Annonce
Der var stille i Københavns Lufthavn i månederne efter de første coronatilfælde i 2020, der lukkede landet og det meste af verden ned. Sidste år var der også døde perioder, men pilen peger dog opad med mere end ni millioner rejsende i 2021. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Erhverv

Københavns Lufthavn indhentede lidt af det tabte i 2021

Passagertallet i Københavns Lufthavn er steget det seneste år, men er stadig langt fra niveauet før corona.

Det gik en smule fremad for Københavns Lufthavn sidste år, hvor der var flere passagerer igennem terminalerne end i katastrofeåret 2020.

Alligevel er der lang vej endnu til den travlhed, som prægede lufthavnen i Kastrup tilbage i 2019, hvor corona ikke greb forstyrrende ind i driften.

I alt benyttede knap 9,2 millioner passagerer lufthavnen i 2021. Det er en forbedring på 22 procent i forhold til året før, men er stadig næsten 70 procent dårligere end i 2019.

Det er særligt de oversøiske destinationer, der blev ramt af rejserestriktionerne sidste år. Både USA og mange lande i Asien var det meste af året lukket for turister.

Kun 659.713 personer fløj i årets løb til en destination uden for Europa, hvilket er en tilbagegang på 24 procent sammenlignet med året forinden og med 82 procent sammenlignet med 2019.

Peter Krogsgaard, der er kommerciel direktør i Københavns Lufthavne, hæfter sig dog ved, at tøjlerne på det seneste er blevet løsnet en smule ude i verden.

- Ved årets slutning kom der igen gang i de lange rejser ud af Europa til især Thailand og amerikanske storbyer som New York, San Francisco og Chicago.

- I december var vi på næsten 50 procent af de normale passagertal på den interkontinentale trafik. Det skaber ekstra optimisme, siger han.

Krogsgaard forventer også, at vi i løbet af sommeren begynder at se et mere normalt rejsebillede - særligt i Europa - hvis ikke der dukker en ny, overraskende covid-19-variant op.

London har i mange år været den mest populære destination for flyrejsende fra København, men britiske coronarestriktioner har sendt byen ved Themsen ned på sjettepladsen. I stedet blev Aalborg ny topdestination med mere end 566.000 rejsende fra København.

Også Spanien har nydt godt af, at andre feriedestinationer har været lukket ned. Mallorca, Malaga og Gran Canaria har sendt spanierne til tops som det mest besøgte land med 1,1 million rejsende. Det er mere end dobbelt så mange, som rejste til Italien.

Københavns Lufthavn er blandt andet ejet af pensionskasserne ATP og OTTP (Ontario Teachers' Pension Plan), der sidder på godt 59 procent af aktierne.

Den danske stat ejer lidt mere end 39 procent af aktierne. Resten er fordelt på mindre private og institutionelle investorer.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Verdens største fragtfly kommer til Billund Lufthavn

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases