Annonce
Danmark

Justitsminister Nick Hækkerup skal forklare manglende efterforskning af Scandinavian Star

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om manglende dansk efterforskning af forsikringspørgsmål i sagen om branden på Scandinavian Star. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Justitsministeren skal svare på nogle af de mange ubesvarede spørgsmål om den manglende efterforskning af branden på norgesfærgen Scandinavian Star.

Scandinavian Star: Justitsminister Nick Hækkerup (S) kommer nu til at besvare nogle nærgående spørgsmål om den manglende efterforskning af branden på norgesfærgen Scandinavian Star.

En forespørgselsdebat i Folketinget er undervejs, og ministeren skal også igennem et åbent samråd om sagen. Det er nu berammet til 19. november.

Færgen Scandinavian Star blev sat i brand på åbent hav natten til 7. april 1990 på sin vej fra Oslo til Frederikshavn. 159 mennesker omkom.

Samrådsspørgsmålet, der er rejst af Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, med opbakning fra SF's Karina Lorentzen og Enhedslistens Søren Søndergaard, knytter sig til, at det økonomiske spor, det vil sige forsikringssvindel som motiv til at sætte færgen i brand, aldrig er blevet efterforsket.

Det har ellers altid været hævdet fra officielt hold, det vil sige skiftende rigsadvokater og justitsministre, selv om mange ubesvarede spørgsmål gennem tiden, har indikeret det modsatte.

Annonce

Fejlinformation

Men for godt to uger siden meddelte justitsministeren uopfordret Folketingets retsudvalg, at i modsætning til, hvad der tidligere har været svaret, har politiet aldrig efterforsket en særlig ejer- og forsikringsmæssig ejendommelighed ved skibet: Blot en uge før branden, blev Scandinavian Star handlet to gange inden for et ganske kort tidsrum på den samme dag, og ved den lejlighed fik skibet mere end fordoblet både sin handelsværdi og sin forsikringsværdi.

På samrådet vil justitsministeren blive afæsket en forklaring på, hvorfor det så altid har været officielt tilkendegivet, at politiet har underkastet spørgsmålet grundige undersøgelser.

- Indtil andet måtte vise sig, ser det unægteligt ud til, at Folketinget er blevet vildledt, sagde Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til Avisen Danmark, efter at justitsministeren 12. oktober henvendte sig til retsudvalget med rettelsen af de mange tidligere officielle tilkendegivelser.


Indtil andet måtte vise sig, ser det unægteligt ud til, at Folketinget er blevet vildledt.

Peter Skaarup, Dansk Folkepartis retsordfører


På samrådet bliver justitsministeren også afkrævet en forklaring på, hvor fejlen er sket i ministeriet, og om hvordan de fejlagtige informationer kan have haft effekt på hele forløbet af sagen om Scandinavian Star.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Her er redaktørens anbefalinger til dig

Annonce
Annonce