vi, som er folkevalgte gå forrest i at tale pænere om vores modstandere! Jeg har 178 fantastiske kollegaer. Jeg er politisk uenig med de fleste, men det er måske netop, når man er mest uenig, at det er vigtigst at tale pænt.

Forsiden netop nu
Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Lyt til 'Ring hjem, Emil': Tysklands skæbnevalg afgøres i morgen - hvem skal stå i spidsen for tyskerne og resten af Europa?

Indland

Bodil-vinderen der fornyer sig selv

Udland

Merkel prøver for sidste gang at overbevise tyskerne om Laschet

Kultur For abonnenter

Danica Curcic: - Kunsten hjælper os til at være mennesker - selv under de værste omstændigheder

SEPTEMBER 2020

Udland

Bilbombe i Somalias hovedstad dræber mindst otte

Mindst otte mennesker har mistet livet, efter at en bilbombe lørdag er eksploderet i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Udland

Prodemokratisk gruppe i Hongkong opløser sig selv

Endnu en prodemokratisk gruppe kaster håndklædet i ringen i Hongkong efter at være blevet mødt af sigtelser under den såkaldte sikkerhedslov, som blev indført sidste år.

Danmark

Rigsret dag 10 - Støjberg kæmper for ikke at blive ædt op indefra

Danmark

- Danmark ville gå fallit, for værdierne skabes uden for de store byer

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Podcasts

Det bliver både pinligt, kedeligt og meget alvorligt

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nyt job? Så skal vi headhuntes

Kultur

X Factors nye dommer: Livet handler om at udfordre sig selv

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre