Annonce
Sikkerhedsvagter trak våben, før demonstranter stormede Kongressen. Foto: Drew Angerer/AFP/Ritzau Scanpix
Danmark

Kristian Jensens Verden: Trumps totale kollaps

Det var som scener fra en dårlig actionfilm. Bøller, optøjer, slagsmål og skud i USA’s kongres. Betjente, som blev trængt tilbage af ekstremistiske og voldsparate mænd i alt fra militært udstyr til udklædningskostumer. Ødelæggelse af historiske bygninger, som ikke er blevet angrebet på den måde siden 1814. Men det var ingen film.

Og der kom ingen John McClane eller Jack Bauer, som lige kunne redde USA’s ære. Det var et skandaløst angreb på verdens ældste demokrati, som blev igangsat af den person, som for fire år siden havde svoret at beskytte demokratiet: Donald Trump.

Jeg tror ingen, som har set billederne af vandalerne i USA’s kongres vil glemme billederne igen. Eller videoerne, f.eks. den hvor en enkelt betjent forsøgte at holde en rasende flok i skak, men til sidst må flygte op ad trapperne. Eller raseriet og hadet, som prædikanter og demonstranter skreg ud mod politikere og presse før, under og efter angrebet på kongressen.


Det korte svar er, at Donald Trump har vist sig at være den værste præsident i USA’s lange historie.


Et af de mest skræmmende billeder er taget ved indgangen til senatet, hvor vagterne var nødt til at trække deres våben og senatorer gemte sig mellem stolerækkerne. For 2½ år siden stod jeg på præcis det sted med mine tre sønner og viste dem stolt rundt i USA’s kongres. I onsdags tænkte jeg meget over, hvordan det amerikanske samfund er sunket så dybt. Og svaret kan deles op i det korte og det noget længere svar.

Det korte svar er, at Donald Trump har vist sig at være den værste præsident i USA’s lange historie. Hvor andre præsidenter har fejlet militært eller økonomisk, så har Trump fejlet i det helt afgørende for et demokrati: at respektere vælgernes ret til at vælge deres leder. Og ved siden af Trump står enhver republikaner eller anden person, som ikke har taget afstand fra hans stadig mere rablende påstande om valgsvindel og stadig vildere opfordring til protest og endda kamp mod vælgernes afgørelse.

Trump har forspildt enhver mulighed for at nedtrappe konflikten. Selv da den var på sit højeste var han end ikke mand nok til at sende en direkte besked til bøllerne om at stoppe. Vi var vidner til Trumps totale moralske kollaps. Men hvor har der været mange, som har undskyldt og bortforklaret Trump og hans handlinger. Selv efter optøjerne var stoppet, fortsatte den politiske kamp med protester fra nogle republikanske kongresmedlemmer mod valget af Joe Biden som præsident.

Men hvordan er USA kommet hertil? Hvordan kan demokratisk valgte politikere protestere mod et godkendt valg? Og hvorfor vælger almindelige amerikanere at køre tværs gennem USA fra f.eks. Wyoming for at deltage i pøbeloptøjer i landets hovedstad?

Hvis vi bare sætter det ind i en sammenhæng, hvor Trump for skylden for det hele, så tror jeg ikke, at vi har lært nok. Og så risikerer vi, at problemerne fra USA også kommer hertil.

Der er nemlig en forhistorie til det meste. Og forhistorien her er, at USA har været på vej mod dybere og dybere splittelse i mange år. I år så vi republikanere protestere mod valget af Joe Biden, men ved hvert valg siden 2000, hvor amerikanerne har valgt en republikansk præsident, så har vi faktisk oplevet demokratiske politikere, som har protesteret mod præsidentvalget.

Vi har set nyhedsmedier, som er blevet mere og mere polariseret, og hvor en sammenligning af f.eks. CNN og Fox News kan bringe en i tvivl om, hvorvidt de dækker nyheder i det samme land. Vi har set politikere, som har dæmoniserede deres modstandere for at opildne eller skræmme egne tilhængere til at stemme.

Når politikere angriber hinanden på deres person i stedet for deres politik, er starten gået til, at hvis det tages til ekstremer, så opfattes det legitimt at angribe personen. De utallige dødstrusler mod valgansvarlige i svingstaterne var bare et forvarsel på, hvad der brød ud i lys lue onsdag aften. Hvis pressen bliver skydeskive på grund af kritiske artikler, så undergraves troværdigheden ved hele nyhedsformidlingen.

Vi har set spor af det herhjemme, hvor politikere på højrefløjen er blevet udråbt til nærmest ikke-menneskelig. Vi har set det på Twitter, hvor kendte debattører tager afstand fra holdninger, blot fordi de kommer fra en bestemt afsender. Er vi langt fra situationen i USA? Ja. Er det utænkeligt, at vi kan ende, hvor de var? Tja.

Kristian Jensen, MF (V), forhenværende udenrigsminister og næstformand for Venstre. Foto: Birgitte Carol Heiberg

For få dage siden ville jeg have sagt, at det er utænkeligt, at bøller kunne storme den amerikanske kongres, så måske skal vi lade være med at forvente, at noget er utænkeligt. Måske skulle vi tænke mere over hvordan vi undgår at splittelsen, hadet og nedgørelsen af politiske modstandere spreder sig fra USA til Europa og til Danmark?

Måske skulle vi tale op om alle de personer, som gør et stort stykke arbejde i folkevalgte poster? Måske skulle vi, som er folkevalgte gå forrest i at tale pænere om vores modstandere! Jeg har 178 fantastiske kollegaer. Jeg er politisk uenig med de fleste, men det er måske netop, når man er mest uenig, at det er vigtigst at tale pænt.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Bøger: Året er 2011, og Det Arabiske Forår, der har rystet en række lande i Mellemøsten, banker nu på døren til Bashar al-Assads Syrien. Lidt af en heksekedel danske Sigrid Merlin hermed kommer til at befinde sig i.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Debat

Dansk arbejdskraft til danske arbejdspladser

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: En lyrisk ørkenvandring med 'Sommerferiedigte'

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling