Annonce
Det giver ikke mening at tale om en amerikansk virkelighed i ental. Legitim valgsejr eller statskup, terrorist eller Black Lives Matter-demonstrant, pandemi eller opblæst influenza - det afhænger i USA af øjnene der ser, og medierne der rapporterer. Måske er vi også på vej derhen i Danmark, siger en ekspert. REUTERS/Dustin Chambers
Danmark

Kampen om sandheden: Eksperter trækker paralleller til USA

Rent politisk kan de hverken placeres til højre eller venstre. Men In Black er snarere en folkebevægelse in spe, siger forskere, der samtidig frygter, at vi bevæger os mod amerikanske protesttilstande - mod en situation hvor “sandhed” ikke kan stå i ental

Sandt eller falsk: I USA findes der populært sagt flere virkeligheder. Det handler om mere end politisk uenighed - det handler om grundlæggende forskelle i, hvad borgerne opfatter som sandt og falskt. Legitim valgsejr eller statskup, terrorist eller Black Lives Matter-demonstrant, pandemi eller opblæst influenza - det afhænger i USA af øjnene der ser, og medierne der rapporterer.

Og måske er vi også på vej derhen i Danmark.

Det mener i hvert fald Malthe Lehrmann, som er Ph.d.-studerende på Aarhus Universitet og har forsket i danskernes adfærd og holdninger under COVID-19.

- Modstanden mod coronarestriktioner har ført til diskussioner, hvor der er en grundlæggende uenighed om, hvad der er sandt og falskt, siger Lehrmann.

- På den ene side har du eksempelvis Men In Black, der mener, at danske medier og politikere manipulerer billedet af coronasituationen. På den anden side står regeringspolitikere og medier og beskylder skeptikere for at være konspirationsteoretikere, der spreder misinformation med vilje.
Det mest opsigtsvækkende er, at gruppens medlemmer kommer mange forskellige steder fra i samfundet.

Malthe Lehrmann, som er Ph.d.-studerende på Aarhus Universitet og har forsket i danskernes adfærd og holdninger under COVID-19
Malthe Lehrmann har blandt andet lavet feltarbejde i forskellige levefællesskaber, hvor de konspirerer mod det danske demokrati og den offentlige debat på grund af deres utilfredshed med coronahåndteringen. Og han har set, hvordan modstanden i løbet af de seneste 11 måneder har udviklet sig til dét, der ligner den foreløbige kulmination med Men In Black-demonstrationerne.

- Det mest opsigtsvækkende er, at gruppens medlemmer kommer mange forskellige steder fra i samfundet. Det er en folkebevægelse in spe, fordi den er så bred og flerstemmig, siger Lehrmann.

Ikke bare højreekstremister

Den samme form for mangfoldighed bider Rikke Peters mærke i. Hun forsker i konspirationsteorier og propaganda samt forebyggelse af online ekstremisme på University College Lillebælt. Og hun har i virkeligheden svært ved at definere Men In Black.

- Du kan ikke bare slå dem hartkorn som højreekstremister. Tit ser vi bevægelser, der ret tydeligt placerer sig til højre eller venstre rent politisk. Men In Black favner bredere, siger hun.

- Det eneste de har tilfælles er modstanden og mistilliden rettet mod regeringen.

Ingen er rigtig klar over hvor meget opbakning Men In Black har i Danmark. Facebook-gruppens 15.000 følgere er ikke nødvendigvis retvisende, for journalister, forskere og andre nysgerrige sjæle følger dem ofte - uden at de nødvendigvis er enige med dem.

I de åbne protester på gaden, som de foreløbig har arrangeret fem af, er der dukket nogle hundrede stykker op. Alligevel har de fået stor opmærksomhed, hvilket ifølge Rikke Peters bunder i gruppens sans for æstetik.

- Men In Black er helt klart inspireret af protester, vi har set i USA. Den her måde at samles i stor stil, bringe protesterne fra internetforums til den virkelige verden samt markere sig ved hjælp af æstetiske virkemidler: fakler, fyrværkeri, slagord og kampsange, siger hun.

Og det er ikke kun i Danmark, at coronaprotesterne har stjålet overskrifter. I andre europæiske lande - blandt andet Tyskland, Holland, Italien og Spanien - har modstanden mod restriktioner også ført til optøjer.

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

USA anmoder om møde i FN og genbekræfter støtte til Ukraine

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark