Annonce
Danmark

Krænkelses-hypokonder med en pointe

Peter Rasmussen. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Jamen, selvfølgelig kan man da blive så uendelig træt af de der krænkelseshypokondere, der opfinder allergiske reaktioner mod alt fra mexicanerhatte-udklædninger over nationalsange om unge blonde piger og til godmorgenhilsener som ”hej, drenge og piger”. Det kunne jo være at der sad en enkelt i flokken, der ikke helt kan identificere sig med et så snævert kønsudvalg.

Sådan er det i hvert fald på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet, hvor underviserne ikke må bruge ”kønnede betegnelser”, når de henvender sig til de studerende.

I denne uge var det så Shu-Bi-Duas sang "Danmark", det gik ud over. Kritikken gik på, at Danmarks Radio ved et fællessangsarrangement havde brugt "Danmark"-sangen, der indeholder linjen ”De varme lande er noget lort”.

Det, mente Desirée Ohrbeck, var både ”ekskluderende, krænkende og problematisk” over for mennesker i andre lande. Og det skrev hun så i Politiken og sagde det bagefter i Go’ Aften Live, og hun har fået kritik for det lige siden.

Men for en gangs skyld kunne man faktisk komme i tvivl om, hvorvidt en af de særligt krænkelsesparate havde en pointe. Jeg kan i hvert fald huske, at da sangen var stor i 80’erne, da var der ingen tvivl om, at ironien gik på, at vi skulle grine ad os selv og den danske selvfedme. Det var i hvert fald ikke os, der ”bor i huler og slås hele dagen” og ”det har godt nok aldrig nogensinde gjort”.

Men de sidste gange jeg hørte sangen live, var det, som om der rejste sig en smule mere aggresivitet i publikumsflokken, når netop linjen om, at de varme lande er noget lort, skulle fyres af. Eller også havde indvandrerdebatten bare givet det hele en lidt anden lyd.

På samme måde havde TV-2 engang en sang, der handlede om dansk duknakkethed og mangel på evnen til at sige fra over for småracismen. Omkvædet lød: ”Tilbage med dem. Smid dem ud. Vi gider ikke mere. De kan gøre hvad de vil. Bare de ikke gør det her”.Men selv om sangen egentlig havde det modsatte fortegn, så kom det at lyde underligt forkert, når alt for mange fadølsophedede danskere på én gang stod og brølede ”Tilbage med dem. Smid dem ud”. Jeg har heller ikke hørt TV-2 spiller netop det nummer - "September 85", hed det - siden en gang i begyndelsen af 90’erne.

Om det er urimelig hensyntagen til krænkelseshypokonderne eller konsekvensen af, at nogle danskere har glemt, hvad dansk ironi er, kan man så gøre op med sig selv.

Og hvis man virkelig skulle mangle noget at blive krænket over, så er der stadig mulighed for at blive sur over Shu-Bi-Duas "Vuffilivov"-sang. Her bliver kvinder sammenlignet med kager og jordbær for sjov. Det faldt engang en gruppe rødsprømper for brystet - hvis man kan sige det, uden at fornærme nogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Debat: Opgør med Guantánamo

Udland

Biden er tilbage i Det Hvide Hus

Annonce