Annonce
Danmark

Kærester skulle blotte personlige beskeder og fotos for at krydse grænsen: Nu bliver reglerne ændret

Kærester, forlovede og bedsteforældre fra nordiske lande og Tyskland må fra mandag besøge deres partnere eller familier i Danmark. For kærestepar er der dog særlige krav, der skal overholdes for at få tilladelse til indrejse. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Udlændinge med kærester i Danmark kan fremover godt få lov til at krydse grænsen. Det kræver dog, at de gennem alt fra private sms'er til mails og billeder kan bevise, at forholdet har varet i mindst et halvt år og har haft fysisk karakter. Rigspolitiets nye retningslinjer for de adskilte par vækker forargelse fra flere politiske kanter.

Opdateret mandag klokken 18.10: Efter publikationen af denne artikel har justitsminister Nick Hækkerup udtalt, at reglerne vil blive ændret i løbet af de kommende dage. Det vil således være nok at underskrive en tro- og loveerklæring for at få sin kæreste fra Norden eller Tyskland ind over grænsen. Læs mere her.

Grænsekontrol: Helt nyforelskede personer fra Tyskland og andre nordiske lande skal ikke gøre sig forhåbninger om at kunne få lov til at besøge deres kærester i Danmark lige foreløbigt, selvom regeringen fra mandag har udvidet kærestepars rettighed til at ses.

Det står klart, efter Rigspolitiet har sat ord på, hvornår man er kærester nok til at kunne få tilladelse til at krydse den dansk-tyske grænse trods corona-nedlukningen. Ifølge Rigspolitiet kræver det nemlig, at man har været i et forhold i et halv år.

- Kæresteforhold skal have haft en vis varighed, som udgangspunkt 6 måneder, og personerne skal have haft jævnlige fysiske møder. Dvs. kæresteforhold, der alene har bestået af skriftlig eller telefonisk korrespondance, anses ikke for anerkendelsesværdige i forbindelse med de aktuelle indrejserestriktioner, lyder det på politiets hjemmeside.

Og hvordan beviser man så, at man lever op til ovenstående? Det har Rigspolitiet ligeledes formuleret et svar på. Forholdets karakter og varighed kan blandt andet dokumenteres ved grænsen gennem mail- og sms-korrespondancer, opkaldslister eller private fotos på telefonen.

- Det er op til borgeren selv at vurdere, hvor meget og hvilken dokumentation man vil fremvise for at sandsynliggøre relationen til kæresten i Danmark. I sidste ende er det en samlet vurdering foretaget af grænsekontrollanten, der afgør, om borgeren får lov at rejse ind i Danmark, lyder det i retninglinjerne, som nu bliver mødt af hård kritik fra flere politiske kanter.

De må rejse ind i Danmark

  • Siden 14. marts, hvor indrejseforbuddet til Danmark trådte i kraft, har det krævet et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål" at krydse grænsen.
  • I forbindelse med genåbningens anden fase har regeringen besluttet at udvide listen over, hvem der må krydse grænsen.
  • Derfor må personer med fast ophold i de nordiske lande og Tyskland nu rejse ind, hvis de er sommerhusejere, ligesom de også må besøge deres kære, hvis de har kærester, forlovede og bedsteforældre i Danmark.
  • Trods massivt pres fra flere partier fastholder Regeringen grænselukningen. Statsminister Mette Frederiksen (S) har forpligtet sig til, at regeringen vil melde ud om grænsespørgsmålet senest 1. juni.

Annonce

Grænseoverskridende

For selvom en udvidet liste over anerkendelsesværdige formål for at krydse grænsen særligt for adskilte familiemedlemmer eller kærestepar længe har været efterspurgt fra flere partier, vækker vilkårene for lempelsen undren.

- Vi har kæmpet for, at kærestepar kan genforenes, men det undrer mig, at politiet skal gennemse dybt private beskeder for at afgøre, om de kan krydse grænsen. Jeg forstår ikke, hvordan de kan få lov til det i forhold til lovgivningen, og det tager jeg fat i ministeren for at få en afklaring på. Jeg synes, det er grænseoverskridende, udtaler SF's retsordfører Karina Lorentzen i en pressemeddele med henvisning til, at hun nu vil have justitsminister Nick Hækkerup (S) til at forholde sig til de ifølge hende kritisable retningslinjer.

Også Venstres Eva Kjer Hansen har tidligere gået i front for at genforene splittede familier i grænselandet. Hun finder de nye lempelser for blandt andet kærestepar skuffende.

- Man ryster jo på hovedet, når man hører om de dokumentationskrav. Jeg kan blive helt harm. I min verden er det restriktioner, der aldrig burde være indført i respekt for det liv, der leves i grænselandet. Vi taler om forholdsvis få mennesker, der burde have lov til at besøge deres kære, så længe hygiejnemæssige forholdsregler overholdes, siger Eva Kjer Hansen.

Annonce

Passér-seddel

Både SF og Venstre finder det er urimeligt, at grænsekontrollanterne skal stå med opgaven at vurdere, om kærestepar har ret til at se hinanden eller ej.

- Det her sætter alle i bekneb. Det sætter den enkelte kontrollant i en helt urimelig situation, hvor han ud fra sin subjektive vurdering skal beslutte, om man har ret til at krydse grænsen eller ej. Samtidig pålægger man folk at blotlægge deres privatliv i stedet for at sige, at vi har tillid til, at I giver korrekte oplysninger om, at I har elskede i Danmark, siger Eva Kjer Hansen, som mener, at de nuværende gråzoner helt bør udvaskes.

SF's Karina Lorentzen opfordrer til, at der laves en passér-seddel, som kan fremvises ved gentagne besøg.

- Allerede da vi tillod familiemedlemmer at besøge hinanden for nogle uger siden, blev jeg kontaktet af mennesker, der skulle argumentere hårdt for deres sag, hver gang de krydsede grænsen. Jeg tror ikke, det skaber mindre debat, når nu forholdet er lidt ”løsere” end et direkte familiebånd. Det vil hjælpe, hvis man en gang for alle kunne få udstedt et papir, der tillader passage, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Her er redaktørens anbefalinger til dig

Annonce