Annonce
Danmark

Klumme: Få nu fingeren ud af næsen

Skal konduktører demonstrere - som stewardesser om iltmasker - korrekt brug af mundbind før hver afgang? spørger klummeskribent. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce

Det nytter som skrædderen i helvede, når vi tager mundbind på og ikke kan finde ud af at bære dem. En togtur fra Odense til Aarhus blev en tydelig demonstration af rejsendes uduelige opførsel.

Hun graver dybt, den midaldrende kvinde på tog-sædet længere fremme skråt foran mig.

Allerede inden toget er kørt fra stationen i Odense, befinder hendes højre hånd sig under hendes mundbind, mens hendes pegefinger energisk borer sig ind i et af de nu kun halvt tildækkede næsebor.

Arbejdet bærer frugt, og gevinsten ender i munden - sådan cirka samtidig med, at konduktøren fløjter afgang.

På et sæde længere fremme sidder en anden kvinde med noget, der ligner et mundbind af lammeuld. Det ser hvidt og meget blødt ud på den eksklusive måde. Det er meget pænere end mit fra apoteket.

Hendes bind sidder i panden på hende. Hun sveder, så ansigtet glinser, og hun er travlt optaget af at skrive på sin bærbare computer. Hun fanger mig i at stirre og smiler venligt tilbage med pæne tænder.

Ved siden af mig sidder en høj, ung mand. Han stønner i stød over varmen, men kan vist ikke selv høre det for den musik, han har i ørerne, og han sender en lugt af ånde og chokolade i min retning. Hans mundbind befinder sig på hans hals, for det er nu engang svært at spise chokolade med et bind foran munden.

Jeg overvejer at toppe mine børns liste over alle de gange, jeg i deres øjne har præsteret akavet opførsel, ved at prikke den unge mand i siden (med albuen naturligvis)  og forklare ham om korrekt håndtering af mundbind - både af hensyn til ham og mig.

Men jeg orker ikke og skifter i stedet plads. Finder trods kravet om at følge sin pladsbillet et hjørne i vognen uden andre, hvor jeg kan skumle i fred.

Annonce

Får og en hyrdehund

En skærende røst i højttaleren tager pludselig  hele lydrummet, for vi nærmer os Horsens og får at vide, at nu SKAL alle have mundbind på:

"Færdes du på DSB-stationerne Horsens, Skanderborg, Aarhus H, Viby J og Hadsten skal du bære mundbind. Det samme gælder, hvis du ankommer med tog og stiger af på de nævnte DSB-stationer. Togpassagerer, der rejser igennem området, men ikke står af toget – fx rejsende med lyntoget fra København til Aalborg – skal påføre sig mundbind ved den første station i området, hvor toget stopper (Horsens) og kan tage det af efter sidste station i området (Hadsten)."

Jeg skuler over mod min tidligere sidekammerat, som nu trækker sit mundbind fra halsen op over mund og næse og sætter det omhyggeligt på plads ved at røre det stort alle steder og ligesom trykke det mod huden ved at klappe grundigt på det udefra- overalt!

En togkonduktør kommer forbi. Vi er som lydige får, mens hyrdehunden er til stede, men så snart hun er ude igen, ryger mange af mundbindene igen i panden, på halsen eller bliver lagt på bordet foran den rejsende.

Men det er ikke hyrdehunden, vi snyder -  det er os selv. Og hvis vi heller ikke lærer at håndtere mundbindet korrekt,  når vi endelig har det på, kan det blive en farlig affære udi falsk tryghed - både for os selv og vores medrejsende.


Men det er ikke hyrdehunden, vi snyder - det er os selv.

Uddrag af klummen


Er vi så fatte-svage, at konduktører skal demonstrere - som stewardesser om iltmasker - korrekt brug før hver afgang? Skal vi have et mundbind-politi? Skal vi allesammen smittes?

Hvad enten vi kan lide det eller ej, så er brug af mundbind både en henstilling og nogle gange  et krav.

Så brug hovedet og få fingeren ud af næsen, så vi kan slippe for at have det på hurtigst muligt.

Sundhedsstyrelsen siger:

Vidste du, at et engangsmundbind ikke må bruges i mere end fire timer? Og at du kun må bruge det én gang? Det er vigtigt at bruge et mundbind korrekt. Ellers virker det ikke.

  • Start med rene hænder.
  • Sørg for at vende mundbindet rigtigt.
  • Dæk næse og mund med mundbindet og fastgør det bag ørerne
  • Sørg for, at mundbindet sidder helt tæt til ansigtet.
  • Rør ikke mundbindet under brug, og skift det altid, hvis det er vådt eller beskidt.
  • Når mundbindet skal af, skal du tage fat i elastikkerne og ikke røre selve mundbindet.
  • Husk at smide det ud efter brug og sørg for at få vasket eller sprittet hænder bagefter.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Vestkystens glemte kunstnerkoloni

Danmark

Plantekød og pølsesnak

Annonce