Annonce
I dag holdes omkring 57 spækhuggere i fangenskab verden over. Alligevel er der mange positive resultater i kampen mod at holde store havpattedyr fanget, mener World Animal Protection. Arkivfoto: Carina Heckscher/Ritzau Scanpix
Debat

Kontroversiel dokumentar blev gamechanger for sort-hvid kæmpe

Spækhuggere i fangenskab har talte dage i Europa og USA. Desværre går det ikke den samme vej alle steder på kloden.

Truede dyr: Bådene er ikke udstyret med fiskesnøre eller net, for målet er hverken fisk eller krabber - men spækhuggere. På brutal vis skilles ungerne fra deres mødre og indfanges til et liv i forlystelsesparkers små bassiner - tvunget til at optræde for mennesker.

I dag holdes omkring 57 spækhuggere i fangenskab. Alligevel er der mange positive resultater i kampen mod at holde hvalerne fanget, mener Jan Schmidt-Burbach, som er chef for World Animal Protections Wildlife Research internationalt.

- Flere undersøgelser har vist, at de fleste mennesker i vestlige lande i dag ikke accepterer idéen om at holde spækhuggere i fangenskab, og en række lande har vedtaget lovgivning, der forbyder kommercielle anlæg til hvaler i fangenskab, siger han.

Kampen for frihed

- At holde hvaler som spækhuggere i fangenskab er umenneskeligt og fører til dyb lidelse for disse intelligente, meget sociale dyr, fortæller Jan Schmidt-Burbach.

En spækhuggerhan kan blive op til otte meter lang, veje det samme som en fuldvoksen elefant, svømme over 150 kilometer om dagen og nå en fart på op til 56 kilometer i timen. Så der er ikke noget at sige til, at et liv i et lille bassin begrænser dyrenes mulighed for at udfolde deres naturlige instinkter.


I 2013 viste dokumentarfilmen "Blackfish" spækhuggeren Tilikums liv i en af parkerne, hvor hvalen dræbte to af sine trænere.

Fra artiklen


Næsten alle USA’s, og en tredjedel af alle verdens spækhuggere i fangenskab, ejes af forlystelsesparken Sea World. I 2013 viste dokumentarfilmen "Blackfish" spækhuggeren Tilikums liv i en af parkerne, hvor hvalen dræbte to af sine trænere. Ifølge Jan Schmidt-Burbach var drabene og dokumentaren med til fuldstændig at ændre offentlighedens holdning til spækhuggere i fangenskab.

Et år efter var Sea Worlds aktiekurs faldet 33 procent. Over halvdelen af amerikanerne var imod spækhuggere i fangenskab, og over 80 procent af briterne sagde, at de aldrig ville besøge et hval- eller delfinanlæg, fortæller Jan Schmidt-Burbach.

Kina går den anden vej

I marts 2016 stoppede Sea World avl på spækhuggere, så deres nuværende spækhuggere bliver de sidste. Seks måneder efter blev avl på spækhuggere forbudt i Californien. Flere andre steder i verden er der også initiativer for at stoppe spækhuggere i fangenskab: Canada vedtog i 2019 en lov, der forbød fangst og avl af hvaler, delfiner og marsvin til underholdning, og Bruxelles forbød i 2021 fangenskab af hvaler, delfiner og andre havpattedyr.

Mange lande tillader dog stadig havpattedyr i fangenskab, og 3000 hvaler og delfiner lever stadig i zoologiske haver og akvarier. Og selv om Sea World har stoppet avlen, optræder deres 20 spækhuggere stadig for publikum.

Selv om sympatien med hval- og delfinshow er faldet i USA og Europa, har Kina oplevet et boom i antallet af forlystelsesparker og har nu ifølge World Animal Protection mere end 80 parker i stil med Sea World.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Efter syv dage med over 4000 coronasmittede falder antallet

Udland

Tysklands liberale parti godkender regeringsalliance

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre