Annonce
- Nu har jeg knoklet for Kolding i næsten 30 år på Christiansborg, og nu er jeg klar til at gøre det i en anden sammenhæng. Men det er jo helt og aldeles Venstres medlemmer, der afgør, om det bliver sådan, siger Eva Kjer. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Danmark

Kampvalg i Kolding: Eva Kjer går efter borgmesterposten

Der er udsigt til, at byrådsvalget i Kolding Kommune bliver et præsidentvalg i miniversion. Nu meddeler en af Folketingets veteraner med adskillige ministerposter bag sig, Eva Kjer Hansen, at hun går efter at blive borgmester i Kolding. Det samme gør SF's eks-udenrigsminister Villy Søvndal.

Kolding: Det bliver efter alt at dømme to tidligere meget indflydelsesrige ministre, der kommer til at tage det helt store slag om borgmesterposten i Kolding ved byrådsvalget næste år.

Nu melder Koldingkredsens folketingsmedlem gennem 30 år, Eva Kjer Hansen, nemlig ud, at hun er parat til at stille op som borgmesterkandidat i sin valgkreds. 56-årige Eva Kjer Hansen har blandt andet været social- og ligestillingsminister, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og miljø- og fødevareminister i Anders Foghs og Lars Løkke Rasmussens regeringer.

Dermed er der udsigt til, at hun og SF’s 68-årige Villy Søvndal, der er tidligere udenrigsminister, partiformand og nuværende regionsrådsmedlem i Region Syddanmark, bliver valgets hovedpersoner i Kolding. Villy Søvndal sagde så sent som i fredags på et pressemøde, at hans beslutning om at stille op som borgmesterkandidat i Kolding nu er definitiv.

Kampvalg i Venstre

Eva Kjer Hansen bekræfter onsdag overfor JydskeVestkysten, at hun er klar til at påtage sig opgaven som Koldings førstekvinde og sit partis frontfigur i Kolding efter Jørn Pedersen (V), der for nylig meddelte, at han ikke genopstiller efter 12 år som borgmester.

- Det er rigtigt, at jeg har haft et utal af henvendelser, siden Jørn Pedersen meddelte, at han ikke genopstiller. Og det er rigtigt, at jeg tager imod opfordringen og stiller mig til rådighed. Nu har jeg knoklet for Kolding i næsten 30 år på Christiansborg, og nu er jeg klar til at gøre det i en anden sammenhæng. Men det er jo helt og aldeles Venstres medlemmer, der afgør, om det bliver sådan, siger Eva Kjer Hansen, der i øjeblikket er ved at afsætte sin bolig i Aabenraa for at flytte til Kolding.

Eva Kjers udmelding betyder, at valget i Kolding Kommune formentlig ikke kun bliver noget, der minder om et præsidentvalg i miniudgave. Den betyder også, at der bliver kampvalg internt i Venstre i Kolding, når partiets medlemmer skal vælge deres nye borgmesterkandidat på en generalforsamling i oktober.


Vi har haft en stærk borgmester i Kolding i 12 år i Jørn Pedersen. Nu skal vi have fundet en afløser, som kan løfte Kolding op på næste niveau. Det mener vi, at Eva er den rette til.

Henrik Nielsen, byrådsmedlem for Venstre i Kolding


Allerede dagen efter, at Jørn Pedersen den 24. august offentliggjorde sin afgang, sagde formanden for Venstres 12 mand store byrådsgruppe, 43-årige Jakob Ville, at han stiller sig til rådighed som sit partis næste borgmesterkandidat.

Det har ingen i gruppen hidtil rigtig forholdt sig til.

Fire-banden

Men nu siger fire af byrådsgruppens medlemmer, Birgitte Kragh, Eea Haldan Vestergaard, Asger Christensen, som i øjeblikket har orlov fra byrådet på grund af sit medlemskab af EU-Parlamentet, og Henrik Nielsen, at de ønsker Eva Kjer Hansen som Venstres nye frontfigur.

- Vi har haft en stærk borgmester i Kolding i 12 år i Jørn Pedersen. Nu skal vi have fundet en afløser, som kan løfte Kolding op på næste niveau. Det mener vi, at Eva er den rette til, siger Henrik Nielsen.

Eva Kjer Hansen

Født 22. august 1964, opvokset i Hellevad og bor i Aabenraa.

Student fra Aabenraa Statsskole og cand. polit.

Datter af landmand Hans Hansen og Ellen Kjer Hansen, mor til tre døtre.

Medlem af Venstres Ungdoms landsstyrelse 1982-1985.

I 1985 blev hun Venstres folketingskandidat i Haderslev, fra 1990 i Kolding.

Blev valgt til Folketinget første gang i 1990 og sad samtidig i perioden 1994-1999 i EU-Parlamentet.

Har flere ministerposter bag sig - bl.a. socialminister og minister for ligestilling, minister for fødevarer, fiskeri og landbrug, miljø- og fødevareminister og minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

 Eva Kjer Hansen fik 2864 personlige stemmer i Kolding Kommune ved Folketingsvalget i 2019.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst