Annonce
René Offersen er den ene af Inger Støjbergs to forsvarsadvokater i rigsretssagen, der foregår i Eigtveds Pakhus i København. Offersen har torsdag formiddag stillet spørgsmål til Jesper Gori, der i 2016 var kontorchef i Støjbergs ministerium. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Danmark

Kontorchef holdt Støjberg ud i strakt arm i instrukssag

Tidligere kontorchef i ministerium erkender, at Støjberg holdes ud i strakt arm i svar til Ombudsmanden.

Inger Støjbergs forsvarer, René Offersen, har torsdag en række spørgsmål til tidligere kontorchef Jesper Gori, som var med til at udarbejde et svar til Folketingets Ombudsmand i foråret 2016.

Svaret skulle skrives, efter at Støjberg i en pressemeddelelse havde fortalt, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles. Støjberg nævnte ikke undtagelser og er tiltalt for at iværksætte en ulovlig instruks.

I svaret stod der, at Støjberg instruerede Udlændingestyrelsen om at adskille.

- Jeg erkender, at vi på den måde forsøgte at holde ministeren ude i strakt arm, siger Jesper Gori.

- Ordet "instruere" var ikke super velvalgt.

Forsvareren spørger også, om Jesper Gori vidste, om Inger Støjberg medvirkede til at kommunikere til styrelsen.

- Det vidste jeg intet om, nej, siger han.

Støjbergs pressemeddelelse fra 10. februar 2016 nævner ikke undtagelser. Støjberg har forklaret, at hun ikke ville flage med undtagelser, men hun har lagt vægt på, at hun også godkendte et notat, der tilsagde, at der var undtagelser.

I svaret til Ombudsmanden kaldes pressemeddelelsen en instruks, hvilket undrer René Offersen. Det giver ham også "hovedbrud", hvorfor pressemeddelelsen fik en mere fremtrædende rolle i svaret.

- Vi kan godt have haft en holdning til, hvordan man skriver det, men det skal selvfølgelig være sandt, i forhold til hvordan styrelsen opfattede forløbet, siger Jesper Gori.

Udlændingestyrelsen beskriver i sit bidrag til svaret til Ombudsmanden, at der også blev givet en mundtlig instruks til styrelsen.

Den bestod af telefonopkald fra afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen fra Koncernstyring i ministeriet til vicedirektør Lene Vejrum i styrelsen.

Lene Vejrum mener, at hun fik at vide, at de skulle adskille uden undtagelser, men Line Skytte mener, at hun sagde, at der var undtagelser.

Jesper Gori fandt i februar eller marts 2016 ud, af der var uenighed om opkaldet, siger han i Rigsretten. Han var dog ikke selv involveret i at kommunikere adskillelserne til styrelsen.

- Jeg ved alene det, som Udlændingestyrelsen fortæller til os, siger han.

Jesper Gori fortæller, at han fortalte sin chef, chefjurist Lykke Sørensen, om uenigheden. Men han gik ikke til Line Skytte.

René Offersen kan ikke forstå, at man ikke spurgte Line Skytte inden svaret til Ombudsmanden. Jesper Gori forklarer dog, at man har orienteret Line Skyttes afdeling, Koncernøkonomi.

- Jeg indrømmer, at da jeg kom til Rigsretten, var jeg ikke opmærksom på, at vi rent faktisk havde fået afstemt med Koncernøkonomi, men det kan jeg forstå på denne her mail, at det har vi, siger han og henviser til en mail, hvor det skrives, at afdelingen skal orienteres.

Line Skytte har selv forklaret, at hun først fandt ud af styrelsens syn på opkaldet et år efter. Hun fik i ministeriets system en kopi med styrelsens svar til Ombudsmanden, men det så hun ikke, har hun sagt.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge