Annonce
Vrede borgere i fakkeltog foran rådhuset i Gribskov Kommune. De protesterer over, at venstremanden Bent Hansen for en uges tid siden præsenterede en alliance med røde mandater fra Enhedslisten, Nytgribskov, SF, Socialdemokratiet, og Radikale Venstre og sikrede sig borgmestertaburetten. Selv om De Konservative blev det største parti ved kommunalvalget. Foto: Allan Nørregaard/SN
Danmark

Kommunalvalget er ikke afgjort, før den fede dame har sunget

Med fakkeloptog, kistebæring og buh-råb forsøger borgere i Gribskov Kommune at vælte nyvalgt borgmester. I andre af landets byråd bliver aftaler brudt og partier kuppet. Selvom stemmerne blev talt op for over en uge siden, er der fortsat drama i kommunalvalget - og det kan fortsætte indtil midt-december.

Kommunalvalg: Ingen vil fortælle, hvorfor de har stillet en blåmalet kiste foran rådhuset. "Begravelse af demokratiet"? "Hvil i fred Gribskov Kommune"? Eller ligefrem "død over borgmesteren"? Enhver kan gisne, men én ting kræver ikke stort analytisk talent at aflæse: Folk er pissesure.

Det er mandag aften i Helsinge, temperaturen har ramt dynejakke-graderne og 500 mennesker er stimlet sammen i protest. Nogle har taget fakler med, og i de fleste brænder et ønske, som også står på medbragte papskilte: “Gå tilbage til forhandlingsbordet”.

Budskabet er målrettet en mand, som står med korslagte arme midt i menneskemængden: Bent Hansen.

Venstres spidskandidat i Gribskov præsenterede for en uges tid siden en alliance, der har vakt opstandelse. Med røde mandater fra Enhedslisten, Nytgribskov, SF, Socialdemokratiet, og Radikale Venstre har Bent Hansen sikret sig borgmestertaburetten i den nordsjællandske kommune.

Et blåt flertal var muligt. Men Konservative, som blev kommunens største parti ved valget, er blevet efterladt i efterårskulden. Nu har syv ud af 11 lokale bestyrelsesmedlemmer i Venstre trukket sig i vrede over konstitueringen. Og 2800 borgere har meldt sig ind i en protestgruppe på Facebook, som blev oprettet dagen efter valget.

- Jeg er her kun for at lytte, siger Bent Hansen, da han tilbydes mikrofonen og afkræves svar.

Taktfaste øv-råb lyder i respons fra demonstranterne. Normalt lever Gribskov om sommeren, når turisterne valfarter til Gilleleje eller Musik i Lejet, men lige nu er der i den grad gang i gaden.

- Vi vil have et omvalg, råber en ældre kvinde - og høster bifald,

Ny afstemning får de ikke. Men byrådskonstitueringen - og valg af borgmester - kan stadig ændre sig.

Festen er ikke slut, før den fede dame har sunget. Intet er afgjort, før den nyvalgte kommunalbestyrelse har trådt sammen i december.

Karina Kosiara-Pedersen, lektor på Institut for Statskunstskab på Københavns Universitet.


Den fede dame i operaen

Mandag blev landets sidste borgmesterpost besat. Da Liberal Alliance i 11. time snuppede kæderne for næsen af Socialdemokratiet i Solrød Kommune, var Danmarkskortet komplet. 98 bykonger er udpeget.

Men ingen kommende borgmestre kan vide sig sikre, før der stemmes i byrådssalene i december. Karina Kosiara-Pedersen, der er lektor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, forklarer det med et billede fra operaen:

- Festen er ikke slut, før den fede dame har sunget, siger hun og tilføjer:

- Intet er endeligt endnu. Og vi har før set eksempler på, at der kan ske hvad som helst.

Brudte konstitueringer, rævekager, kup, lange knive og andre spændstige udtryk, som journalister og politikere kan finde på at tage i deres mund: Kommunalvalget 2021 har ikke skortet på dramatik.

I Sorø er en DF’er skiftet til Konservative, så Søren Pape Poulsens parti genvinder borgmesterposten. Socialdemokratiet gav SF en borgmester i Albertslund - men brød derefter aftalen for selv at fortsætte på posten. I Odense brød Enhedslisten med socialdemokraterne, så lavede de en ny aftale, som liste-Ø brød igen, og nu har de så fået en rådmandspost og er havnet i noget, der minder om status quo.

- Efter hvert kommunalvalg ser vi, at der er konstitueringsaftaler, som bliver brudt, eller der er nyvalgte byrådsmedlemmer, som lader sig friste af et godt tilbud om magt og indflydelse, og skifter parti, selv om de lige er blevet valgt for et andet parti, siger Casper Dall, politisk redaktør på Avisen Danmark.

Ved kommunalvalg ser man ofte, at det kun er et enkelt mandat, der adskiller to blokke.

- Derfor skal der heller ikke så meget til, før magten skifter hænder, siger han.

Overblik: Fem eksempler på borgmesterballade ved KV21

  • Solrød får en borgmester fra Liberal Alliance efter at to tidligere konstitueringsaftaler er blevet brudt.
  • I Egedal kupper Socialdemokratiet magten fra Venstre.
  • Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel bokser med Enhedslisten, der bryder flere aftaler, indtil de får en rådmandspost.
  • Albertslund tror, de skal have en SF-borgmester, indtil Socialdemokratiet dropper aftalen for selv at tage borgmesterposten.
  • I Sorø skifter et medlem af Dansk Folkeparti til Konservative, og så genvinder K borgmesterposten.

Trines trone

Et magtskifte er præcis det, som demonstranterne håber på i Gribskov. Solen er gået ned over rådhuset, men vreden har ikke lagt sig mod Venstre-borgmesteren Bent Hansen, der vil føre blå politik på røde mandater.

- Er der nogen, som vil komme herop og fortælle, hvorfor de har taget en blå kiste med i dag, spørger protestens skaldede initiativtager.

Ingen svarer. Og arrangøren - der ligner en mand, som lugter en dårlig pressesag - skifter spor.

- Jeg kan se, at Bent gerne vil tale med medierne. Men han vil åbenbart ikke tale med os.

Med hænderne i jakkelommen og rolige skridt bevæger Bent Hansen sig pludselig mod mikrofonen. Han falder næsten over en ledning, men holder balancen, mens en halvcirkel af rullende kameraer formes omkring ham, og der høres spredt klapsalven.

- Jeg vil sige velkommen, det ser hyggeligt ud, indleder Bent Hansen, og snart er applausen erstattet af øredøvende buh-råb.

Han forklarer kommunalvalgets anatomi: vælgerne har valgt 23 byrådsmedlemmer, der så vælger borgmesteren. Han søger det bredeste mandat.

- Men døren til forhandlingslokalet er stadig åben, og kaffen er varm, siger han.

Ironisk latter lyder fra skaren og et kampråb, der er nemt at lære udenad: “ØV, ØV, ØV, ØV, ØV!”

Stemningen skifter, da den næste taler træder frem: “TRINE, TRINE, TRINE!”

Konservatives borgmesterkandidat Trine Egetved modtages som kommunens retmæssige sejrskvinde - og hun opfører sig også som sådan.

Hun har fået næsten tre gange så mange personlige stemmer som Bent Hansen. Konservative i Gribskov har fået seks mandater og en fremgang på 16,1 procentpoint i forhold til valget i 2017. Venstre har fem mandater og en tilbagegang.

- Vi havde en aftale, siger Trine Egetved.

- Men ligesom børn der taber i kortspil, har Venstre ændret reglerne.

Ifølge hende er valgets tale klar og tydelig. Og hun uddyber efterfølgende aversionen overfor Avisen Danmark:

- Bent har solgt sin sjæl for en borgmesterpost.

Vi havde en aftale. Men ligesom børn der taber i kortspil, har Venstre ændret reglerne.

Trine Egetved, Konservativ borgmesterkandidat i Gribskov Kommune

- Valgets tale er en illusion

En "valgets tale" - altså en udkrystalliseret sandhed om, hvad borgerne vil - er en illusion. Sådan siger Roger Buch, som er kommunalvalgsforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Der er 33.028 stemmeberettigede borgere i Gribskov, og nogle hundreder demonstranter repræsenterer ikke "borgerne", pointerer han.

- Det er fantastisk, at folk udtrykker deres utilfredshed. Det er jo demokrati i dets skønneste og mest direkte form. Man skal bare ikke glemme, at der også er mange tusinde, som ikke står foran rådhuset, siger Roger Buch.

Han løfter heller ikke et øjenbryn over, at der i ugerne efter kommunalvalget brydes aftaler og skabes nye konstitueringer.

- Du skal tænke på, at vi har 98 regeringsdannelser på meget kort tid. Hurtige aftaler bliver indgået på valgnatten, og når så folk har sovet på det, kommer de nogle gange på bedre tanker. Det er ganske naturligt, siger kommunalvalgsforskeren, der mener, at medierne nogle gange er med til at pumpe dramatikken op.

I langt de fleste tilfælde foregår byrådskonstitueringerne i fred og fordragelighed. Men vi husker tilbage på ekstreme tilfælde som i 2009 i Lyngby-Tårbæk Kommune.

- Dengang en intetanende Konservativ borgmester blev kuppet for åben skærm, bedst som han troede, at et flertal ville sikre ham fire år mere, forklarer Roger Buch.

En regulær politisk likvidering - men på ingen måde det gængse tilfælde.

Kistebæreren

At Trine Egetved fra Konservative og fakkeloptoget foran rådhuset håber på, at et eller andet punkterer Bent Hansens borgmesterdrømme i løbet af de kommende uge, hersker der ingen tvivl om. Men formået med den blåmalede kiste blafrer stadig i vinden.

Først da den skaldede arrangør spørger for tredje gang - som klasselæreren, der kræver svar på, hvem som har tegnet på tavlen - sker der noget. En mand ved navn Michael Larsen træder frem. Han er ingen stor taler, undskylder han, for han har kun holdt mikrofonen til traktortræk.

- Nu har jeg det lidt som om, at jeg skal op og modtage en Oscar, siger han.

Kisten er “en lille hilsen”, men den er ikke personlig. Den symboliserer den store suppedas af ligegyldighed, som han føler ovenpå kommunalvalget. En tom fornemmelse.

- Ligesom kisten i øvrigt er det, forsikrer Michael Larsen.

Halvandet døgn senere, onsdag formiddag, udsender Bent Hansen en pressemeddelelse.

- På baggrund af demonstrationen foran Gribskov rådhus i mandags har jeg besluttet at anmode om at udsætte det konstituerende byrådsmøde til den 9. december.

- For at arbejde på en endnu bredere samarbejdsorienteret løsning i det fremtidige byråd har jeg derfor besluttet at indkalde alle partier til et møde.

Kommunalvalget 2021 er ikke slut endnu - især ikke i Gribskov.

Forsiden netop nu
Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

Topchef afviser ansvar i sag om brændstof til Syrien

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer