Annonce
Svostrup Kro. Foto: Jens Thaysen
Kultur

Jylland på kryds og tværs

Jylland har det meste: smuk og vild natur, lækker mad og en spændende historie. Dyk for eksempel ned i historien på Svostrup Kro, som ikke har forandret sig meget, siden den blev bygget i 1834, få pulsen op ved at gå på tværs af Jylland og tag et smut til Læsø for at mæske dig i jomfruhummere.

HOTELoptur: Svostrup Kro ligger i Svostrup nær Silkeborg. Kroen opstod, da Gudenåen stadig var en vigtig færdselsåre og fyldt med pramdragere og handelsfolk, som ønskede at finde et sted at spise og sove. Ikke meget har forandret sig på Svostrup Kro siden dengang, og det er da også kroejernes håb, at man som gæst vil føle sig hensat til en svunden tid. Værelserne er små og stemningsfyldte. Prøv for eksempel Almueværelset, som er indrettet med almuens husflid og malet i dets farver - lyserød og lilla. Værelset er i to etager, hvoraf der i stueetagen er to alkover og en hyggelig lille stue samt bad og toilet. På 1. salen finder man soveværelset med en stor dobbeltseng og en enkeltseng.


KULTURsus: Fra januar i år blev Koldinghus omdannet permanent til den tredje afdeling af Kongernes Samling, som er en museumssamling tilknyttet Kongehuset, hvis formål er at fortælle den danske historie belyst ud fra kongerne. Indtil i år havde Kongernes Samling to afdelinger: Rosenborg og Amalienborg, men nu er Koldinghus altså også blevet et royalt udstillingssted. Frem til 2. januar 2022 bliver dronningens private borderier udstillet under overskriften “Dronningens Broderier” på Koldinghus. I udstillingen vises cirka 100 af dronningens private broderier for første gang i en udstilling. Når dronningen broderer, tegner hun selv mønstrene og komponerer farvesætningerne, og ofte bliver de færdige broderier foræret væk til familie, venner eller ansatte ved hoffet.

Dronning Margrethe og prinsesse Benedikte åbnede udstillingen "Dronningens Broderier" på Kongernes Samling på Koldinghus i april i år. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

GANEkræs: Tag båden fra Frederikshavn til Læsø og smut en tur forbi Læsø Spisehus på Østerby Havn. Her kan du få alt godt fra Læsø, det vil sige jomfruhummere, røgede fisk, Læsø Galloway og så videre. Og det hele foregår i hyggelige omgivelser med udsigt til mågerne på havnen og kutterne, som kommer ind og ud. Værtsparret, Kitty og André, har indrettet spisehuset således, at der er restaurant i den ene ende og butik i den anden, så man kan få mange af de lækkerier, man lige har spist, med hjem. I butikken kan der selvfølgelig også købes Læsø Salt, ale fra Østerby bryghus, honning og hyldeblomstvin fra Læsø og så videre.

Læsø Spisehus Foto. Birgitte Carol Heiberg

NATURfryd: Kyst til Kyst Stien er 120 kilometer lang og går fra Vejle til Blåvand. På turen kommer du igennem et varieret landskab, som blev skabt under den sidste istid for cirka 16.000 år siden. Dengang nåede isranden til området mellem Bække og Hovborg, og foran isen lå et tundralandskab, hvor man blandt andet kunne møde mammuter. På turen kommer du ud i flade ådale, bakkeøer, klitter, hede og meget andet. Er du til arkitektur og kunst, kan du jo starte turen ved Bølgen i Vejle og slutte ved de bunkers ved Hvidbjerg Strand, som Bob Woodrows omdannede til muldyr i 1995.

Bølgen i Vejle. Foto: Mads Dalegaard


Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Indland

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Podcasts

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Indland

Dokumentar: TV 2-vært tilbudt fast job hvis hun ville have sex

Udland

Canada har opdaget første tilfælde af ny coronavariant

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Fra snoreloftet kunne hun se ned på Gamle Scene og lade sig fortrylle af skuespillerne, operasangerne eller balletdanserne under sig. Allerede som barn blev Sonja Oppenhagen draget af de store dramaer, de store følelser i sangene og magien i de næsten svævende dansere.

Danmark

Se Danmark: De blå Kugler hopper i vandet året rundt

Lemvig: De blå Kuglers klub lyder måske som noget, der har med julen at gøre. Det har det ikke. Det er en flok vandhunde, der elsker at bade hele året, og gerne gør det i selskab med andre.

Udland

Lagarde stoler på eurozonens styrke i ny coronabølge

Eurozonen er i bedre form end tidligere til at håndtere en ny coronabølge eller den nye Omikron-variant.

Danmark

Lyt eller læs: Eva var et af eksperimentbørnene fra Grønland og går stadig rundt med følelser af savn og sorg 70 år efter: Om natten græd jeg stille under dynen

Indland

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Debat

Debat: Venstre og Konservative har hovedet fuld af A-kraft

Debat

Debat: Kommunernes modtagelsesarbejde af flygtninge mangler stadig en vigtig komponent

Læserbrev

Debat: Hvornår lærer politikere at vise rettidig omhu?

Erhverv

Brian Mikkelsen: Lad os nu få rimelige regler for generationsskifte

Kultur

Volbeats dyrker skæve karakterer: Ny sang fortæller om en svensk heksebrænding

Debat

Vores fremtid i EU: Vi skal investere mere grønt