Annonce
Mange frisører oplever enten dagligt eller ugentligt afbud fra kunder på grund af kravet om coronapas. Arkivfoto: Sarah Bech
Erhverv

Knap hver anden frisør mister omsætning på grund af coronapas: - Vi skal ikke have restriktioner én dag for meget

En ny analyse viser, at 41 procent af de danske frisører mener, at de mister omsætning i "høj" eller "meget høj" grad på grund af krav om coronapas. De mange afbud fra kunder, der melder om for sene testsvar og lange testkøer, koster nemlig frisørerne dyrt.

Coronapas: Trænger du til at få klippet lokkerne efter flere måneder, hvor håret bare har groet og groet, så skal du huske at have styr på én bestemt ting: Coronapasset. Sådan et skal du nemlig vise, inden du kan sætte dig godt til rette i frisørstolen, ligesom det er et krav på eksempelvis indendørs spisesteder og museer.

Men selvom de fleste af os udmærket er bekendt med coronapassets regler, er der brancher, det rammer hårdt.

SMVdanmark, der er en organisation for danske små og mellemstore virksomheder, har netop lavet en analyse, der viser, at frisørerne i høj grad bliver påvirket negativt af coronapas-reglerne.

Ud af 661 frisører, der har besvaret undersøgelsen, svarer 40 procent, at de oplever, at kunder enten dagligt eller ugentligt melder afbud eller afstår fra at bestille tid på grund af udfordringerne relateret til coronapasset. Netop dét tal kom som den største overraskelse i organisationen bag undersøgelsen.

- Vi havde hørt fra frisører, at det var et problem og nogle meldte, at det var et stort problem i forhold til, at de stadig prøver at rejse sig økonomisk i øjeblikket efter flere måneders nedlukning. Men det overraskede os, at det var så mange, siger Mia Amalie Holstein, der er cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.

Den mest almindelige udfordring, som frisørernes kunder oplever, er for lang ventetid på testsvar. Dernæst følger for lang kø og ventetid på det nærmeste teststed - og sørme også, at nogle kunder ganske enkelt har glemt at blive testet.

Dårligere omsætning

De mange afbud udmunder i lavere omsætning. Hele 41 procent vurderer enten i høj eller meget høj grad, at coronapasset har en negativ betydning for deres omsætning.

Nøgletal fra undersøgelsen

  • 40 procent af frisørerne oplever, at kunder dagligt eller ugentligt melder afbud eller afstår fra at bestille tid på grund af udfordringerne relateret til coronapasset.
  • 30,1 procent vurderer, at deres omsætning siden genåbningen den 6. april har været dårligere sammenlignet med den forrige genåbningsperiode sidste forår - til trods for en længere nedlukning i anden omgang. 26,1 procent vurderer, at deres omsætning er den samme som ved den tidligere genåbning.
  • 41 procent vurderer enten i høj grad eller meget høj grad, at coronapasset har en negativ betydning for deres omsætning.

Imens der tales om genåbninger, at vi er ved at nærme os normalen, og mens politikerne har valgt at droppe de generelle hjælpepakker fra 1. juli, ser Mia Amalie Holstein helt anderledes på situationen i øjeblikket. For hende er tallene fra undersøgelsen et vink med en vognstang om, at alt ikke er tilbage ved normalen.

- Selvom vi er i gang igen, er der stadig restriktioner, der hæmmer efterspørgslen i nogle af de brancher, der er hårdt ramt. Tingene er ikke normaliserede, og det synes jeg, at de her tal viser med al tydelighed, siger hun.

Derfor mener hun, at noget bør ændres.

Fleksibelt værktøj

Helt konkret er holdningen i SMVdanmark, at coronapasset skal tilbagerulles hurtigst muligt langt de fleste steder og fremover kun være gældende til eksempelvis natteliv, koncerter og ved lokale udbrud.


Vi har respekt for, at man må gøre, hvad der er sundhedsfagligt fornuftigt, for vi skal selvfølgelig heller ikke ud i endnu en smittebølge og mere nedlukning. Men man skal heller ikke have restriktionerne én dag for meget.

Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef, SMVdanmark


- Vi ville gerne, at coronapas var noget, man indførte i en kommune, hvis der opstod høj lokal smitte. At det blev et mere fleksibelt værktøj, så man ikke skulle bruge det på steder med lav smitte, siger cheføkonomen.

For hende virker det ulogisk, at der er krav med coronapas ved frisøren, hvor man bliver klippet i nakken, mens det ikke er et krav hos tandlægen, hvor man bliver rodet i munden.

- Vi har respekt for, at man må gøre, hvad der er sundhedsfagligt fornuftigt, for vi skal selvfølgelig heller ikke ud i endnu en smittebølge og mere nedlukning. Men man skal heller ikke have restriktionerne én dag for meget.

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus