Annonce
Jussi Adler-Olsens nye bog "Natrium Chlorid" er en historie om at få nok af andre menneskers hensynsløshed og derfor gribe til selvtægt. Foto: Anette Hyllested
Kultur

Jussi Adler-Olsen: Det står sløjt til med moral og etik

Forfatter Jussi Adler-Olsen er siden sidst blevet ni kilo lettere, farfar, er flyttet, har rundet de 71 år og bind nummer ni i sin krimiserie om Afdeling Q. Denne gang pakker han spændingen ind i en selvtægthistorie, for forfatteren er træt af den hensynsløshed, han mener breder sig.

Vil du lytte til artiklen i stedet for at læse den? Så klik her og få den læst op

 

Første tanke: Han ser skarp ud.

- Du ser godt ud, siger jeg derfor til forfatter Jussi Adler-Olsen, da vi går ud i det grønne for at fotografere ham.

Anden tanke: Han er godt nok blevet meget slank.

- Og hold da op, hvor har du tabt dig, tilføjer jeg.

Tredje tanke: Gad vide, om han er blevet...

- Tror du, at jeg er syg. Nej, nej? Jeg har det godt. Jeg har jo diabetes 2 og har fået noget nyt medicin, man ikke bliver tykkere af. Men det er mest, fordi vi er flyttet igen. Jeg tabte ni kilo, da vi flyttede, fortæller han og smiler kækt og rutineret til kameraet.

Under coronaen har Jussi Adler-Olsen rundet de 70 - og 71 - og bog nummer ni i sin serie om politiets Afdeling Q og dens leder Carl Mørck og hans hjælpere Assad, Rose og Gordon. "Natrium Chlorid" udkommer 4. november.

- Apropos corona, så tror jeg, at jeg blev smittet allerede sidst i februar 2020, hvor jeg var i Barcelona og sammen med både kinesere og franskmænd. Min hustru og jeg blev syge i marts, men kunne ikke blive testet på det tidspunkt, fortæller han.

Dengang boede parret i Valby, som de var flyttet til godt fire år tidligere fra Allerød, og de kom sig uden langtidsgener.

- Vi var glade for at bo i Valby, men under nedlukningen vadede folk oven i hinanden, og alt for mange var ikke hensynsfulde. Man fik lyst til at råbe "hold nu afstand idioter", fortæller han.

Samtidig blev han "stalket", som han siger, af sin søn og svigerdatter, der gerne ville have ham og Hanne tættere på sig i Hørsholm, for Jussi er blevet farfar for første gang og kaster sig nu ud i en beskrivelse af lille Ellie, der kom til verden i august 2019. Det gør han med ord som fantastisk, smuk, velbegavet og med det vildeste ordforråd, så "man kan tale helt normalt med hende". Og således lyder Danmarks mest læste krimiforfatter pludselig som enhver anden bedstefar, der nyder at bo tæt på sit barnebarn og hendes vuggestue og være en del af hendes opvækst.

Ellie har ændret hans liv, siger han. Endda før hun var født.

- Jeg havde en periode fra 2017 og frem, hvor jeg ikke orkede. Jeg var færdig og måtte sige "Come on, fister. Nu skal den bog ud, ellers bliver det pinligt". Men da jeg hørte, at Ellie var på vej, skrev jeg 100 sider af "Offer 2117" på fjorten dage. Jeg var stopfodret med energi. Det gav et kæmpe boost, fortæller han.

Nyheden om barnebarnet blev overbragt på særlig vis. Hanne og Jussis eneste søn, Kes, gav forældrene hver en T-shirt på, som de ikke måtte se, før de sad overfor hinanden ved spisebordet. Da Jussi slog øjnene op, kunne han læse på sin kones T-shirt:  "Jeg skal være farmor".

- Hun løb rundt om bordet af glæde, og jeg tudede, erindrer han.

Besvimelsen nær

Parret flyttede til Hørsholm i april - i det eneste hus, de var interesserede i og efter diverse forhandlinger også blev ejere af, og her adskillige hundrede flyttekasser senere har Jussi Adler-Olsen næsten glemt besværet og forhåndsbekymringerne.

Næsten. For den nye "Natrium Chlorid" krævede også kræfter midt i det hele.

- Jeg var til besvimelse så træt og koncentreret, at min pande næsten ramte tastaturet, når jeg skrev.

Nu mangler han kun én bog i serien. Den tiende.

- Og please, lad den ikke være så svær. Jeg gider ikke være to år om det igen, og derfor er jeg allerede i fuld gang med researchen til den sidste og har været det siden juli, fortæller han.

I "Natrium Chlorid" er Carl Mørck blevet far og begyndt at stille spørgsmålstegn ved, hvad han bruger sin tid på. Han befinder sig i en verden af regler, men trives bedst uden, og samtidig har han i årevis arbejdet i det tunge mørke, hvor mordere og forbrydere har det bedst. Men Mørcks mismod har intet med forfatteren selv at gøre, for Jussi Adler-Olsen er, hvor han lovede sig selv at være i 2005, da han begyndte på serien, forsikrer han. Han indrømmer dog, at han ser frem til at blive færdig med serien og få tid til at læse forfatterkollegernes bøger - noget han ellers ikke bruger tid på.

- Og så har jeg været i gang med at skrive en bog i 12 år, som hedder "Den illustrerede kineser", siger han og smiler.

Samtidig er der hans 11 ejendomme, som kræver hans opmærksomhed. Herunder tre sommerhuse, en lejlighed i Barcelona, en arbejdslejlighed i København og fire udlejningsejendomme. Han kan godt lide at sætte trætte og ødelagte bygninger i stand - at redde dem, som han siger - leje dem ud til venner eller sælge.

Selvtægt

I "Natrium Chlorid" leger forfatteren med vores indre svinehund. Det dyr, der af og til hvisler, at verden var et bedre sted, hvis den ene eller anden person ikke længere befandt sig på kloden.

- Der er situationer, hvor vi ønsker, at vi havde en knap, så vi kunne fjerne et menneske, så det ikke var her og aldrig havde været her.

Det kan være krigsforbrydere, mordere og andre, vi kan komme til at tænke sådan om, men det kan også strejfe en i mere dagligdags situationer, hvis irritationen breder sig. Som når de anbefalede afstande i coronatider midt på gaden i Valby bliver ignoreret, og når man får en fremmed mås i ansigtet, mens man sidder i teatret, og en tissetrængende maser sig forbi.  Måske snerrer man et "undskyld mig, din bagdel er i mit hoved", måske får man lyst til at skubbe.

- Når man bliver mødt af hensynsløshed, får man lyst til at stikke en kæp i hjulet, siger Jussi Adler-Olsen.

Og det er præcis, hvad der sker i "Natrium Chlorid".

Hendes fjender blev lommetyve, skrankepaver og ekspedienter, der umotiveret lod kunder vente, sure buschauffører, folk, der skreg op på gaden, dem, der skubbede til en, når de gik forbi, alle, der sprang over i køer, eller dem, der sladrede eller talte grimt om andre.

Uddrag af "Natrium Chlorid"


Hensynsløshed

Jussi Adler-Olsen vil underholde og gerne med noget genkendeligt, men som sædvanlig tager han afsæt i et tema, han har gjort sig tanker om - måske endda er forarget over. Og i "Natrium Chlorid" er det den hensynsløshed, han mener breder sig i samfundet.

- Og det har ikke noget med alder at gøre, pointerer han.

- Vi lever i et gennemreguleret land, men etik og moral har det sløjt, og det hænger sammen med, at vi har fået en overfladekultur, siger han og kaster sig ud i en længere tale om sædernes forfald med fokus på reality-tv og markedsføring af luksus og ligegyldigheder, vi ikke har brug for.

Han peger på,  at helte-historie, fortællinger om mennesker, der har gjort en forskel, og viden er veget for programmer, hvor mennesker skal ydmyges, og hvori der tales til laveste fællesnævner.

-  Der er dating-programmer, som ikke har en skid med kærlighed at gøre. Tag for eksempel "Date mig nøgen", som trods nøgenheden på ingen måder er intimt. Programmer som det og andre, der handler om at finde den eneste ene, bygger på forstyrrede idealer om, hvordan et forhold skal være, og det er fjernt fra det ægte møde med og indlevelse i et andet menneske, siger han.

- Jeg hader ordet italesætte, men vil gerne være med til at sætte ord på, at den forsimpling, som breder sig, gør, at vi får sværere ved at komme til essensen. Og undervejs sker der en skævvridning af, hvordan man skal opføre sig.

Vores papbægre er tømte for kaffe og te. Det flyder også med brugte servietter på bordet mellem os.

- Lad  mig tage skraldet, siger han og samler sammen. Havde der været en dør, havde han garanteret holdt den.

Jussi Adler-Olsen: "Natrium Chlorid". Politikens Forlag. Udkommer 4. november.

Jussi Adler Olsen og hans hovedpersoner

Jussi Adler-Olsen, født 2. august 1950 som Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen.

Efter blandt andet at have drevet tegneserieforretning, været chefredaktør og filmkomponist på Valhalla-tegnefilmen debuterede han som forfatter i 1997 med thrilleren ”Alfabethuset”. Den første i serien om Afdeling Q, ”Kvinden i buret”, udkom i 2007.

Hans bøger udkommer på 40 sprog. Alene i Danmark har Q-serien solgt over 4 millioner eksemplarer, og på verdensplan er det blevet til godt 27 millioner.

Står bag danmarkshistoriens største 1. oplag på 230.000 eksemplarer af "Den grænseløse".

Priser: Bl.a. Publikumsprisen - Krimimessen Horsens (2019), The Ripper Award – Europa (2014/2015), The Barry Award – USA (2012),  De gyldne laurbær – Danmark (2011) og Glasnøglen – Skandinavien (2010).

Gift med Hanne Adler-Olsen, som han har kendt, siden han var 19 år. Sammen har de sønnen Kes. Bor i Hørsholm.

Hans hovedpersoner: Carl Mørck er chef for politiet afdeling Q. Mørck er født 8. juli 1965,  Assad er fra 1970 og Rose fra 1980. De første fire bøger i serien er filmatiseret med Nicolaj Lie Kaas i hovedrollen. Den femte med Ulrich Thomsen i rollen som Carl Mørck.

Natriumchlorid er køkkensalt.


Forsiden netop nu
Danmark

Nu vil kommuner gribe ind overfor Forsvarets forureninger

Podcasts

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Indland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Podcasts

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Indland

Odense-skole lukker midlertidigt efter mistanke om Omikron-variant

Udland

Australien udskyder delvis genåbning af grænser

Kultur

- Når jeg er på Damhusengen og lukker mine øjne, så møder jeg min afdøde far

2. december er det to år siden, at Jesper B. Korndals far, Boye Korndal, døde.

Danmark For abonnenter

Efter årtiers kamp: Kina vinder kamp mod dræbermyg

Malaria: Den summer, stikker og suger – og så dræber den flere mennesker end noget andet dyr i verden. Her er ikke tale om et rovdyr med glubske tænder og fråde om munden, men derimod om myggen.

Danmark For abonnenter

Flere lande siger nej: Kaniner skal ikke længere lide for skønheden

Dyrevelfærd: I EU blev det fuldstændig forbudt at bruge forsøgsdyr på ingredienser til kosmetik i 2013. Det er dog ikke tilfældet i resten af verden.

Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Danmark

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Danmark

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Indland

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Erhverv

Rekordmange butikker forventer stigende salgspriser

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Debat For abonnenter

Meningsmager Christian Have: Vi skal løse kommunikationskrisen, før vi kan løse klimakrisen