Annonce
De kræftramte børn på Odense Universitetshospital ender med at blive vinderne efter et hårdt og uskønt forløb om fremtidens organisering af børnekræftbehandling. 
Danmark

Kræftramte børn vandt: Det kom der ud af provinsens krig mod hovedstaden

Det krævede folkelig opstand og politisk pres, men et nyt dokument viser, at alle tanker om en centralisering af behandlingen af kræftramte børn er lagt på hylden. Overlæger og en ekspert mener, at børnene meget vel kan få en endnu bedre behandling i fremtiden.

Kræft: I bedste fald har det været et uskønt forløb. I værste fald en regulær krig mellem de vestdanske universitetshospitaler i Aarhus, Aalborg og Odense på den ene side og Rigshospitalet i København på den anden. Stridspunktet har været kræftramte børn. Mere præcist retten til at behandle børnene.

Mistillid, lyssky møder og mails mellem Rigshospitalets ledende overlæge på området og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fik konflikten til at bryde ud i lys lue.

Men nu er der sat et endeligt punktum i sagen: Et nyt visionspapir er det endelige resultat. Det er dé seks sider, som nu skal sikre, at den danske behandling af børnekræft skal blive endnu bedre i fremtiden. Og behandlingen skal foregå på alle fire hospitaler med et styrket fokus på samarbejde på tværs af hele landet.

- Jeg er lettet. Meget lettet. Hele centraliseringstanken er taget af bordet, og det er vi meget tilfredse med, lyder det Marianne Skytte Jakobsen, ledende overlæge på børnekræftafdelingen i Odense.


Nu tager man simpelthen udgangspunkt i patienterne og familierne og ikke i sygehusene. Grundlæggende kommer børnekræftområdet styrket ud af det.

Mads Koch Hansen, tidligere lægelig direktør og forhenværende formand for PLO


Væk er centraliseringsspøgelset, som fik vestdanske læger, sygeplejersker og ikke mindst massevis af forældre til kræftramte børn til at indlede en massiv modstand mod Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet, da de frygtede at kræftramte børn fremover skulle til København for at blive behandlet.

- Der er sat et punktum, og det er flere gange blevet understreget, at den fremtidige behandling er med udgangspunkt i de fire steder, der bliver behandlet børnekræft i dag. Så på den måde er der ro på nu, siger Henrik Hasle, ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Ekspert: Helt nye toner

Mads Koch Hansen er tidligere lægelig direktør på Sygehus Lillebælt og har tidligere også været formand for PLO, landets praktiserende læger. Han har læst det nye visionspapir, og kalder det et ”super notat, hvor der er lagt op til samarbejde og fælles styrket indsats”.

- Der er nogle helt andre toner i de nye visioner, end der var i de planer, som kom frem tidligere. Nu tager man simpelthen udgangspunkt i patienterne og familierne og ikke i sygehusene, siger Mads Koch Hansen.

Sagen kort

  1. I november kom detfrem, at Sundhedsstyrelsen havde planer om en vidtgående samling af al børnekræftbehandling.
  2. Det ville i realitetenbetyde, at langt størstedelen af de kræftramte børn skulle til Rigshospitalet i København - selv om der ikke er noget fagligt at udsætte på behandlingen i Odense, Aarhus og Aalborg.
  3. Det officielle arbejde, der ledte op til Sundhedsstyrelsens anbefaling, begyndte i 2019. Men aktindsigter viser, at Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet allerede et år tidligere indledte en ”uformel dialog” om Rigshospitalets ønske om at samle behandlingen i hovedstaden.
  4. 16. februar sendte Sundhedsstyrelsen et nyt kommissorium ud. Her fremgik det, at planerne om centralisering er droppet. Fokus var nu på at styrke samarbejdet på de fire nuværende adresser i Aalborg, Aarhus, Odense og København.
  5. Nu er der et endeligt "visionspapir", som fastslår, at afdelingerne fremover skal styrke samarbejdet gennem flere konkrete tiltag.

Er der kommet større fokus på de kræftramte børnefamilier?

- Ja, de var ikke nævnt før, så det må man sige. Nu tager de det alvorligt, for de her familier har det helt vildt svært. Der bliver stillet en række konkrete krav, blandt andet skal der være solide pædagogiske kompetencer på afdelingerne, og der er mange andre ting, der skal være på plads på de enkelte afdelinger. Det er rigtigt positivt.

Sagen begyndte at rulle i november, da det kom frem, at Sundhedsstyrelsen planlagde at samle store dele af behandlingen af kræftramte børn i København. Regionsrådsformand i Midtjylland, Anders Kühnau (S), anklagede styrelsen for københavneri, og uforstående overlæger fra Odense, Aarhus og Aalborg manglede faglige begrundelser for at samle behandlingen i København. Samtidig dannede forældre til kræftramte børn protestsider på Facebook og oprettede et borgerforslag for at bevare alle fire afdelinger.

I januar afslørede Avisen Danmark og DR, at Søren Brostrøm havde været i dialog med en ledende overlæge fra Rigshospitalet om en centralisering af børnekræftbehandlingen længe inden, at læger fra Fyn og Jylland blev involveret. En dialog, som den ledende overlæge helst ikke ville have på skrift, og den historie fik kritikken af Brostrøm og hans styrelse til at tage til i styrke.

I februar ændrede Brostrøm kurs – han havde lyttet til kritikken. Nu er planerne for fremtiden faldet endeligt på plads, og ifølge Mads Koch Hansen ender de kræftramte børn med at komme bedst ud af det alt andet end skønne forløb.

- Med det første forslag var der en præmis om at samle tingene i København. Nu er man meget målrettet på at give den bedste behandling tæt på hjemmet og understøtte familierne bredt set. Grundlæggende kommer børnekræftområdet styrket ud af det her, fordi der er nogle barrierer på tværs af sygehusene, som bliver nedbrudt, siger Mads Koch Hansen.

Det kom der ud af børnekræftsagen

Et nyt visionspapir har sat retningen for behandlingen af kræftramte børn i Danmark. Men også hospitalerne i Odense, Aarhus og Aalborg har fundet sammen i et nyt samarbejde. Her er fire ting, der kom ud af sagen.

Styrket vestdansk samarbejde på hele børneområdet

Som et modtræk til Rigshospitalet er universitetshospitalerne i Odense, Aarhus og Aalborg gået sammen i et nyt samarbejde for at sikre, at de i fællesskab har de kompetencer og behandlingstilbud som er påkrævet. Samarbejdet betyder eksempelvis, at Aarhus Universitetshospital tilbyder deres ekspertise i specielle kræfttilfælde, hvis Aalborg har brug for det. Samarbejdet skal udvides til at handle om hele børneområdet – ikke kun børnekræft.

Nyt forum for sygeplejerskerne

Som noget bliver der nu oprettet et nyt nationalt samarbejde for sygeplejerskerne, som arbejder på børnekræftafdelingerne. Det sker for at sikre, at alle børn får et ensartet tilbud, uanset hvilket hospital de er på. Samtidig skal det gøre overgangen lettere for børnene og deres familier, når der er behov for at behandlingen bliver flyttet til et andet sygehus.

Specielle tilfælde drøftes på nationale konferencer

Der er omkring 40-50 børn og unge hvert år, der får tilbagefald af deres kræftsygdom, eller som ikke reagerer på den primære behandling. For de mere specielle kræftformer er der i gennemsnit mindre end én patient om året, der oplever dette, og sygehusene har svært ved at tilbyde lige gode tilbud og behandlinger, når der er tale om så få patienter. Derfor skal de fremover gennemgås og drøftes på nationale møder med deltagelse fra alle fire børnekræftafdelinger.

Borgerforslag blev stemt igennem

Torsdag blev et borgerforslag for at bevare alle fire børnekræftafdelinger stemt igennem i Folketinget. Forslaget var stillet af en gruppe af forældre til kræftramte børn. Søren Brostrøm og Sundhedsstyrelsen havde dog allerede ændret kurs, inden forslaget nåede i Folketinget.

- Begyndelsen på en helt ny tankegang

Fremover vil der være flere konferencer på tværs af sygehusene, og det bliver lettere for eksempelvis Aalborg Universitetshospital at trække på ekspertise fra Aarhus, uden at barnet skal pendle fra Nordjylland til den jyske hovedstad.


Jeg tror, at det her er begyndelsen på ny en måde at tænke behandling og samarbejde på.

Marianne Skytte Jakobsen, ledende overlæge, OUH


Marianne Skytte Jakobsen fra Odense Universitetshospital mener også, at sagen kan ende med at styrke behandlingen af ikke kun kræftramte børn, men også andre typer af patienter.

- Jeg tror, at det her er begyndelsen på ny en måde at tænke behandling og samarbejde på. I stedet for at tænke på enkelte sygehusenheder, som patienterne skal bevæge sig efter, så tænker man på patientforløb og bruger den faglighed, der er rundt omkring i landet til at samarbejde i stedet for at konkurrere.

- Det kan man også godt komme til at se på andre områder fremover. For det er en ny måde at tænke på, siger hun.

Frygt for detailstyring

Et af de mere konkrete tiltag, som nu bliver sat i værk, er et nyt forum kaldet ”Nationalt Forum for Børnekræft”. Det nye forum skal bestå af repræsentanter fra de fire børnekræftafdelinger og de faglige organisationer vedrørende børnekræft. Sundhedsstyrelsen skal sidde for bordenden.

- Etableringen af det nye forum kan være med til at sikre et endnu stærkere samarbejde på tværs af hele landet og løfte området yderligere. Derfor glæder vi os til at være en del af deres arbejde, har styrelsens direktør, Søren Brostrøm, tidligere udtalt i en pressemeddelelse.

Henrik Hasle fra Aarhus Universitetshospital kommer til at sidde i det nye forum. Og selvom han er meget tilfreds med de nye visioner, så forstår han ikke, hvorfor Sundhedsstyrelsen nu skal være med, når de fire sygehusenheder mødes.

- Jeg synes, at det minder lidt om, at vi er sat under administration. Det er svært at forstå behovet for det her forum, når vi i forvejen har et godt samarbejde. Det er ikke normal praksis, at Sundhedsstyrelsen på den måde blander sig.

Ser du det som et tegn på mistillid til Jer?

- Det er svært ikke at opfatte det sådan. At det kan vi ikke finde ud af selv. Hvorfor skulle de ellers bruge så meget energi på det?, siger Henrik Hasle.

Han understreger dog, at han ser positivt på fremtiden for behandlingen af kræftramte børn, efter der nu er kommet nye visioner for området.

Hør hele historien om, hvordan Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet ville have samlet al børnekræftbehandling på Rigshospitalet. Et forløb, hvor ikke alt kunne tåle at se dagens lys. Det er i Podcasten Danmark her:

 
Forsiden netop nu
Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Udland

Norsk politi: 37-årig er ikke i stand til at blive afhørt

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Vejrudsigten lover regn i efterårsferien, så hvis en hviledag med en god serie kan friste, er her fem vidt forskellige og fængende serier fra det store udland.

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle