Annonce
I 2002 kom en ung kvinde til Danmark som kronprins Frederiks ukendte kæreste. Parret blev forlovet, og ved brylluppet i 2004 blev Mary Donaldsen kronprinsesse af Danmark. Kronprinsessen indtrådte dermed i en helt særlig rolle, som hun nu har haft i 18 år, og som hun selv fortæller om i en ny udstilling med titlen "Mary og Kronprinsesserne". Udstillingen er skabt af Kongernes Samling i anledning af Kronprinsessens 50-års fødselsdag den 5. februar 2022. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Selvfølgelig bliver der masser af genstande og fotos, som bringer publikum helt tæt på kronprinsessen. Men næste års udstilling på Koldinghus kommer også til at stille skarpt på selve den rolle, kronprinsesse Mary er trådt ind i gennem sit ægteskab med Danmarks kommende konge.

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Udstillingen "Mary og Kronprinsesserne" tegner både et portræt af den nuværende danske kronprinsesse og hendes fire forgængere i Glücksborg-slægten. De besøgende kan blandt andet se frem til at kunne nærstudere det berømte rubinsæt og den blå kjole og hårbøjle, som kronprinsessen bar ved prins Christians dåb i 2006.

Ud over at være en samling af store og små genstande, vil udstillingen fokusere på, hvad det helt grundlæggende vil sige at være kronprinsesse: Hvad forventes der, hvordan har hendes forgængere grebet det an, og hvordan forbereder man sig på at blive dronning og træde ind i en ny rolle?

- Med denne udstilling ønsker vi at stille skarpt på selve den opgave og de muligheder, der ligger i det at være kronprinsesse, lyder det i en pressemeddelelse fra Thomas C. Thulstrup, der er museumsdirektør for Kongernes Samling, som foruden Koldinghus favner museerne på Rosenborg og Amalienborg.

Museumsdirektøren tilføjer, at udstillingen - gennem enestående historiske genstande, private og aldrig før offentliggjorte fotografier samt kronprinsessens egne ord - får det gjort klart og tydeligt, at alle kronprinsesser i den glücksborgske familie er og har været meget stærke kvinder, som hver især har været med til at bane vejen for deres efterfølgere.

- De står naturligvis ved deres mands side og spiller en væsentlig rolle i forhold til at opdrage hans efterfølger. Men derudover har de alle haft deres mærkesager og vigtige dagsordener, som har gjort en stor forskel for mange mennesker og for Danmark. Præcis som kronprinsessen gør det i dag, siger Thomas C. Thulstrup.

Mary fortæller selv

I udstillingen vil de besøgende via en naturtro 1:1 projektion på væggene kunne opleve kronprinsesse Mary fortælle om sin rolle og guide dem på en opdagelsesrejse i sine forgængeres og Glücksborg-dynastiets historie. Ud over kronprinsesse Mary kommer man til at møde prinsesserne Louise af Hessen-Kassel, Lovisa af Sverige-Norge, Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og Ingrid af Sverige. Blandt dem er kronprinsesse Mary den eneste med en ikke-kongelig baggrund.

I udstillingen reflekterer hun over og sætter ord på, hvad hun kan genkende hos sine forgængere, samt hvad hun finder beundringsværdigt eller inspirerende hos dem. I pressemeddelelsen forud for udstillingen siger hun:

- Som kronprinsesse bliver man stillet over for den udfordring at skulle indtage en helt central plads i et fremmed land. Man skal tilegne sig et nyt sprog og en ny kultur, mens mange øjne hviler på én – og der er en stærk følelse af, at der er meget at leve op til. Men også store muligheder for selv at forme sin rolle.

Private fotos

Udstillingen tager de besøgende rundt i et fascinerende univers af grafik, projektioner og stemningsskabende scenografi.

Og ikke mindst vises unikke genstande som eksempelvis rubinsættet og kronprinsesse Marys egne fotos. Her kan man se motiver fra rejser i rigsfællesskabet, familieliv og billeder fra arbejdet med Kronprinsessens protektioner.

Udstillingen er skabt af Kongernes Samling i anledning af kronprinsessens 50-års fødselsdag, som falder den 5. februar 2022.

Mary og Kronprinsesserne

  • Man kan opleve udstillingen "Mary og Kronprinsesserne" på Koldinghus fra 1. februar 2022 til 30. december 2022.
  • Kronprinsesse Mary er født den 5. februar 1972 i Tasmanien, Australien.
  • Hun er uddannet bachelor i jura og handel.
  • Mary er gift med Kronprins Frederik den 14. maj 2004 i Københavns Domkirke, parret har fire børn: Prins Christian (f. 2005), Prinsesse Isabella (f. 2007) og tvillingerne Prins Vincent og Prinsesse Josephine (f. 2011).
  • Hun er protektor for en lang række organisationer inden for kultur, forskning, mode, sport og social- og sundhedsområdet.
  • Koldinghus er en del af Kongernes Samling sammen med Rosenborg og Amalienborg. Læs mere om aktuelle udstillinger på www.koldinghus.dk
Det ikoniske rubin-smykkesæt blev første gang båret ved Napoleons kejserkroning i 1804 af Désirée, den senere dronning af Sverige. Sættet kom til Danmark i 1869, da hendes oldebarn prinsesse Lovisa giftede sig med den danske kronprins Frederik (8.) Siden blev det foræret til hendes svigerdatter, Alexandrine, og i 1935 fik Kronprinsesse Ingrid det i brudegave. Sættet blev dronning Ingrids foretrukne i årtier, og hun testamenterede det til kronprins Frederik, så hans kommende hustru kunne bære et juvelsæt, der var en kronprinsesse værdig. Fotograf: Jens Peter Engedal
Udstillingen fortæller gennem et væld af genstande om kronprinsesse Mary og hendes forbindelse til forgængerne i "jobbet". Foto: Jens Peter Egedal
Dronning Louise er traditionelt tilskrevet en stor del af æren for børnenes strålende ægteskaber, som var grunden til, at hun og Christian 9. allerede i samtiden kaldtes ”Europas svigerforældre”. Louise har naturligvis ført sin omfattende korrespondance fra flere skriveborde, men det er tænkeligt, at hun allerede i tronfølgerårene arbejdede ved dette bord med ægteskabsplanerne. I dag har skrivebordet sin faste plads i Dronning Louises Salon på Amalienborgmuseet. Foto: Julie Laurberg, ca. 1908
Den nok væsentligste traditionelle opgave for en kronprinsesse er at stifte familie, og med på udstillingen er derfor en barnevogn, som man med sikkerhed ved, at prinsesse Alexandrine kørte sine sønner rundt i. På den tid var Alexandrine ganske vist ikke formelt kronprinsesse (denne titel fik hun først i 1906, hvor sønnerne for længst var ude af barnevognen), men Alexandrine tegnede fra sin ankomst Kongehusets fremtid og var dermed kronprinsesse af gavn og ikke af navn. Foto: ubekendt, 1900
Sådan er vi vant til at opleve kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ved hinanden side - her under et besøg i Kongernes Jelling - men udstillingen på Koldinghus kommer til at stille helt skarpt på særligt Kronprinsessens rolle i det danske kongehus. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Forsiden netop nu
Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Diplomat med Mellemøsten i blodet

Udland

Kina opfordrer til at tage russiske bekymringer alvorligt

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark