Annonce
Danmark

Kristian Jensens Verden: Kender du Joe Manchin? Det kommer du til!

Kristian Jensen, MF (V), forhenværende udenrigsminister og næstformand for Venstre. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Selv om verdens øjne var rettet mod stormen mod kongressen i Washington, var det mest betydningsfulde i USA 6. januar ikke forsøget på at stoppe godkendelsen af Joe Biden som præsident. Det var et håbløst og på forhånd tabt forsøg. Det vigtigste var derimod omvalget i Georgia. Her var de sidste to af 100 pladser i Senatet på spil, og imod alle odds lykkedes det Demokraterne at vinde begge sæder i en typisk republikansk stat.

Hvor stor en forandring det er, beskrives bedst af den demokratiske kandidat Warnock, hvis 82-årige mor som ung plukkede bomuld med sine hænder og nu kan se, at hendes yngste søn vandt en plads i det fineste kammer i den amerikanske kongres. Som præst i Martin Luther Kings tidligere kirke bærer Warnock hele den amerikanske historie mod den sorte del af befolkningen med sig.

Sejrene i Georgia fik en jubelbølge til at rulle gennem det demokratiske parti. Mange var bekymrede på valgdagen i november, men det er nu endt med, at Demokraterne har vundet det Hvide Hus, Senatet og Repræsentanternes hus. Det er et af de største nederlag for Republikanerne i årtier. Nu skulle årtiers kamp mod et republikansk senat endelig afløses af demokratisk politik, genindtrædelse i Paris-aftalen mod klimaforandringer, reetablering af USA’s internationale omdømme og større retfærdighed over for minoritetsgrupper i USA.

Du har helt sikkert hørt om Biden og Harris, som er den kommende præsident og vicepræsident. Du har måske hørt om Warnock og den anden nye senator fra Georgia, Jon Ossoff, der sikrede demokraterne 50 ud af de 100 sæder i Senatet. Men har du hørt om senator Joe Manchin? Det kommer du til.

For selv om der er mange, som har beskrevet kommende vicepræsident Kamela Harris som det afgørende mandat, er det ikke hele historien. Harris får kun en rolle, hvis alle 50 demokrater og uafhængige stemmer sammen, og det har de faktisk ikke gjort ret tit under Trump. Hvis bare én af de demokratiske senatorer stemmer imod, står flertallet til at ryge tilbage til Republikanerne. Og i amerikansk politik er partidisciplin langt mindre vigtig end varetagelse af egne vælgeres interesser. Det er her, du vil komme til at lære Joe Manchin at kende.

Manchin er demokrat og senator fra delstaten West Virginia. Efter en lang karriere på delstatsniveau blev han senator i 2010 og blev i 2018 genvalgt med lige under 50 procent af stemmerne i sin stat. På den anden plads fra West Virginia sidder Shelley Moore Capito, som blev valgt med over 70 procent af stemmerne, da hun var på valg. Så Joe Manchin sidder absolut ikke på et sikkert demokratisk sæde. Faktisk er han den eneste demokrat, som i øjeblikket er valgt til et delstatsembede i West Virginia.


Alle, som måtte drømme om, at Joe Biden med et flertal i Senatet nu kan gennemføre al sin politik frit, skal huske, at den politik lige skal forbi Manchin først.

Fra artiklen


Det har også fået ham til at stemme sammen med republikanerne i 50,4 procent af afstemningerne siden 2017. Hvilket gør, at han er den demokrat, som har stemt flest gange sammen med Republikanerne. Og han beskriver da også sig selv, som en ”moderat, konservativ demokrat”. Han udtaler sig åbent imod den venstreorienterede fløj hos Demokraterne. Han samarbejder med Republikanerne om abort, våbenkontrol og dele af skattelovgivningen.

Hvad betyder det så? Jo, alle de, som måtte drømme om, at Joe Biden med et flertal i Senatet nu kan gennemføre al sin politik frit, skal huske, at den politik lige skal forbi Manchin først. Hvis ikke han kan se sig selv i politikken, vil han være fristet til at prioritere sine konservative vælgere over sit partimedlemskab, og så er vicepræsident Harris’ stemme ikke længere nok.

Joe Manchin vil se sig selv som bolværket mod store omvæltninger i samfundet. Han vil tvinge Biden til at søge ind mod midten. Det er nok også der, Joe Biden helst vil være. Gennem hele sin karriere har Biden været en pragmatisk politiker, som søger det brede samarbejde. Og derfor er den midtersøgende politik naturlig for ham og i forlængelse af det, han har kørt valgkamp på.

Om analysen

Kristian Jensen, MF (V) og tidligere udenrigsminister, skriver jævnligt her i Avisen Danmark om international politik under overskriften "Kristian Jensens Verden".

Så når AOC (Alexandria Ocasio-Cortez), Bernie Sanders, Ilhan Omar eller Pramila Jayapal fra den venstreorienterede fløj hos Demokraterne drømmer store drømme om gratis uddannelser, sundhedsdækning for alle, beskatning af de rigeste eller reduktion af politiets bevillinger, skal de forbi Joe Manchin først.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce