Annonce
Familien Christiansen. Familiemedlemmerne er hårde ved hinanden, men de passer også på hinanden, og det er der brug for. Foto: Per Arnesen/TV2
Kultur

Jydehumor til fem stjerner: TV2's 'hemmelige' minkavler-familie har fortjent et større rampelys

"Minkavlerne" er tilbage, og sæson tre tegner til at blive en vellykket omgang i det nordjyske mudder, hvor familien Christiansen er endt i så store problemer, at den er sat under administration af banken. Noget går dog godt, men det meste galt - og vi kan ikke andet end grine af det.

Tv: Det går dårligt hos familien Christiansen på minkfarmen i det nordjyske. Meget dårligt - men selv om man ikke bør more sig over andres ulykke, er det umuligt at lade være i denne tredje sæson af krimi-komedien "Minkavlerne".

Serien lever sit liv på TV2 Play og snart på Zulu, men den havde fortjent en runde på flow-tv i bedste sendetid, for den er både velspillet, overraskende og finurligt komponeret. Den er også sjov. Fra fnisende morsom til lårklaskende grinagtig.

Vi er i 2019. Familien Christiansen er sat under administration af banken, og bror Allan (Jonas Mogensen), som er exceptionelt naiv og barnligt følelsesladet, kommer ud af fængslet, hvor han har afsonet et ulvedrab. Straffen kunne have været meget værre, men det er man nødt til at se den forrygende afslutning af anden sæson for at forstå.

Allan har fået en ny ven i fængslet, og det venskab tegner ildevarslende, for Bjørn, som "vennen" hedder, er en ulmende voldsudøvelse i skikkelse af Kenneth Christensen.

Allans nye ven hedder Bjørn (Kenneth Christensen), og med ham er der udsigt til flere problemer. Foto: Per Arnesen/TV2

Hjemme på gården står pelsningen af minkene for døren, og der spekuleres i at anskaffe en maskine til arbejdet i stedet for de sædvanlige litauere. En pelsningsmaskine er dyr, men som bror Martin (Kasper Gross) siger om fremtiden:

- Det er jo ikke bare sådan, at man kan lukke et helt erhverv ned med et trylleslag.

Niller er vred

Martin er blevet kæreste med Mie (Stina Mølgaard), og han kommer til at bilde hende ind, at han er en handy-mand. Det er naturligvis dømt til at gå galt, for Martin med de gode intentioner og 20 tommelfingre er sjældent heldig.

Og nu vi er ved kærligheden, er far Niller, der spilles af  Niels Hausgaard - han lyder som sig selv, og det er en stor ros - rasende på mor Gerda (Kirsten Lehfeldt) over, at hun har knaldet med pastor Per (Frank Hvam).

Frank Hvam som den halvintellektuelle pastor Per. Jazz-elsker, rummelig og alt for glad for rødvin. Foto: Per Arnesen/TV2

Og hold så fast: Vi ved, at resultatet af den udenomsægteskabelige affære er, at familiens lillebror Jakob (Ruben Søltoft) ikke er Nillers biologiske søn. Og at det er et problem på flere måder, fordi Jakob elsker Maria (Anna Stokholm), som er datter af pastoren. Men, men, men - takket være et snedigt manuskript er der en løsning på problemet.

Indviklet at forklare, men det føles ikke sådan, når man ser det, og selv om der er lange og mange tråde i "Minkavlerne III", er de foregående sæsoner endt med et færdigt og forholdsvis logisk spundet garnnøgle uden knuder.

Mindre manisk

På rollelisten finder vi også blandt andre Bodil Jørgensen, Mick Øgendahl og Bjarne Henriksen, og i de kommende afsnit også Rasmus Botoft og Lars Hjortshøj. Samlet set en besætning med gummistøvlerne solidt sat i humoren, som er stærkt afhængig af timing og underspil for at fungere.

Eventuelt overspil mærkes med det samme, og det prægede desværre lidt for meget begyndelsen af anden sæson, men synes næsten udryddet nu. Måske forbi tempoet er mindre manisk.

Vi får hele humorpakken og ofte på jysk - både det åbenlyst sjove, men også den humor, man selv skal gøre en indsats for at fange. Små antydninger i halve replikker og hints af både den visuelle og hørbare slags. Det gør, at man uvægerligt koncentrerer sig om at få det hele med.

Snert af genkendelse

Sjovest er og bliver dog samspillet mellem brødrene Martin og Allan, der er som femårige, når de strides. De virker så ægte, at det er svært at tro, at deres skuespillere, Kasper Gross og Jonas Mogensen, kan være meget klogere, men det er trods alt dem, der har skrevet manuskriptet.

Selv om familien Christiansen og det lille omgivende samfund er sat på en urealistisk spids, er de ikke længere ude, end at alle vi, der bor eller har boet på landet, mærker snerten af genkendelse. Det gør det rablende, pinlige og også grænseoverskridende univers sært vedkommende.

Det hele forløber så glidende som brun sovs over hvide kartofler. Eller så glidende som pastor Pers eskalerende rødvinsforbrug.

Det hele forløber så glidende som brun sovs over hvide kartofler. Eller så glidende som Pastor Pers eskalerende rødvinsforbrug.

Uddrag af anmeldelsen


Instruktion: Jesper Rofelt. 8 afsnit a 25 min. Premiere 27. marts på TV2 Play, 4. april på TV2 Zulu. Denne anmeldelse baserer sig på de to første afsnit.


Der er skruet ned for Mick Øgendahls karakter som René. Han er nemlig sur over, at ingen besøgte ham på hospitalet, da Allan skød ham - igen. Foto: Per Arnesen/TV2
Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Virksomheden bag hjemmesiden Eltjekket.dk har vildledt forbrugerne til at tro, at de kunne finde den billigste elaftale.

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse