Annonce
Business Danmark opfordrer virksomheder til at fokusere mere på at sikre god hygiejne for at undgå hjemsendelser af medarbejdere. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danmark

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Der er blevet slækket på hygiejnen på de danske arbejdspladser, og næsten hver anden forventer, at det bliver nødvendigt at hjemsende medarbejdere i løbet af vinteren, viser ny undersøgelse. Vi er blevet corona-politibetjente, fortæller forsker. Fagforening ser gerne, at danskerne skruer op for kontrollen og hygiejnen.

Corona: Vores kollegaer har slækket på hygiejnen, og vi må forvente, at coronaen løber så meget løbsk, at flere af os bliver hjemsendt fra jobbet.

Sådan lyder det fra en lang række danskere ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Userneeds har foretaget for fagforeningen Business Danmark.

Der er noget, der taler for, at lidt mere corona-politi ikke gør noget i øjeblikket, indtil vi ser smittetallene dale igen.

Martin Kildgaard Nielsen, administrerende direktør, Business Danmark

Næsten to tredjedele af de 1240 repræsentativt udvalgte danskere, som har svaret på undersøgelsen, oplever, at arbejdspladsen eller kollegaer har slækket på hygiejnen efter genåbningen af samfundet i foråret. Og næsten hver anden forventer, at deres arbejdsplads bliver tvunget til at ty til restriktioner som eksempelvis hjemsendelse af medarbejdere over vinteren.

- Når vi ser en kraftig stigning i smittetallene, som vi har set den seneste måneds tid, er det en kæmpe udfordring, hvis man slækker på hygiejnen. God hygiejne er et absolut minimum for at holde smitten nede, siger Martin Kildgaard Nielsen, administrerende direktør i Business Danmark, som opfordrer virksomheder til at indskærpe hygiejnereglerne over for medarbejderne.

Han er overbevist om, at hygiejnen på arbejdspladserne ikke er på samme niveau som ved tidligere større smittestigninger. Den seneste måned er smittetallene mere end tredoblet.

- Der ser ud til at være en vis reaktionstid i forhold til at komme i omdrejninger igen i forhold til at iværksætte foranstaltninger, det kræves for at slå stigende smitte ned.

- Jeg oplever eksempelvis meget tit, at der er tomme spritdispensere i butikker. Det oplevede man ikke i første halvår. Der var mange butikker og arbejdsgivere meget mere opmærksomme på det her, siger han.

Om undersøgelsen

  1. Undersøgelsen er foretaget af analysebureauet Userneed for fagforeningen og a-kassen Business Danmark, der har 23.000 medlemmer inden for særligt salg og marketing.
  2. Undersøgelsen er baseret på svar fra 1240 repræsentativt udvalgte danskere.
  3. 45 procent af de adspurgte svarer, at de forventer, at deres arbejdsplads strammer restriktioner og eksempelvis beder nogle eller alle medarbejder om at arbejde hjemmefra over den kommende vinter.
  4. 62 procent mener, at deres virksomhed og/eller kollegaer har slækket på hygiejnen i forhold til afspritning og afstand efter genåbningen. 43 procent mener, der bliver slækket i forhold til både afspritning og afstand, mens 19 procent kun mener, det gælder enten afspritning eller afstand.
  5. Besvarelserne er modtaget fra 8. til 12. november.

Danskerne retter ind

Den svigtende hygiejne vækker genkendelse hos Michael Bang Petersen, professor og leder af Hope-projektet på Aarhus Universitet, der løbende følger danskernes adfærd under coronakrisen. Her har forskerne også set, hvordan danskerne siden genåbningen af samfundet er begyndt at tage lette på hygiejnen.

- Folk har været mindre opmærksomme på at holde afstand og undgå fysisk kontakt, siger han.

Men det behøver ikke nødvendigvis være et problem. Når smittetallene stiger, og der igen indføres restriktioner, stiger danskernes opmærksomhed på at overholde anbefalingerne om afstand og afspritning.

- Vi går til en vis grad rundt og agerer corona-politibetjente, siger Michael Bang Petersen, professor og leder af Hope-projektet på Aarhus Universitet, der løbende følger danskernes adfærd under coronakrisen. Arkivfoto: Axel Schütt

- Det sker faktisk allerede, inden der indføres restriktioner. Folk følger med i smittetallene, og når smitten stiger, så ændrer folks adfærd sig. Det giver egentlig rigtig god mening, siger professoren.

Han forventer derfor, at færre vil opleve, at der slækkes på hygiejnen, efter der fra mandag indføres nye restriktioner, og efter der er kommet fornyet fokus på corona på grund af hastigt stigende smittetal.

Selvom der er god grund til, at langt de fleste danskere oplever en dårligere hygiejne, er der også en anden central forklaring på, at så mange råber vagt i gevær over for den dårligere afspritning og afstand på arbejdspladserne. Danskerne kontrollerer i stor stil, om andre overholder hygiejneanbefalinger.

- Vi går til en vis grad rundt og agerer corona-politibetjente, siger Michael Bang Petersen.

Fordømmer og kontrollerer

Danskerne har under coronaen skærpet opmærksomheden på, at særligt andre overholde restriktionerne, fortæller han.

- Der har været en relativ stor opslutning til at fordømme andre, og omkring 60-65 procent har igennem hele epidemien sagt, at de mener, det er berettiget at fordømme folk, der ikke holder afstand, fortæller Michael Bang Petersen, der samtidig fortæller, at fordømmelsen er en central del af årsagen til, at folk i det hele taget overholder retningslinjer.

Fordømmelsen motiverer danskerne til selv at overholde retningslinjerne, men den også give bagslag, hvis man vælger at reagere på forargelsen over, at andre ikke overholder reglerne, lyder det.

- I et vist omfang er vejen til god adfærd brolagt med dårlig samvittighed. Men der ligger også et konfliktpotentiale. I særdeleshed hvis man reagerer på de fordømmende tanker. Det er fint nok, at man selv er opmærksom på, hvad andre tænker, og hvad der følger deraf, men man skal nok ikke gå og fordømme andre, siger han.

Ønsker mere kontrol

Martin Kildgaard Nielsen, administrerende direktør i Business Danmark, erkender, at det er meget naturligt, at mange har slækket på hygiejnen i løbet af særligt sommeren, hvor der var meget få smittede. Men han mener ikke, at det er et problem, hvis flere danskere gør sig som corona-politibetjente. Tværtimod.

Er resultaterne fra undersøgelsen måske ikke et udtryk for, at der er gået lidt meget corona-politi i den i befolkningen?

- Ikke i negativ forstand. Det er fair, at der går corona-politi i den, når smittetallene stiger, som de gør. Der er noget, der taler for, at lidt mere corona-politi ikke gør noget i øjeblikket, indtil vi ser smittetallene dale igen, siger han.

Dansk Erhverv ønsker ikke at kommentere undersøgelsen.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling