Annonce
Caféer og restauranter mangler akut arbejdskraft. Kan det løses med et snuptag ved at tegne flere overenskomster? Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Et slutfløjt i en artikel i Avisen Danmark har udløst en sand ordkrig i restaurationslivet. Det sker, imens store dele af virksomhederne har afkrævet politikerne hjælp med at skaffe mere arbejdskraft.

Denne sag begynder i starten af januar, da Jan Vinther Laursen, formand for hotel- og restaurationsbranchen, Horesta, på vegne af branchen skulle uddybe sine ønsker til politikerne om flere ledige hænder.

Jan Vinther Laursen fortalte om de 70 procent af hotellerne og 60 procent af restauranterne, der sidste sommer havde ledige job, de ikke kunne besætte, hvilket kostede tabt omsætning og bidrag til velfærdssamfundet.

Til allersidst blev Laursen spurgt til sin egen virksomhed, fastfoodkæden Bones med 1400 ansatte. Han oplever nemlig ikke selv problemer med at skaffe arbejdskraft, understregede han.

- Det er en ganske lille del af restaurationsbranchen i Danmark, der er overenskomstdækket. Det er vi i Bones, og vi betaler nok en lille smule mere for arbejdskraften. Det kan også være et argument i denne sammenhæng, lød det fra Horesta-formanden.

Horesta er en arbejdsgiverforening, der forhandler overenskomster hjem med modparten, fagforbundet 3F. Det kan vel ikke overraske, at Horesta-formanden er tilhænger af overenskomster.

Afskedssalutten behøvede sådan set ikke at komme bag på nogen. Horesta er ikke bare en brancheforening, men også en arbejdsgiverforening, der forhandler overenskomster hjem med modparten, fagforbundet 3F. Det kan vel ikke overraske, at Horesta-formanden er tilhænger af overenskomster.

Alligevel fik slutbemærkningen fuld skrue, ikke mindst da Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, fik læst sig til bunds i Avisen Danmark-artiklen. Hun hæftede sig ved Bones-direktørens blåstempling af overenskomster med ordentlige løn- og arbejdsvilkår, som hun siger.

"Tip hermed givet videre til de mange arbejdsgivere i restaurationsbranchen, der ikke har tegnet overenskomst", tilføjede hun og høstede 135 likes fra højtprofilerede fagforeningsfolk og socialdemokratiske ministre.

Men ovre i en anden brancheforening fik Jacob Niebuhr nok. Han driver tre restauranter i Silkeborg og oplyser at have arbejdet i restaurationsbranchen, siden han var 13 år gammel. Nu er han tillige formand for Danmarks Restauranter og Caféer, DRC, der er blevet langt mere synlig for omverdenen under coronanedlukningerne.

"Manglen på arbejdskraft har intet med overenskomst at gøre", skriver han på det sociale medie Linkedin og tilføjer en lang liste af grunde til, at det er svært at rekruttere kokke, tjenere og opvaskere i restaurationsbranchen.

For eksempel at hele arbejdsmarkedet savner arbejdskraft, lige fra hjemmehjælpere til håndværkere og ingeniører. At service-, kokke- og tjeneruddannelserne ikke kan tiltrække studerende. Og at en ordentlig løn ikke rækker, hvis man ikke er i stand til at beskytte de ansatte mod grove kommentarer, sexisme eller diskriminerende adfærd.

Han mener, at blot seks-otte procent af restauratørerne i dag har indgået en overenskomst.

"Det kan godt være at de 92-94 procent af restauratørerne alle er helt forkerte på den, men det kunne jo også være netop overenskomsten, der var helt irrelevant for de problemer, vi står over for i restaurationsbranchen", tordner Jacob Niebuhr.

Sagen har udløst et sjældent interview med Jan Vinther Laursen i netavisen Pio, der har tætte bånd til Socialdemokratiet. I interviewet hylder han den danske model - altså den med, at arbejdsgivere og arbejdstagere selv indgår aftaler om løn- og arbejdsvilkår i Danmark.

Men i stedet for at skyde på sine branchefæller, der ikke har indgået overenskomst, udråber han det til et problem for begge sider af forhandlingsbordet.

- Vi har en stor, fælles udfordring i at etablere aftaler med hinanden, som flere kan se sig selv som en del af. Der er desværre færre og færre, der er organiseret i en fagforening, og desværre færre og færre som kan se sig selv som en del af overenskomsten, siger Horesta-formanden til Pio.

Det er en meget diplomatisk udlægning - og helt uden at forholde sig til, at de store rekrutteringsproblemer i branchen helt sikkert ikke bliver løst, selv om hver eneste café og restaurant sprang på overenskomsten.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Udland

Vicesherifs datter var blandt dræbte børn i skoleskyderi

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Udland

Ukraines udenrigsminister: Nato foretager sig intet

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole